Kolbászból nem lehetett magyar férfinév 2022-ben

  • narancs.hu
  • 2023. január 19.

Élet + Mód

Valaki a Leninával is bepróbálkozott 2022-ben, de nem Lenin miatt. Érdekes trendek figyelhetők meg a névadásban. 

Rekordszámú, 625 keresztnévkérelem érkezett tavaly a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz, összesen 47 férfi és 73 női nevet javasoltak bejegyzésre – közölte a 24.hu megkeresésére az intézmény.

Dr. Raátz Judit tudományos főmunkatárs tájékoztatása szerint időről időre újabb divathullámokat lehet megfigyelni a névkérelmekben, 2022 egyik divatja a kettős keresztnevek megalkotása és kérelmezése volt. Ilyen a hazánkban már régóta használt és ismert Marianna, Annamária, Izabella neveket, valamint az újabb keletűek közül az Annabella, Annabori, Annadóra, Annadorka, Annakarina, Annakata, Annaléna, Annalilla, Annaliza, Annalujza, Annamíra, Annaréka, Annaregina, Emmaléna, Emmaróza, Hannabella, Hannadóra, Hannaliza. Ezt a sort 2022-ben bővítették az Annalina, a Hannaléna és a Pannaróza alakokkal, de több furcsa összetételt elutasítottak, ilyen volt a Miramilla, Marimária, Zarahanna, vagy férfinevek esetében a Vidmór és a Mikafélix.

Idén megnőtt az olyan kérelmek száma is, amikor valaki már felnőttként szeretne nevet változtatni, és az általa kívánt nem szerepel az adható keresztnevek között.

Újdonság az is, hogy több szülő különböző mitológiai alakok neveit kérelmezte, ilyen volt a Heimdall, a Belona, és előfordult az is, hogy a japán mangák alakjai válnának névadóvá (Deter, Napapa, Reira). Ami pedig a legkirívóbb eseteket illeti, a teljesség igénye nélkül a fiúknál a Kolbász, a Felhő, a Zé, a Zéka, a Tasi, a Hubadúr és a Zsoli, a lányoknál pedig a Mese, a Csoda, a Csodálka, a Bogár, a Poca és a Tisza is előkerült a kérelmekben.

Egyébként beigazolódott az, hogy a török nevek népszerűsége megnőtt a sorozatok népszerűsége miatt, a jóváhagyott nevek között hét török eredetű van, (például Ajszel és Szeniz női, valamint Kadir, Onur és Vedát férfinevek), de az elfogadott, illetve a kérelmezett nevek több mint 90 százaléka idegen eredetű. A jóváhagyott nevek között magyar eredetű összesen három volt: a Veka női, illetve a Maglód, Vezekény férfinevek.

Volt egy érdekes eset is, amikor kislánynak kérték a Lenina nevet, de nem Lenin volt a névadó, hanem a Leni és a Nina név összevonásából alkották meg a nevet.

Gyakori, hogy egy nevet többen is szeretnének anyakönyveztetni egy éven belül, a visszatérő slágerek a férfinevek között a Noah, a Deniel, a női nevek között a Maya (ezzel a helyesírással), de többször kérték már a Pablo nevet, illetve a Vilmos és a Mátyás mindenféle idegen helyesírású alakját is (Villiam, William, Vilián, Matthias).

Egy elutasított nevet fél év után lehet ismét kérni, de általában ennyi idő alatt nem változik meg az Utónévbizottság véleménye.

Ami az általános trendeket illeti, a hagyományos nevek főleg a lányoknál merülnek lassan feledésbe, a fiúknál már megfigyelhető az a tendencia, hogy a szülők a hagyományosabb, ma már ritkának számító, régebbi neveket is nagyobb számban választják.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk