Polt Péternek meg kell jelennie az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága előtt

  • narancs.hu
  • 2019. február 19.

Bűn

Mert az összes vizsgált EU-s projektnél felmerült a visszaélés gyanúja.

Az Európai Unió csalás elleni hivatalának jelentése szerint a vizsgált 35 EU-s projekt mindegyikében felmerült a visszaélés gyanúja, sőt az esetek felében, 17 pályázatnál egyenesen úgy találta az OLAF, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki. A magyar ügyészség nyomozást rendelt el az ügyben, de azt később megszüntették. A hvg.hu most úgy tudja, hogy behívták Polt Péter legfőbb ügyészt az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsághoz, ahol a vitatott csalásgyanús pályázatokról lesz szó.

Az ügy érdekessége, hogy nemrég derült ki, hogy a magyar kormány kivette azokat a számlákat az Európai Bizottságnak beadandó dokumentációból, amelyeket Tiborcz István volt cége, az Elios állított ki a közvilágítási projektekről. Ezeket a számlákat az EU csalás elleni hivatali nem tartotta megfelelőnek.

Orbán ügyvédjének se kell tartania a vizsgálattól

Az Orbán család jogi ügyeit intéző ügyvédi irodának sem kéri a magyar kormány az uniós támogatást. Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a fénytelen lámpaberuházásokról elhíresült egykori cége, az Elios mellett Magyarország számos egyéb tételt sem fog elszámolni az Európai Bizottsággal. Így nem derülhet fény a csalássorozatokra és a cégtulajdonosoknak sem eshet bántódásuk.

A hvg szerint a bizottsági ülés március 4-én lesz, a Legfőbb Ügyészség azonban úgy reagált a lapnak, hogy ők nem tudnak erről semmit, mivel nem érkezett semmilyen meghívás az EP vonatkozó bizottságától.

Figyelmébe ajánljuk