Vádemelési javaslat a gyulai késelés ügyében: nem szólt, csak szúrt a 18 éves elkövető

Bűn

Minden előzmény nélkül késelt halálra egy férfit egy 18 éves fiú Gyulán tavaly május végén. Megsebesítette egy barátját is. A rendőrség az aljas indokból több emberen elkövetett emberölés bűntett kísérlet miatt indított büntetőügy vizsgálatát befejezte és vádemelési javaslattal hétfőn átadta az ügyet a Békés Megyei Főügyészségnek – értesült portálunk.

Az óriási visszhangot kiváltó ügyről elsőként a Narancs.hu számolt be. Az a rendhagyó helyzet fordult elő ugyanis, hogy a gyilkosság után a helyszínről, a tettes elől elmenekült és megsebeített fiatalember éppen annak a gyulai háznak az udvarára ugrott be és dörömbölt az ajtón segítséget kérve, ahol szerzőnk lakik. Mindez tavaly május 31-én, hajnali fél 4 körül történt.

Szerzőnk párja azonnal értesítette a rendőrséget, akik gyorsan kiértek a helyszínre. Közben a sebesült fiatal zaklatottan annyit tudott mondani a történtenkről a cikkünk szerzőjével folytatott beszélgetés során, hogy olyant látott, „aminek soha nem szabadott volna megtörténni”, és hogy „nála van egy súlyosabb sebesült is.”

Mindezt a kiérkező rendőröknek is elmondta munkatársunk, majd újfent megerősítette az udvarra bemenekült fiatalember is a járőröknek. A fiatal szavaiből kiderült: az akkor 18 éves R. Róberttel volt a városban egész este és éjjel, ahol a jól sikerült érettségi vizsgát ünnepelték. Ezt követően a helyszínre nagy számban kiérkező rendőrök keresni kezdték R. Róbertet, de előbb egy,

a szomszédos Wesselényi utcában a kukák mellé tett holttestet fedeztek fel.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság most arról tájékoztatta a Narancs.hu-t, hogy a 18 éves késelő elmenekült. A rendőrök először otthonában keresték, de ott nem találták, majd édesanyja segítségével telefonon fel tudták vele venni a kapcsolatot. Szóval tartották, közben keresték, és a bűncselekményről szóló bejelentést követően egy órán belül a 44-es számú főút Gyulát elkerülő szakaszán elfogták. Mikor meglátta a rendőrautót, az út melletti bokorban próbált elrejtőzni, de a rendőrök felszólítására előjött.

A késelés előzménye az alábbi volt. R. Róbert 17 éves barátjával érettségijét ünnepelte. Aznap este együtt italoztak, több gyulai szórakozóhelyen megfordultak. Hajnalban elmentek R. Róbertékhez. Beszélgettek, majd a 18 éves fiú a konyhában magához vett egy kést, hirtelen felállt és kiment az utcára. Barátja követte. A Wesselényi utcára fordultak, ahol egy ház előtt egy éppen hazaérkező kerékpáros felhajtott a járdára és leszállt a biciklijéről. R. Róbert odament hozzá, és minden előzmény nélkül többször megszúrta. Amikor a barátja mondta neki, hogy hívja a mentőket, őt is megsebesítette az arcán. A sérült fiú futni kezdett, így sikerült elmenekülnie agresszív barátja elől.

 
Vérnyomok a földön szerzőnk háza előtt
Fotó: A szerző felvétele

A késelő ezután hazament, a házuk udvaráról elhozott egy talicskát, beletette a Wesselényi utcában leszúrt férfi holttestét, eltolta az utca végén lévő szemetesekhez, ahol a kukák mellé kitett hulladék alá rejtette. Az arcán megsebesített fiatalember könnyű sérülést szenvedett, de az igazságügyi orvosszakértői vélemény szerint ez csak annak volt köszönhető, hogy amikor a szúrás érte, védekezésképpen hátrafelé mozdította a fejét. Ha ez nem történik meg, akkor akár életveszélyes, vagy a halálát okozó sérülést is szenvedhetett volna.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a jelenleg is letartóztatásban lévő gyulai

R. Róbertet aljas indokból több emberen elkövetett emberölés bűntett kísérlet elkövetésével gyanúsítja.

A nyomozás vizsgálati szakaszában a rendőrség a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, a büntetőeljárás iratait hétfőn továbbította a Békés Megyei Főügyészségre. A Narancs.hu ügyvédi forrásokból származó információ szerint R. Róbertre 15 éves fegyházbüntetés várhat, amelyből több mint egy év előzetes letartóztatásban már eltelt.

Az ügyre a bulvársajtó is rárepült. Az egyik híradás egy nem létező szemtanúról számolt be, hogy az amúgy is elképesztő történetet még véresebbé tegye. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk