BKK tartalékbuszok, maszkok, kesztyűk, kézfertőtlenítők: így indul az érettségi

  • 2020. május 4.

Élet + Mód

A hivatalos adatok szerint ma több, mint 70 ezer diák kezdi meg a magyar nyelv és irodalom érettségit.

Ezen a napon rendkívüli biztonsági intézkedések közepette a magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival országszerte megkezdődött a május-júniusi érettségi időszak - közli az MTI, a Szerb Antal Gimnáziumba érkező érettségizők és a készülődő, vizsgát biztosító tanárok fotóival. A tanárokon és diákokon maszk, az idei érettségi messze nem lesz szokványos. A diákok idén csak írásban érettségiznek, a magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgái reggel 9-kor, egy órás csúszással kezdődnek, rendkívüli biztonsági intézkedések közepette.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint május 4-én középszinten 68 458-an, emelt szinten pedig 2119-en írásbeliznek.

 

false

 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

  • A koronavírus-járvány megfékezésének érdekében a tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, kötelező a maszk viselése, az épületeket folyamatosan takarítják.
  • Valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyűt is biztosítanak, ezeket a tantermeken kívül kötelező hordani.
  • Minden érettségiztető iskola kézfertőtlenítőt is kapott, a vizsgák előtt alaposan kitakarították az épületeket, ellenőrizték a mosdók felszereltségét és tisztaságát, illetve az érettségi ideje alatt is folyamatos a takarítás az iskolákban.
  • false

     

    Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A BKK az érettségi idejére visszaállította a tanítási időszakra vonatkozó menetrendet, emellett tartalékbuszokat állítottak be Budapest forgalmasabb csomópontjaira, hogy akkor is biztonságosan tudjatok utazni, ha az érettségi miatt még a munkanapi menetrend mellett is lényegesen növekedne az utasok létszáma az egyes járatokon.

A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten. Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

Cring-crangg: Itt a friss Narancs!

A hé meg a hó és a bicikli, mint fő ellenség. De mi minden van még a lapban? A címlapon Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Az interjúban szóba kerülnek álkutatók, nullkilométeres tehénpásztorok, a felelőtlen járványkezelés és az OLAF nyomozásai is. Támadások kereszttüzében áll a WHO a lassúnak tartott intézkedések és vélelmezett Kína-barátsága miatt.

Figyelmébe ajánljuk