Sikkasztással gyanúsítja a NAV-ot is az eltűnt gépsor tulajdonosa

  • narancs.hu
  • 2023. május 10.

Bűn

Nem lehet tudni, kinek gyártja szakmányban a Kalasnyikov-lőszereket a vámáruraktárból „kitárolt” berendezés.

Feljelentette a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) Papp Csaba, a Borsodi Általános Gépgyár (BSGÉP) Kft. tulajdonos-ügyvezetője, hivatali hatalommal való visszaélés és sikkasztás gyanúja miatt – írja a 24.hu.

Papp kft.-je évekkel ezelőtt egy Kalsnyikov-fegyverekhez való lőszert gyártó gépsort importált Törökországból. A berendezés egy műszak alatt 25 millió darab 7,62×39 milliméteres töltényt képes előállítani. Az import ügyében a kormányhivatal vizsgálódott, a BSGÉP által vásárolt berendezés a NAV vámáruraktárába került, onnan – a hivatal közleménye szerint – még 2018-ban „kitárolták”, de azt, hogy hová került, nem tudta meg a tulajdonos.

Papp kártérítésre is igényt tart, miután – mint mondja – a gépsor valakinél dolgozik, annak profitot termel, és az ő évek alatt elmaradt haszna akár 200 milliárd forint is lehet.

A BSGÉP tulajdonos-ügyvezetője korábban a kormányhivatalt is feljelentette, szintén hivatali hatalommal való visszaélés és sikkasztás gyanújával.

Az ügyben hat éve per is zajlik. A kft. tulajdonosa szerint a NAV öt éven át azt állította, hogy a lőszertöltő gépsor behozatala csak fiktív ügylet volt, maga az áru nem is létezik. Pedig létezik, a NAV a raktárból valakinek elpasszolta, ez pedig nem jogszerű eljárás – érvel a tulajdonos.

Az adóhivatal nemrég közleményt adott ki az ügyben, azt állítva, nem felel meg a valóságnak, hogy nem lehet tudni, hová került a gépsor – azt azonban a NAV a közleményben sem árultak el, hol van. Az adóhatóság állítja, az ügyben minden intézkedése jogszerű volt. Közölte azt is: ahhoz, hogy valaki ilyen gépsort importáljon, haditechnikai külkereskedelmi tevékenységi és importengedéllyel kell rendelkeznie. A BSGÉP engedélyét visszavonták, így számára nem lehetett elvámolni, kiadni a gépsort. Ám mivel az árut a cég  mégis kifizette, a tulajdonjoga megvan. A cég ügyvédje állítja, a tulajdonos engedélye, ismerete, kérelme, jogügyleti akarata ellenében valaki „ingyenes vagyontranszferrel” jutott hozzá a berendezéshez. Minderről pedig a NAV nem értesítette a BSGÉP-et.

A 24.hu megkérdezte a NAV-tól, miért nem értesítette a tulajdonost, hogy a gépet a raktárból kiadták, és másnak. A NAV egy hét után válaszolt: „a sajtóközleményben mindent elmondtunk a témáról, amit tudtunk”. Vagyis erre a kérdésre nincs válasz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.