Sikkasztással gyanúsítja a NAV-ot is az eltűnt gépsor tulajdonosa

  • narancs.hu
  • 2023. május 10.

Bűn

Nem lehet tudni, kinek gyártja szakmányban a Kalasnyikov-lőszereket a vámáruraktárból „kitárolt” berendezés.

Feljelentette a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) Papp Csaba, a Borsodi Általános Gépgyár (BSGÉP) Kft. tulajdonos-ügyvezetője, hivatali hatalommal való visszaélés és sikkasztás gyanúja miatt – írja a 24.hu.

Papp kft.-je évekkel ezelőtt egy Kalsnyikov-fegyverekhez való lőszert gyártó gépsort importált Törökországból. A berendezés egy műszak alatt 25 millió darab 7,62×39 milliméteres töltényt képes előállítani. Az import ügyében a kormányhivatal vizsgálódott, a BSGÉP által vásárolt berendezés a NAV vámáruraktárába került, onnan – a hivatal közleménye szerint – még 2018-ban „kitárolták”, de azt, hogy hová került, nem tudta meg a tulajdonos.

Papp kártérítésre is igényt tart, miután – mint mondja – a gépsor valakinél dolgozik, annak profitot termel, és az ő évek alatt elmaradt haszna akár 200 milliárd forint is lehet.

A BSGÉP tulajdonos-ügyvezetője korábban a kormányhivatalt is feljelentette, szintén hivatali hatalommal való visszaélés és sikkasztás gyanújával.

Az ügyben hat éve per is zajlik. A kft. tulajdonosa szerint a NAV öt éven át azt állította, hogy a lőszertöltő gépsor behozatala csak fiktív ügylet volt, maga az áru nem is létezik. Pedig létezik, a NAV a raktárból valakinek elpasszolta, ez pedig nem jogszerű eljárás – érvel a tulajdonos.

Az adóhivatal nemrég közleményt adott ki az ügyben, azt állítva, nem felel meg a valóságnak, hogy nem lehet tudni, hová került a gépsor – azt azonban a NAV a közleményben sem árultak el, hol van. Az adóhatóság állítja, az ügyben minden intézkedése jogszerű volt. Közölte azt is: ahhoz, hogy valaki ilyen gépsort importáljon, haditechnikai külkereskedelmi tevékenységi és importengedéllyel kell rendelkeznie. A BSGÉP engedélyét visszavonták, így számára nem lehetett elvámolni, kiadni a gépsort. Ám mivel az árut a cég  mégis kifizette, a tulajdonjoga megvan. A cég ügyvédje állítja, a tulajdonos engedélye, ismerete, kérelme, jogügyleti akarata ellenében valaki „ingyenes vagyontranszferrel” jutott hozzá a berendezéshez. Minderről pedig a NAV nem értesítette a BSGÉP-et.

A 24.hu megkérdezte a NAV-tól, miért nem értesítette a tulajdonost, hogy a gépet a raktárból kiadták, és másnak. A NAV egy hét után válaszolt: „a sajtóközleményben mindent elmondtunk a témáról, amit tudtunk”. Vagyis erre a kérdésre nincs válasz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk