Pesti Disznó

  • kertész lesek
  • 2013. szeptember 20.

Ételhordó

Társasági rovatunkból: a tárkonyt és a ragut randevún kapta az Ételhordó munkatársa. Mekkora disznóság!

Nem mondanánk, hogy minden ízében finom, úri létesítmény volt az egykori Operett presszó (söröző, kávéház), mégis túlzásnak tűnik, hogy a helyén megnyílt új étterem a Pesti Disznó nevet viseli. Pedig van benne logika. Az operetthez némiképp passzoló malacság szavunkat megette az idő, ma már csak disznóság megy - napi 24 órában. Igen ám, de a disznónak van más jelentése is: ő a magyar kártyában az ász, hiába változnak az évszakok.

false

A Pesti Disznó "gastrobar"-ként definiálja magát, ennek megfelelően alakította látványvilágát. Rusztikus, de azért látszik a formatervező keze nyoma, a cégér - természetesen - beszámozott sertés, úgy tűnik, hogy az aktuális őrület, az ötcsillagos hentesüzlet van itt csúcsra járatva: noha a mangalicára van kihegyezve, a Pesti Disznó azért egy "rendes" étterem, hozzáillő étlappal, személyzettel.

A szárított sonka sárgadinnye-carpaccióval (1990 Ft) látványra is tökéletes kedvcsináló, mégis pillanatok alatt feledteti a gyömbéres-tárkonyos szárnyas raguleves (1290 Ft), ami több mint figyelemreméltó. Ezerszer leírtuk, hogy amikor a tárkony és a ragu randevúzik, alapos a gyanú, hogy a levesek brassói aprópecsenyéjével van dolgunk, pláne, ha dupla adag citromot adnak hozzá. Hát ez nem ilyen! A mértani idomokra emlékeztető ragu kellő hőfokú, selymes lében, ráadásul tárkonyt sem azért tettek bele, hogy eltitkoljon bármit is előlünk. De utána nem annyira jó választás a sült pisztráng feta sajtos babsalátával (2990 Ft), bár még az is lehet, hogy csak a hely "szellemiségétől" áll távol. Nem pocsék, nem botrányos, sőt egy ún. magyaros étteremben lámpással sem találnánk hozzá hasonlót, ám ha például a közeli Big Fish a mérce, akkor mégiscsak kár ezzel vacakolni - senkinek nem hiányozna, ha eltűnne az étlapról.

Ellenben a mangalicapörkölt galuskával (2790 Ft) kötelező fogás az idők végezetéig - e pörkölttel a disznó emelkedetté válik. (Hál' istennek nem úgy, mint Roger Watersnál a Népstadionban.) Cseppet sem rágós, sokkal könnyebb, mint amilyennek látszik, a szakácsnak pedig sikerült elkerülnie minden sertéspörköltök legnagyobb ellenségét, a túlzott erőspaprikázást. Kell ennél több? Ráadásul látványnak sem utolsó, mivel a szokásosnál jóval nagyobb húsdarabok hevernek a nokedlin.

Ezután magától értetődik, hogy a somlói galuska (1090 Ft) sem az átlagos cukrászati malomkő, bár azt nem tudjuk eldönteni, hogy tényleg ezért tűnik-e jobbnak a megszokottnál.

Figyelmébe ajánljuk