Orrvérzéssel vitték be a magyar fiatalt a sürgősségire, két nap múlva lekötözve, beinjekciózva halt meg

  • narancs.hu
  • 2018. május 1.

Bűn

Drámai történet a magyar egészségügyből.

A Hír Tv Riasztás című műsora a ma esti adásában számol be egy édesanya drámai történetéről, de a műsorral kapcsolatban néhány részletet már megosztott a csatorna az online felületén.

Dóra Sára évek óta küzd, hogy felelősségre vonják azt az orvost, aki miatt a fia meghalt a dunaújvárosi kórházban. A fiú egyik éjszaka egy buliból jött haza, de akkor még semmi baja nem volt, így nyugodtan lefeküdt aludni. Reggelre azonban vérzett az orra, és bár a kihívott mentők úgy ítélték meg, hogy nem kell kórházba vinni, az édesanyja bevitte a sürgősségi osztályra, ahonnan a fiút valamiért egyből a pszichiátriára küldték. Itt nyugtatókkal teli injekciót adtak neki, de az édesanyja szerint a fia soha nem kábítószerezett. Ezt hiába mondta el a kórházban, nem foglalkoztak vele.

A fia közben egyre rosszabbul lett, de átvitték a zárt osztályra, ahol bepelenkázva, leszíjazva tartották. Az édesanyát két nappal később értesítették, hogy a fia meghalt.

A család sokáig harcolt, hogy a rendőrség egyáltalán nyomozni kezdjen. Végül az ügyüket egy alapítvány karolta fel, amely a pszichiátriákon történt panaszos esetekkel foglalkozik. A rendőrség megállapította a nyomozás során, hogy bűncselekmény történt, de az ügyészség úgy döntött, hogy egyelőre nem vonják felelősségre azt a főorvosnőt, aki hibázott, mert túl idős.

A műsor munkatársa az érintett pszichiátert is megpróbálta megkeresni, de nem járt sikerrel, mert a jelenleg a 72 éves orvost a magánrendelőjében hiába kereste. Próbálkozott telefonon is, de amikor kiderült, hogy milyen ügyben keresik, az asszony kinyomta a telefont, mindössze annyit mondott, hogy „le van zárva a dolog, én nem foglalkozom, az ügyvédemet keressék meg.” Az orvos még azt elmondta, hogy ő nem volt a fiú kezelőorvosa, ami azért érdekes, mert a kórházi lapokon az asszony neve szerepelt.

Bár a dunaújvárosi kórháznál azt mondták, azért nem akarnak nyilatkozni, mert az ügyben nem történt újabb fejlemény, ez nem teljesen fedi a valóságot. Az ügyészség álláspontja szerint ugyanis a kezelőorvos valóban követett el hibát (a lefolytatott vizsgálat szerint akkor sem kért sürgősségi laborvizsgálatot, amikor a fiú már haldoklott), de mivel eddig kifogástalan életet élt és már idős, a vádemelést elhalasztják. Ez azt jelenti, hogy ha az orvos az elkövetkezendő egy évben nem követ el törvénysértő tettet, vélhetőleg nem emelnek ellene vádat. Erre, vagyis a vádemelés elnapolására egyébként megvan az ügyészség lehetősége.

A család a kórház ellen kártérítési pert indított, és felháborítónak tartja, hogy senkit nem vontak felelősségére a történtekért.

Borítóképünk illusztráció!

Figyelmébe ajánljuk