Az otthonunk megfelelő szigetelésével komoly összeget spórolhatunk meg

  • PR-cikk
  • 2022. július 15.

Élet + Mód

Az otthonunk alapvető sajátossága, hogy időről időre költenünk kell rá azért, hogy zavartalanul élvezhessük a kényelmét. Némi odafigyeléssel és néhány jó ötlettel viszont ezek a kisebb-nagyobb korszerűsítések azt eredményezhetik, hogy hónapról hónapra több maradhat a családi kasszában.

Ebben a cikkben egy ilyen típusú korszerűsítésre mutatunk példát. Vagyis megnézzük, hogy az otthon minőségi hőszigetelésével miként lehet akár komolyabb összeget is megspórolni.

Hogy spórolhatunk a megfelelő szigeteléssel?

Nem igazán férhet hozzá kétség, hogy a hőszigetelő rendszer kialakítása mellett szóló egyik legfontosabb érv a rezsiköltségek csökkentése. Azaz: a megfelelő szigeteléssel nagymértékben csökkenthetők az otthon fenntartásának költségei. Ez mindig is prioritást élvezett - főként nagyobb házak és nagyobb családok esetében –, most azonban kiemelten fontos kérdés. Részben az energiaválság, részben a rezsi rendszerének átalakítása miatt nem vehetjük félvállról a kérdést.

Érdemes arra is gondolni, hogy az alacsonyabb kiadások nemcsak a fűtési, hanem a hűtési szezonban is jelentkeznek. Egy korszerű és kellőképpen hatékony hőszigetelés hatására ugyanis télen kevesebbet kell fűteni, nyáron pedig a klíma használatára lesz kevésbé szükség. Sőt, az egyébként diszkomfortérzetet kiváltó szélsőséges kinti hőingadozás odabent komolyabb kiadások nélkül áthidalható, maximális kényelem és komfortérzet mellett.

A megfelelő szigetelőrendszer a falak hőmérséklet ingadozás miatt bekövetkező amortizációját is segít megakadályozni. Ami közvetett módon szintén költségcsökkentéssel ér fel, hiszen megnöveli a falak felújítás nélküli élettartamát. Sőt, a korszerű hőszigetelés hatására a penészesedésnek is elejét lehet venni.

Részben a fentiek miatt is, de egy modern hőszigetelő rendszer kialakításával az ingatlan értéke is észrevehetően növelhető. Ami bár közvetlenül nem feltétlenül a kiadások mérséklését jelenti, anyagi szempontból szintén mégsem elhanyagolható körülmény. Ahogyan az sem hagyható figyelmen kívül, hogy az esztétikusan kialakított hőszigetelés hatására a ház jó eséllyel szebb lesz, mint azelőtt. Vagyis azon túl, hogy többféle módon segít a költségek lefaragásában, a szigetelés kialakítása egyúttal szemre is tetszetősebb látvánnyal ruházhatja fel az otthon egészét.

Milyen szigeteléstípusok állhatnak rendelkezésre?

A homlokzat hőszigetelése mellett egyaránt szóba jöhet megoldásként a belső oldali szigetelés, a tetőszigetelés, az ablakok, vagy akár a lábazat szigetelése. Sokféle variációs lehetőséget jelent a szigetelőanyagok közötti választás is. Többek között az expandált polisztirol hablemez, az extrudált polisztirol hablemez, a kőzetgyapot, az üveggyapot, illetve a poliuretán hab alkalmazása is jó döntésnek bizonyulhat. Célszerű mindig a körülmények, valamint a megvalósítani kívánt célok fényében választani a szigeteléstípusok között.

Emellett ahhoz, hogy egy hőszigetelő rendszer kifogástalanul funkcionáljon, a nulladik lépés mindig a tervezés. Ezt nem érdemes kispórolni a folyamatból. Minél inkább sikerül precízen megtervezni a majdani szigetelést, annál kedvezőbb eséllyel valósulhat meg a célként meghatározott költségcsökkentés.

Bízzuk szakemberre!

Elsőre talán csábító lehet a gondolat, hogy a szakemberek munkadíját megspórolva önállóan lássunk hozzá a megvalósításnak. A hőszigetelő rendszerek legtöbb típusánál viszont az a célravezető, ha inkább nem állunk neki otthon saját magunk a munkálatoknak. Eleve a tervezéshez is kelleni fog a gyakorlott szakember rálátása. Nem beszélve a szigetelőanyagok speciális tulajdonságairól, amelyek jelentős mértékben nehezíthetik a munkálatok flott menetét. Sőt, ha nem tudjuk pontosan, mit csinálunk, akkor a munka végeredménye is kétséges lehet.

Márpedig a hőszigetelő rendszer kialakításától az ember joggal várja el, hogy lehetőleg hosszú éveken át funkcionáljon problémamentesen. Ehhez, ha lehet, válasszunk megbízható, precízen és gyakorlottan dolgozó szakembert. Olyat, akinek bízhatunk a hozzáértésében, és adott esetben a referenciái között is csak pozitív eseteket találunk.

Hogy segíthet tehát a hőszigetelő rendszer a spórolásban?

Nyáron a tűzforró, télen pedig a dermesztően hideg kinti levegőt a falakon kívül tartva. Vagyis a hőszigetelő rendszer hatására télen a fűtés, nyáron pedig a klíma használatára lesz kevésbé szükség, tehát nagymértékben lefaraghatók az energiafelhasználásból eredő költségek. Így viszonylag rövid időn belül, akár néhány év leforgása alatt megtérülő befektetésnek bizonyulhat időt, energiát és anyagi forrást szentelni a szigetelés kialakításához. Miközben az otthon értéke, valamint az esztétikus látványa is szintet léphet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk