Pálya a magasban (Izmos zsidók 2.

A Makkabi Brno)

  • Szegedi Péter
  • 2007. november 8.

Egotrip

Izmos zsidók 2. A Makkabi Brno A Hakoah Wien történelmi sikert ért el azzal, hogy 1924-ben megnyerte az első osztrák profi labdarúgó-bajnokságot: Európában máig a bécsi az egyetlen, bajnoki aranyat szerzett cionista futballcsapat.

Izmos zsidók 2.

A Makkabi Brno

A Hakoah Wien történelmi sikert ért el azzal, hogy 1924-ben megnyerte az első osztrák profi labdarúgó-bajnokságot: Európában máig a bécsi az egyetlen, bajnoki aranyat szerzett cionista futballcsapat. De a zsidó sportmozgalom központja Németország volt, és Ausztriához képest Csehországban is több, a Muskel-Judentum (Izomzsidóság) eszméjét hirdető klub működött. A Bar Kochba Ostrava 1899-es alapítása után Olomoucban, Uherské Hradistében, Prostijovban, majd gyakorlatilag minden jelentősebb cseh és morva városban alakult cionista sportegylet. A legnagyobb klub Prágában működött (a Hagibor vízilabdacsapata még csehszlovák bajnokságot is nyert), a legjobb futballgárdát azonban a pár év alatt mintegy félszáz budapesti labdarúgót szerződtetett Makkabi Brno tudta kiállítani.

A Makkabi elődje, az 1908-ban alapított Jüdischer Turnverein - a korszak többi cionista klubjához hasonlóan - igen szerény keretek között működött. Az 1919-ben életre hívott Makkabi azonban - köszönhetően a város gazdag textilkereskedőinek - pár év alatt Közép-Európa egyik legjelentősebb futballvállalkozásává nőtte ki magát. A morva gárda 1921 nyarán szerepelt először a magyar híradásokban, amikor a zsidó sportszövetség pozsonyi ünnepélyén rendezett futballmérkőzésen 3:1-re legyőzte a pozsonyi Makkabit - a brünni csapatban öt budapesti, három bécsi, két prostijovi és egy prágai játékos szerepelt. Bravúros szezont produkáltak, 1921-ben 16 mérkőzésen egyszer sem szenvedtek vereséget. A klub, egyre távolodva az amatőrséget valló cionista ideológiától, látványosan profeszszionalizálódott, új pályát, tribünt és kávéházat építettek, és egyre jobb játékosokat szerződtettek - immár kizárólag Budapestről. A tízszeres válogatott Feldmann Gyula 1922 tavaszán érkezett Brünnbe, az MTK játékosát hamarosan a ferencvárosi Nikolsburger Rezső és Schwarz Ernő, illetve a KAOE kapusa, Zsigmond Vilmos követte.

A klub azonban tönkrement, és csak 1923 tavaszán szervezték újjá. Ismét magyar játékosokat igazoltak, sőt a vándorlás tömegessé vált, egy év alatt 17 (!) budapesti futballistát csábítottak Brünnbe. A Makkabi vezetői nem titkolták, hogy - a régió jelentősebb klubjaihoz hasonlóan - nem tartják be a szigorú amatőrszabályokat. A Nemzeti Sport Futballváros című vezércikkében alapos részletességgel mutatták be a Makkabit. A klub egyik vezetője elmondta, hogy "csapatuk játékereje kizárólag attól függ, hogy milyen gárdát sikerül Budapesten összeállítaniok", és az is kiderült, hogy a játékosok nem csupán jól élnek, de még spórolni is annyit tudnak, amennyit "Budapesten a lakáson és tökéletes étkezésen kívül képtelenek volnának megtakarítani". A brünni textilipar és futball összefonódását pedig mi sem mutatja jobban, mint hogy az exfradista Obitz Gábor kiváló játékának köszönhetően 45 rend ruha és 3 télikabát boldog tulajdonosának vallhatta magát.

A jó játékosok mellé már csak színvonalas ellenfelek, jól jövedelmező mérkőzések hiányoztak. Mivel nívós prágai csapatokkal nem játszhattak nézőcsalogató tétmérkőzéseket - Csehszlovákiában külön futballszövetségük és bajnokságuk volt a "csehszlovákoknak", németeknek, magyaroknak és zsidóknak -, a Makkabi turnézni indult. Első ízben 1923 tavaszán, 18 nap alatt 10 mérkőzést játszottak Spanyolországban, s a Barcelonától ugyan 4:1-re és 2:0-ra kikaptak, de 3:1-re legyőzték a Real Madridot. A Makkabi anyagi lehetőségeit és vonzerejét jelzi, hogy a Barcelona le akarta igazolni Schwarz Ernőt, de ő visszautasította a katalánok ajánlatát, mivel Brünnben jól keresett, ráadásul Budapest közelsége is Csehországban marasztalta. A sikerek arra ösztönözték a klub vezetőit, hogy tovább erősítsék csapatukat, így 1923 nyarán a Makkabi kezdő tizenegyében már tíz magyar válogatott - részben keresztény - futballista lépett pályára. A csapat 10 válogatott játékosa pályafutása során összesen 83-szor (!) szerepelt a magyar nemzeti tizenegyben, az összválogatottságból a zsidó labdarúgók alig 40 százalékot mutattak fel. A Makkabi már nemcsak cionista, de zsidó gyökereit is elszakította.

Az eredmények pedig önmagukért beszéltek. 'sszel Bécsben, 30 000 néző előtt 4:1-re győzték le az osztrák bajnokicím-védő Rapid Wient, majd Prágában 7:1-re a Cehie Karlínt, a cseh bajnokság bronzérmesét, az ezüstérmes Slavia Praha pedig csak az utolsó pillanatban tudta 3:3-ra alakítani mérkőzésük végeredményét. Év végén olasz túrán vettek részt, ahol többek között legyőzték a Juventust is. Az Olaszországban dolgozó edző, Schöffer Imre szerint "gyönyörűséget keltő látvány volt a labdának az a mesteri kezelése, az olaszok előtt még eddig ismeretlen trükkök sokasága, amit a brünni Makkabi exmagyarjai itt bemutattak". Bár a mester hozzátette, hogy néhány hiányossága miatt nem tartja a Makkabit Európa legjobb csapatának.

1924 tavaszán Bolognában játszottak döntetlent az olasz válogatottal, azonban egy váratlan esemény keresztülhúzta a brünniek terveit. A cseh labdarúgó-szövetség megtiltotta a zsidó szövetségnek, hogy a felügyelete alá tartozó csapatokban keresztényeket foglalkoztassanak. A Makkabi Brno vezetőinek választaniuk kellett: vagy a mezükre varrt Dávid-csillagtól, vagy a keresztény játékosaiktól válnak meg. Eleinte nem foglalkoztak a prágaiak intelmével, ám ettől függetlenül a csapategység megbomlott, két kulcsjátékosuk is távozott, Feldmann játékos-edző Brémába, Hirzer Hamburgba szerződött.

1924 nyarán újabb keresztény labdarúgók érkeztek Brünnbe, amit már a zsidó szövetség sem tolerált, és felfüggesztette a Makkabi játékjogát. A klub ekkor a feloszlatás mellett döntött, de a választmány egy része Blue Star néven újjászervezte a futballcsapatot (tehát 1924 őszétől párhuzamosan, egymástól függetlenül működött az újra amatőr és cionista Makkabi, illetve a Blue Star). Az új egyesület a pozsonyi székhelyű magyar labdarúgó-szövetségbe kérte felvételét, a csapatot magyar és német labdarúgókkal erősítették meg. Újabb olasz túrára készültek, de a szövetség ismét keresztülhúzta az immár meghatározhatatlan társadalmi hátterű klub számításait. Prágában eldöntötték, hogy az osztrákok után, 1925 januárjától Csehszlovákiában is profi bajnokságot indítanak. Bekérették a tagegyesületek papírjait, s megállapították, hogy a Blue Star több labdarúgóját szabálytalanul igazolta le, ezért a klub játékjogát fél évre felfüggesztették. Ez azt jelentette, hogy a csapat nemhogy az országos profi bajnokságban nem indulhatott, de külföldi túrán sem vehetett részt. A klub megkezdte büntetésének letöltését, több magyar játékos visszatért Budapestre. Az egyesület tönkrement, de a vezetők nem adták fel, fuzionáltak a német Brünner SK-val, és ezúttal BSK-Blue Star néven a csehszlovákiai német szövetségbe léptek be. A csapatnak már csak öt magyar, többségében keresztény játékosa maradt, lendületük pedig csupán egy rövid, erdélyi túráig tartott ki. A vállalkozás harmadjára is csődbe ment, s a kezdetben héber nevű zsidó, majd angol elnevezésű magyar, végül német klub 1925 nyarán végleg feloszlott.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!