Egy 2017-es kutatást melegített fel a Magyar Hírlap, hogy bizonyítsa: antiszemiták a jobbikosok

  • B.P.M.
  • 2019. március 12.

Fekete Lyuk

A napilap úgy tálalja az adatokat, mintha napjaink állapotát tükröznék.

„Tizennyolc év után készült újabb, átfogó kutatás a magyarországi zsidóságról. A hiánypótló felmérésből egyebek mellett kiderül, ma sokkal ritkábban tapasztalnak antiszemitizmust a kérdezettek közvetlen környezetükben a hétköznapok során, mint korábban” - olvasható a cikk felvezetése.

Az írás szerint két olyan csoport van, amelyek antiszemitizmusához a megkérdezettek szerint nem férhet kétség: a szkinhedek, valamint a Jobbik hívei. „Mindkét esetben elsöprő azok aránya, akik szerint ezek az emberek határozottan antiszemiták (kilencvenkettő, illetve nyolcvanhat százalék)” - fogalmaz a cikk, amiről ezen a ponton kiderül, hogy a Zsidók és zsidóság Magyarország 2017-ben című kutatásra épül.

A kötet a Szombat folyóirat gondozásában jelent meg, 2018 júniusában volt a bemutatója. Ennek ellenére a Magyar Hírlap cikke úgy fogalmaz, mintha napjaink állapotát tükrözné, miközben tudjuk, annak ellenére, hogy bőven voltak a pártnak antiszemita botrányai, az utóbbi időben jelentős változásokon ment keresztül (lemondott Vona Gábor, sok képviselő átvándorolt a Mi hazánk mozgalomhoz, a párt keresi az együttműködés lehetőségét a baloldali pártokkal, stb.).

Az írás kitér arra is, hogy a válaszadók között a Fidesz mindössze egy százalékos támogatottságot tudhatott magáénak, a Jobbik még ennyit sem: „talán nem csoda: a baloldali pártok új szövetségesének politikusai Izrael ócsárlása mellett az elmúlt időszakban is sorra antiszemita botrányaik miatt kénytelenek magyarázkodni. Érdekesség, hogy a zsidóság körében a pártokból való kiábrándulást jelzi, hogy a megkérdezettek között a maga tizennyolc százalékával egy viccpárt, a Kétfarkú Kutya Párt bizonyult a legnépszerűbbnek” - zárul a cikk.

Figyelmébe ajánljuk