Őrületesen melegszik az Északi-sarkvidék

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. december 14.

Élet + Mód

Genfben ma jelentették be, hogy a tavaly júniusi 38 Celsius-fok a sarkvidék melegrekordja.

Az Északi-sarkvidéken tavaly június 20-án mért 38 Celsius-fok a hivatalos rekord a Meteorológiai Világszervezet (WMO) keddi genfi bejelentése alapján.  Ez a tavaly Szibériában mért hőmérséklet a legmagasabb, amit valaha az Északi-sarkkörtől északra feljegyeztek.

A rekord klímaváltozás jele, és arra utal, hogy meg kell kongatni a vészharangot

- mondta Petteri Taalas, a WMO vezetője.

Ráadásul az arktiszi hőmérséklet a világátlagnál több mint kétszer gyorsabban növekszik. Emellett a Föld ellentétes pólusán, az Antarktiszon is rekordot, 18,3 fokot mértek tavaly.

A csúcsokat a WMO tartja nyilván. A szibériai rekordot az 1885 óta működő verhojanszki meteorológiai megfigyelőállomás jelentette a 2020-as hőhullám idején. Az állomás az Északi-sarkkörtől 115 kilométerre északra helyezkedik el.

A tavaly nyári szibériai hőhullám alatt mintegy 10 fokkal volt melegebb a sokéves átlagnál. A hőség pusztító erdőtüzeket és a tengeri jég jelentős olvadását okozta. A WMO szakértői három másik rekordot is vizsgálnak - jelentették be. Idén és tavaly két 54,4 fokos mérést is végeztek a világ legmelegebb helyén, a Kalifornia államban található Death Valleyben,  Szicíliában pedig 2021 nyarán rögzítettek egy 48,8 fokos értéket.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk