Nyolc év fegyházra ítélték egy kamion elrablóit

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. március 22.

Bűn

A jármű szállítmánya rézhulladék volt, 52 millió forintot ért.

Nyolc év fegyházbüntetésre ítéltek három férfit, akik 2011. április 21-én éjszaka részt vettek egy 52 millió forint értékű, rézhulladékkal megpakolt kamion elrablásában – közölte a Fővárosi Törvényszék pénteken.

A törvényszék különösen nagy értékre elkövetett rablás miatt a három vádlottat fegyházbüntetés mellett 7 év közügyektől eltiltásra, továbbá 800, illetve 600-600 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte, továbbá 6,5 millió, illetve 4-4 millió forintos vagyonelkobzást is elrendelt velük szemben.

Az ügynek van egy negyedik vádlottja is, akire visszaesőként pénzmosás miatt 2 év börtönbüntetést és 2 év közügyektől eltiltást, valamint 400 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki, továbbá 1,5 millió forint értékben vagyonelkobzást is elrendelt a törvényszék.

Az ítélet szerint az I. rendű vádlott volt a felbujtó, aki beszervezte – a külön eljárásban jogerősen elítélt – kamionsofőr ismerősét. Ő a rablásba bevonta a II., III. és IV. rendű vádlottat is. A II. és III. rendű vádlott április 21-én éjszaka arcát maszkkal eltakarva, kezén kesztyűt viselve bejutott a telephelyre.

A tájékoztatás szerint a férfiak a megfélemlített biztonsági őrtől megszerezték a kamion kulcsát, majd a rakománnyal együtt elhajtottak a helyszínről. A lopott rézhulladék másik járművel való továbbszállításában és elrejtésében a IV. rendű vádlott működött közre. A vádlottak és a korábban elítélt társuk különböző mértékben részesedtek a rézhulladék  értékesítését követően befolyt összegből.

A rablás elkövetési értéke 52 millió forint volt, amelyből 4 millió forint megtérült.

A vádlottak tagadásával szemben a bíróság a rablásban részt vevő, már korábban jogerősen elítélt férfi vallomására alapította a terheltek bűnösségét. A vádlottak büntetőjogi felelősségét a bizonyítási eljárásban beszerzett bizonyítékok – többek között tanúvallomások, kamerafelvételek, okirati és egyéb bizonyítékok – is alátámasztották.

Az ítélet nem jogerős, mivel a vádlottak és védőik fellebbeztek.

A bíróság döntése alapján az I., II. és III. rendű vádlott bűnügyi felügyeletben várja az eljárás jogerős befejezését. Ez a végzés az I. rendű terhelt esetében nem végleges.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk