Nyomozás indult a családi fotó miatt, amelynek jogosulatlan felhasználásával kampányolnak a határon túliak szavazati joga ellen

  • narancs.hu
  • 2018. február 20.

Bűn

Egy feljelentés után indult az eljárás, miközben a Facebook-oldalon továbbra is ömlik a szenny.

Már 37 ezernél is többen csatlakoztak a Ne szavazhasson, aki SOHA nem élt itt nevű Facebook-oldalhoz, amelyet sokan első ránézésre a Demokratikus Koalíció (DK) egyik kampánytémájához kötnek (a határon túli, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyarok szavazati jogának a megvonása) – a DK tagadja, hogy bármi köze lenne az oldalhoz. Erről a kérdésről beszélni kell, de nem úgy, ahogyan ez az uszító és olykor ostoba hazugságokkal hergelő oldal teszi.

Hétfőn a Magyar Nemzet hívta fel a figyelmet arra, hogy az oldal egy lopott fotóra azt írta: „Ez a határon túli család még sosem járt Magyarországon. A szülők mégis elmennek szavazni az én gyermekeim sorsáról!”

false

 

Mint kiderült, a család tényleg létezik, azonban tudtuk nélkül használták fel a fényképüket a kampányhoz, ráadásul éltek is Magyarországon, a gyerekek Zalaegerszegen születtek, tíz éve költöztek vissza Felsősófalvára, ahol egy panziót üzemeltetnek.

Az már kedden derült ki, hogy személyes adattal visszaélés gyanúja miatt nyomozást rendelt el az ügyészség a családi fotó ügyében. Előzőleg feljelentés érkezett az ügyészséghez, hogy valaki a választási kampányhoz kapcsolódóan jogosulatlanul tette közzé a család fotóját egy közösségi oldalon úgy, hogy ahhoz a családot hátrányosan érintő, valótlan állításokat fűzött – közölte a Fővárosi Főügyészség kedden az MTI-vel.

Az ügyészségi tájékoztatásból az is kiderül, hogy a fotó közzététele után a család gyalázkodó üzeneteket kapott.

Közben a Facebook-oldalon továbbra is hasít a gyűlöletkampány az ilyen és ehhez hasonló bejegyzésekkel:

Neked ajánljuk