A miniszterelnöki aggodalmak megalapozottságáról

  • Kálmán C. György
  • 2012. február 9.

Első változat

Sok közös van bennünk, bennem meg a miniszterelnökben, régen tudom én ezt. Most legalább egy részét kimondta, éspedig a legalkalmasabb helyen, éppen Egerben, ahol alig valamivel előtte járt az állam elnöke is, talán épp azért, hogy körülnézzen, feltérképezte a diplomatahelyzetet, meg hogy nemzetbiztonságilag mennyire kockázatos a hely (neki van többféle testőrsége is, feltűnés nélkül körülszimatolhatott).

Például régóta kifigyeltem, hogy a CNN bizonyos műsoraiban torzított formában azt ismételgetik, amit tegnap mondtam a közértesnek, amikor észrevettem, hogy három kutya követ egészen a saroktól, de ha rájuk kiabálok, elrohannak. Na, ezt nagyon jól tudják a CNN-esek, ezt a kifigyelést és kódolt visszajátszást: próbáltam felvenni videóra, de a szalagon persze ennek már nyoma sincs, ezt a diplomaták intézik el. Van ennek az egésznek egy nemzetbiztonsági része, erről most nem akarnék beszélni, a szemközt lakó Józsi bácsi amúgy is minden reggel arról üvöltözik, amit éppen írok, még jó, hogy nem hallja senki (bár négy nappal ezelőtt már láttam a környéken ólálkodni egy rendőrautót, és az egyik benne ülő vörös hajú rendőrnő volt, azért könnyen lehet, hogy felfigyeltek valamire).

Szóval, ez a puccskísérletdolog egyáltalán nem hülyeség, a diplomaták nagy, fekete kocsikkal járnak, úgy tesznek, mintha idegen nyelven beszélnének, de közben rajtam röhögnek a hátam mögött. Az egyiket a múltkor a közértben is láttam (naná, hogy a kutyáját kint hagyta), és éjjel dörömbölnek a falamon – azt hiszik, nem merek rendőrt hívni. Merek, csak egyelőre nem akarok, inkább teljes hangerőre állítom a CNN-t, ettől azért zavarba jönnek. Meghallják, hogy miket ad a tudtukra a bemondó, ha nem is éppen magyarul, de ha a megfelelő szavakat visszafele mondják ki, attól kicsit megrökönyödnek. Szexuális tartalmú, annyit mondhatok, és nemzetbiztonságilag sem éppen érdektelen.

Nem tudom, a miniszterelnök hogy van vele, én hajnal felé tudok végre elaludni, a lepedőmet vékony csíkokra kell vágni, mert akkor a kutyák nem tudják úgy kiszagolni a nyomokat. Délelőtt elballagok a közértbe, ha a diplomaták a sarkon túl feltűnnek, úgy teszek, mintha észre sem venném őket. A közértes kiforgatva szokta az én szavaimat használni, majdnem szó szerint, de egri bort nemigen mer ajánlani, egrest sem, ám a kutyákat távol tartja. Néha, ha kevesen vannak, váltunk pár szót a nemzetbiztonságról, de a CNN-témát egy ideje kerüli. Szerintem ő is tudja, mi van.

Figyelmébe ajánljuk