Szabálytalanul ment az influenszerkedés, úgyhogy milliós bírságot kaptak

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. szeptember 16.

Élet + Mód

Rubint Réka cége és a The Body Shop termékek forgalmazója is pórul járt.

A  Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forintos bírságot rótt ki Rubint Réka cégére, az Alakreform Kft.-re és 2 millió forintot a The Body Shop termékeket forgalmazó Avanzo-Trade Kft.-re, mivel azok nem teljesítették maradéktalanul online média-megjelenéseikkel kapcsolatban korábban vállalt kötelezettségeiket - közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.

A GVH még 2016 végén indított eljárást három, kiemelkedő számú követővel rendelkező véleményvezér kommunikációs tevékenységének vizsgálatára. Mindhárom eljárás azzal a  kötelezettségvállalással zárult, Egyértelműen, közérthetően és jól észlelhetően kell a fogyasztók tudomására hozni, ha egy posetot egy véleményvezér ellenszolgáltatásért tesz közzé.

Viszont a reklám megjelölésének elmaradásáért felelősséggel tartozik mind a poszt közzétevője, mind az érintett termék értékesítője.

Bár a hivatal szerint Rubint Réka minden esetben alkalmazta a #reklam megjelölést közösségi oldalain, de az Alakreform Kft. nem helyezte el megfelelően a #reklam megjelölést a posztokon belül, emellett mulasztást követett el a tájékoztató poszt közzétételében is az Instagramon, és ezt csak utólag, a vizsgálat kései szakaszában pótolta.

Az Avanzo-Trade Kft. viszont a megjelölt határidőig egyáltalán nem igazolta kötelezettségvállalása teljesítését a hatóságnak. Ezt a GVH nagy súlyú mulasztásnak tekinti.

Neked ajánljuk