Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk idén a strandolni vágyóknak

  • narancs.hu
  • 2022. június 11.

Élet + Mód

Átlagosan 20-25 százalékkal drágulnak idén a fürdőhelyek belépői.

Ezer forinttal is többe kerülhet egyetlen strandbelépő, mint tavaly. Ugyanis kiugróan, 20-25 százalékkal drágult a strandolás országszerte a Fürdőszövetség szerint – írja az rtl.hu

A cikk szerint a hirtelen nagy mértékű áremelkedést az okozza, hogy az önkormányzati cégek másfél évig nem emelhettek a koronavírus miatt. Most viszont behozzák a lemaradást, ráadásul az energiaár-robbanást, illetve a bérköltség megugrását is az emelés okaként említik. Mivel a fürdők 95 százalékát ilyn cégek működtetik, ezért az idei trendet erősen meghatározza ez az áremelési hullám.

Az rtl.hu példaként említi a gyulai várfürdőt, ahol az emelést tiltó rendelet lejártakor, június elsején azonnal drágultak is a belépőjegyek, méghozzá egy felnőtt napijegynél 2650 forintról 3200 forintra. Budapesten pedig múlt szerdán emelték az árakat: a belépők 8,7, a bérletek 10-14 százalékkal drágultak a fővárosiak legkedveltebb strandjain. A történelmi fürdőkben még nagyobb mértékben emelkedtek az árak, átlagosan 20 százalékkal.

Bár a magánvállalkozások korábban is emelhettek, de ezekben sem tudják tartani az eddigi árakat.  A mosonmagyaróvári Flux Thermal Spa képviselője elmondta: " A költségek megeszik a fürdőt, még egy 10-15 százalékos emelésre szükségünk van, hogy a fürdőt életben tudjuk tartani."

Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkárának elmondása szerint, aki még nem emelt árat, az is fog, nem lesz kivétel:

Drasztikusabb áremeléseket fogunk tapasztalni. Tehát nem 5-10, hanem 20-25 százalékos, néhány jegytípus esetében még ennél magasabb áremelésről is lesz szó.

Az emelésben nemcsak a növekedő energia-árak játszanak közre, hanem a minimálbér-emelés hatására megemelkedett bérköltségek és a vegyszerárak megduplázódása is. 

A nyíltvízi fürdőknél kicsit jobb a helyzet, de ezeknél is lesz drágulás: a Turizmus.com becslése alapján

a Balaton partján júliusig átlagosan 10-15 százalékkal emelkedhet a strandbelépők ára tavalyhoz képest.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk