Mulasztott a gyermekotthon a megerőszakolt kislány ügyében

  • narancs.hu
  • 2023. február 1.

Bűn

Az újpesti intézmény vezetője nem értesítette rögtön a rendőrséget, és dokumentumok tűntek el.

Felmentették az Aranyhíd Gyermekek Átmeneti Otthonának szakmai vezetőjét azután, hogy kiderült, nem értesítette rögtön a rendőrséget, amikor tavaly decemberben többen is megerőszakolhattak az intézményben egy ötéves kislányt.

Az első cikkek szerint a kislány sérüléseit az édesanyja vette észre, aki rendszeresen látogatta és kivitte az otthonból a gyereket. Szólt a nevelőnek, ő pedig az intézmény vezetőjének. A kislányt csak másnap vitték orvoshoz, előtte még megfürdették és a sebeit is ápolták. Az azóta elindult vizsgálat nyomán alapos a gyanú, hogy a kislánnyal nem csak december 11-én, hanem előtte rendszeresen erőszakoskodhattak, és több elkövető is lehet.

Az újpesti önkormányzat az esettel kapcsolatban szerdán közleményt adott ki

Eszerint tényleg az történt, hogy a kislány édesanyja és az ügyeletes gyermekgondozó szólt az intézmény szakmai vezetőjének, B. Zitának, de „az értesítés napján az estetben érdemi lépés nem történt”. Ezt Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye állapította meg, amely belső vizsgálatot folytatott le december 21-től 23-ig az ügyben. A vezető mulasztott, amikor nem járt el azonnal a megadott protokoll alapján: nem szólt a nyomozóhatóságnak, nem értesítette a mentőket, hogy a kislány megkapja az ilyenkor szükséges szakszerű egészségügyi ellátást. A rendőröknek csak másnap, december 12-én délután szólt. A IV. kerületi Rendőrkapitányság még a bejelentés napján nyomozást rendelt el kiskorú gyermek veszélyeztetésének alapos gyanúja miatt.

Az önkormányzat arra jutott, hogy a szakmai vezető csak december 22-én, vagyis 11 nappal a történtek észlelése után kérte a gyerek nőgyógyászati vizsgálatát: akkor, amikor megtudta, hogy a felelősségét vizsgálni fogják. 

Az önkormányzatnál először a szociális ágazatért felelős alpolgármester értesült a történtekről, aztán január 10-én a polgármester és a többi alpolgármester. Belső önkormányzati vizsgálat is indult, ami alátámasztotta, tényleg mulasztás történt. Ezután a szakmai vezető munkaviszonyát rendkívüli felmentéssel megszüntették. 

A közleményből kiderült, hogy ez utóbbi döntést sérelmezte a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete. Közben az intézményben dolgozók fele, továbbá három ott dolgozó önkormányzati biztonsági őr levelet írt a történtek miatt, kérve az önkormányzatot, „ne hagyja, hogy rajtunk torolják meg azt, hogy nem hunytunk szemet a kislányt ért vélelmezett bűncselekmény elbagatellizálása felett.” Levelük szerint „a körülmények fojtatgató légkört teremtettek, így harapódzott el a helyzet a gyermekotthonban. Egységesen kötelességünknek érezzük szakmailag és emberileg kiállni a kislány és fenyegetett dolgozók mellett.”  

A képviselő-testület január 23-án tárgyalt az esetről, és egyhangúlag, pártállástól függetlenül tudomásul vette a szakmai vezető felmentését. 

„Azóta egy közérdekű bejelentő jegyzőkönyvben nevét vállalva mondta el és állította azt önkormányzat jegyzőjének, hogy az eset kiderülését követően az esettel kapcsolatba hozható fájlokat, dokumentumokat töröltek az intézmény használatában lévő laptopjáról. Ezt a laptopot jelen pillanatban Újpest Önkormányzatának jegyzője őrzi, hogy ha szükséges, a nyomozóhatóság rendelkezésére tudja bocsátani további vizsgálatok végett. A jegyzőkönyvet a jegyző hivatalból továbbította a rendőrkapitányságra” – olvasható még a közleményben.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk