Seres László: Dekóder

  • Seres László
  • 1998. december 17.

Egotrip

Közeleg a szeretet ünnepe: alacsonyan szállnak a nyugdíjasok, még utoljára, mielőtt a fiúk megvonnák tőlük ezt a horni privilégiumot. Karácsony előtt a shopping centerek megtelnek fizetőképes kereslettel, a publicisztikarovatok mindenre képes világnézetekkel, a játékboltok pedig olyan kiskorúakkal, akik valójában kültagok a szülők fiktív bt.-jében, a Legót költségként írják le, igen, néni kérem, áfás számla is lesz, tessék csak "építészeti segédanyagot" írni.

Hanem az ajándékozás nem gyerekjáték. Éves szinten visszatérő kérdés, vajon mi lehet az a meglepi, amelynek átadás-átvételével letudhatjuk a kivágott fenyőfák árnyékában tartott, erősen költség- és gügyögésigényes rituálét. A Newsweek azt írta pár hete, hogy jönnek az individualizált Barbie-k: már nem a szokványos szőke, kék szemű, hosszú combú kollektív átlagbaba a menő, hanem az egyénre szabott, választható bőrszínű/hajú/szemű/hobbijú My Design Barbie 39,95 dollárért, a baba, amelyet az interneten dizájnolhatunk a magunk képére. A politikailag korrekt Barbie-nak például van Becky nevű tolókocsis barátnője, valamint 43-féle nemzeti mutációja. Remélhetőleg hamarosan a boltokban lesznek a megfelelő hazai változatok is:

Magyar polgári Barbie. 30-35 éves, Márait olvas, hatalmon van. Középhosszú barna haja lágyan omlik second hand kék kockás kiskosztümjére. Nagyon divatos a retorikája. Hetente kétszer automatikusan megszólal, ilyenkor szociális-konzervatív nézeteket hirdet, sok női empátiával. Jenővel (= Ken) esténként erősen dolgozik a háromgyerekes családmodellen.

Posztkomcsi Barbie. 45 éves, elvált, önálló egzisztencia, üzemi/szakszervezeti középvezető. Kocsija van, ízlése nincs. Ápolt VOR-blézerjéhez színben nem illő turkálós szoknyát hord. Ha meghúzod a haját, megkérdi tőled, eladja-e a pártszékházadat egy forintért. Ismeri az összes adótrükköt, mégsem gazdagodott meg. (Vesztes modell, jövőre kifut.)

Techno Barbie. Rave-tinédzser, egy hétvégi kiadása (diszkó, ruha, kozmetika) a GDP két százaléka. Pénztárcájában juniorkártya, fejében űr, szájában a Legfelsőbb Bíróság Kollégiuma által megállapított csekély mennyiségnél valamivel több szintetikus szer. Foszforeszkáló No Fear póló: tízezer forint. Holdjáró CAT bakancs: huszonötezer forint. Ecstasy-árusítás: három és fél év.

Homeless Barbie. Meghatározhatatlan korú, állagú és világnézetű. Szakadt farmer, koszos pulcsi, ukrán Adios tornacipő. Hárompercenként kéreget (kikapcsolható funkció). A bíróság a férjének ítélte a gyereket és a lakást, a munkakörét leépítették. Hobbija az ivás, a menhelyen a Melrose Place nézése. Utcai takaró gyanánt többféle, választható napilappal.

Kommersz titkárnő Barbie. 25 éves, ultraszőke, kék szem, körömlakk, szolárium, aerobik, de egyelőre 7-es busz. Feltörekvő, karrierista típus. A Közgázról egyenes út vezetett a menedzsment kávéfőző gépe mellé. A Cosmóból tanul női öntudatot és munkahelyi benyalási készséget egyszerre. Ha megnyomják a mellét, azt mondja: "Na de főnök!"

Áldozat Barbie. A nemi szerepek korai elsajátításához egyszerűen nélkülözhetetlen. Ingyenes ajándék: Jenő II, a házasságon belüli megerőszakoló férj. Verés közben Barbie mély megértéssel bólogat. Minden harmadik atrocitás után magától felkiált: "Biztos megérdemlem!" (Kis festékkészlet a lila/zöld foltok és piros vérnyomok felfestésére az árban benne van. Jenő durvulása esetén kis elsősegélydoboz, illetve rózsaszín koporsó külön rendelhető.)

Egy átlag amerikai kislánynak tíz Barbie-ja van otthon, úgyhogy karácsonykor ne habozzunk, vegyük meg mind! Magyarnak magyar legyen a Barbie babája!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?