Vádat emeltek a "csengeri örökösnő" ellen

  • narancs.hu
  • 2020.11.23 17:35

Bűn

Összesen húsz embert tévesztett meg és 780 millió forintos kárt okozott.

Húsz sértettnek okozott közel 780 millió forint kárt egy nő azzal, hogy külföldi örökségének megszerzéséhez kölcsönöket kért, noha az örökség nem is létezett - írja honlapján az ügyészség, és bár nem említik, feltehetően a "csengeri örökösnő" néven elhíresült P. Máriáról (korábban Sz. Gáborné) lehet szó.

A nő a 2018-as választási kampányban vált ismertté, mikor kiderült, hogy többek között Kósa Lajos fideszes politikustól is befektetési tanácsot kért. Mint később kiderült, a politikus többször is találkozott az állítólagos örökösnővel, és egy közjegyző előtti megállapodást is aláírt vele. Kósa – bár elismerte a dokumentum valódiságát – csalónak nevezte a nőt.

A vádirat szerint a nő a csalásokat még 2009-ben kezdte, módszere az volt, hogy elhitette a környezetében élőkkel azt, hogy külföldön élő édesapja után nagy vagyont örökölt, melynek megszerzése költséges, ezért kölcsönöket kért a sértettektől, cserébe pedig anyagi viszonzást ígért. A vádlott édesapja egyébként csak évekkel később, 2014-ben hunyt el Magyarországon, de utána vagyon nem maradt.

A vádlott elhitette a sértettekkel, hogy a külföldön örökölt vagyonba kimagaslóan nagy értékű részvénycsomagok, üzleti és egyéb vagyoni részesedések, valuta és forintbetétek, értékpapírok és nagy értékű ingatlanok tartoznak, melyek megszerzéséhez külföldi ügyvédeket kell fizetnie, a vagyon kezeléséhez tanácsadókat kell bevonnia, egyáltalán bonyolult jogügyleteket kell előkészítenie és elintéznie pénzintézeteknél.

A megtévesztés része volt az is, hogy magyar ügyvédi és közjegyzői okiratokat készíttetett a vádlott a nem létező külföldi hagyatékkal kapcsolatban, melyben titoktartást vállaltak a sértettek. A vádlott több sértettnek hozzáférést biztosított a saját elektronikus levelezéséhez, amelyben a hagyatékkal kapcsolatos fiktív levelek voltak, ezeket a vádlott készítette.

Az egyes sértetteknek okozott kár 1.400.000,- forinttól 387.000.000,- forintig terjedt, melyből csupán 3.950.000,- forint kár térült meg.

A nyomozás során a vádlottat a svájci hatóság adta ki Magyarországnak, majd kilenc hónap letartóztatás után bűnügyi felügyelet alá került, de ennek során is elkövetett egy újabb csalást, ugyanis több mint 11.000.000,- forintot csalt ki egy sértettől szintén a nem létező hagyaték ürügyén. Ezután a bíróság ismét elrendelte a letartóztatását.

A jelenleg is letartóztatásban lévő nőt a Mátészalkai Járási Ügyészség 20 rendbeli csalás bűntettével vádolja. Amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tenne és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség szerint 10 év börtönbüntetést és 10 év közügyektől eltiltást kellene vele szemben kiszabni.

Az eljárás a Mátészalkai Járásbíróságon folytatódik.

Neked ajánljuk