Matek házi Moszkvából – Doppingolt-e Usain Bolt?

  • 2013. augusztus 9.

C-közép

Usain Bolt 9.77-et futott Moszkvában, esőben, pici ellenszélben. Sportban jártas ismerősöm pusztán ezért az eredményért is doppingolással vádolta

Minyá závut Usain Bolt – mondta a helyi műsorközlőnek, miután lerótta tiszteletkörét. Mert hát megnyerte, persze, de ez teljesen egyértelmű volt – azóta, amióta Tyson Gay megbukott a doppingvizsgálaton. A győzelem tényével nincs is mit foglalatoskodnunk, az nem lehetett kétséges egy pillanatig sem. Ámde a kérdések, amiket a győzelem, illetve annak a mikéntje felvet, mégis kétségtelenül érdekesek.

*

Usain Bolt 9.77-et futott Moszkvában, esőben, pici ellenszélben. Sportban jártas ismerősöm pusztán ezért az eredményért is doppingolással vádolta, valószínűleg nem egyedül ezen a világon. Jogosan? Nos, határozottan állítom, hogy nem. Nem azért, mert tűzbe tenném a kezem érte vagy valami hasonló, csak pusztán azért, mert úgy gondolom, hogy az az álláspont, mely szerint néha maga az eredmény a bizonyíték a doppingolásra, az totálisan etikátlan, és azonfelül még zsákutca is. Akkor is, ha érteni vélem azt, hogy aki mondja, miért mondja, és hazudnék, ha azt mondanám, hogy még sosem éreztem úgy, mint ő.

false

 

Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon

 

De olyan egészen egyszerűen nem létezhet, hogy valakinek a doppingolására bármi más bizonyítékot elfogadjunk, mint azt, hogy megbukott a doppingvizsgálaton. Leszámítva persze, ha például nem jelenik meg a doppingvizsgálaton, vagy elmulaszt három versenyen kívüli ellenőrzést, de ennek kifinomult szabályrendszere van, tehát hagyjuk is. Ha valakire úgy mondjuk rá, hogy doppingolt, hogy nem tudjuk bizonyítani, az pontosan olyan, mintha azt mondanánk rá, hogy lopott vagy sikkasztott. Semmivel sem különb.

*

Tyson Gay és Asafa Powell lebukása után sokan gondolták úgy, hogy a tény, miszerint a világ 10 valaha volt leggyorsabb sprinteréből – velük együtt – már hét lebukott, nos, az valamiféle bizonyíték Usain doppingolására. Hiszen hát az mégis hogyan lehet, hogyha a másodiktól mondjuk a hetedikig mindenki doppingolt, az első meg nem. Hát, körülbelül úgy, hogy ez egy tökéletes logikai bukfenc. Mert ilyen alapon az, ha az örök világranglista 100 és 120 helyezettje között mindenki lebukott volna valamikor (ami éppen simán lehetséges), azt jelentené, hogy az első száz is biztosan doppingolt.
Két dolgot kéne, úgy hiszem, elfogadni. Az első az, hogyha én valamit nem tudok, más meg igen, az nem azt jelenti, hogy a másik feltétlen csalt/doppingolt. Illetve azt, hogy Usain Bolt tényleg két tizeddel jobb mindenkinél, aki eddig száz méter lefutásával próbálkozott ezen a földön. Meg kell nézni, hogy milyen magas, s mekkora a lépésfrekvenciája.

A többi már csak matek.

Figyelmébe ajánljuk