Pótolni, amit nem lehet - mit jelent a fogpótlás?

  • Fizetett tartalom
  • 2022. április 4.

Élet + Mód

A fogászati beavatkozások egyik fő kategóriája a fogpótlás. A kezelőorvosok és a fogtechnikusok napi szinten készítik őket, mégis sokak számára nem teljesen egyértelmű, hogy mit jelent pontosan ez a kifejezés. Hogy kitisztuljon a kép, összeszedtük, mit érdemes tudni a fogpótlásokról.

Hiánypótló megoldás a teljes értékű mosolyhoz

A kifejezés tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, ugyanis minden olyan fogászati úton a szájüregbe helyezett elem fogpótlás, amely pótolja a fogak egy hiányzó részét vagy egészét. Életünk során szinte mindannyian szert teszünk valamilyen fogpótlásra - gondoljunk csak a műfogsorra vagy akár a fogtömésre.

Célja a fogak hiányzó részeinek vagy egészének a pótlása. Ez a helyreállító művelet egyszerre jelent egészségügyi és esztétikai megoldást mindazoknak, akik a sérült, például letört vagy hiányzó fogaik miatt szenvednek vagy akár csak nem tudnak felszabadultan mosolyogni.

Akár csak a letört fog pótlása, akár a teljes fog helyettesítése a cél, rengeteg opció közül választhatunk. A teljes fogak pótlása esetén a kezelés kiterjedhet a teljes fogsorra, de az is gyakori, hogy csak részleges fogpótlásra vagy csupán egyetlen hiányzó vagy sérült fog pótlására van szükség.

Milyen lehetőségeink vannak? - A fogpótlás fajtái

A fogpótlások fajtáit több szempont alapján is meghatározhatjuk. Csoportosíthatjuk őket rögzítettség, alapanyag vagy akár a fogpótlás kiterjedése szerint és az alapján, hogy ki készíti őket. Lehetne akár az áruk alapján is kategorizálni őket, azonban ezt a fogászat mellett a felsorolt tényezők - rögzítés, anyag, típusa - is meghatározzák.

A rögzítettség szempontjából beszélhetünk rögzített fogpótlásokról, ahol a páciens nem tudja azokat kivenni, valamint kivehető fogpótlásokról. A leggyakoribb rögzített pótlások a fogtömés, a korona, a híd és a porcelán héj, míg a kivehető változatok közül a műanyag fogsor, a fémlemezes fogsor és a teleszkópos fogsor jellemző.

A különböző fogászati anyagok közül a pótlások készítésekor leggyakrabban felhasznált alapanyagok a műanyag, a fém, a kerámia (porcelán), a cirkónium vagy ezek valamilyen keveréke. Ez alapján is meghatározható, hogy egy adott fogpótlás milyen kategóriába tartozik.

A fogpótlás készítésének folyamata mindenféleképpen a fogászati rendelőben kezdődik, azonban nem mindig ott ér véget. A fogpótlások egy részét elkészítheti a fogorvos is, azonban bizonyos esetekben a fogtechnikus specialista közbenjárására is szükség van a tökéletes fogpótlás elkészítéséhez.

Figyelmébe ajánljuk