Az LMP képviselői Bruce Willist kérik, ellenezze a Hell cégcsoport tatai luxusszállodájának tervét

  • narancs.hu
  • 2020. június 9.

Fekete Lyuk

Hátha számít.

Levelet írt Bruce Willisnek két LMP-s politikus. Ungár Péter országgyűlési képviselő és Kendernay János, a párt társelnöke úgy tudni, nem rajongásáról biztosítja a filmszínészt, hanem a Hell cégcsoporthoz tartozó Avalon Center Kft. sokat vitatott tatai luxusszálloda-beruházására akarja ily módon felhívni a sztár figyelmét, aki mint ismert a Hell Energy Csoport globális és hazai reklámarca.

A politikusok informálták a világsztárt arról, hogy a tervezett beruházás súlyos ökológiai pusztításokhoz vezethet a környéken civilek és szakértők egybehangzó állítása szerint is.

Mint ismert, országos szintű felháborodást váltott ki a tatai Öreg-tó partjára tervezett beruházás híre, a polgármester azonban a koronavírus-járvány miatt bevezetett különleges jogrendnek köszönhetően egyszemélyben döntött a projektről.

Ungár és Kendernay arra kérik a színészt, hogy a környezetvédelem ügye mellett elkötelezett hírességként szólaljon fel a tervezett beruházás ellen, és álljon ki a tatai Öreg-tó természeti értékeiért. Hisz', ahogy levelükben fogalmaznak, a természetes környezet védelme bizonyosan sokkal fontosabb, mint néhány luxusapartman egy védett tó partján.

Az Avalon tervezett beruházása ellen épp most szólalt fel az ICOMOS, a műemlékvédelem nemzetközi szakmai civil szervezetének magyar biztossága is. Közleményükben azt írják, hogy a túlméretezett szállodaépítési program megvalósulásával Tata történeti településképében helyrehozhatatlan, súlyos kárt okoznának.

Az állásfoglalás szerint a táji, természeti környezet és a barokk történeti település összefonódásának legkiválóbb példája Tata. Az Öreg-tó, a vár, az Esterházy-kastély és parkja, a műemlék Lóistálló és természeti környezete, a vízimalmok sora és a történeti kertként elsők között védett, Cseke-tó partján fekvő Angol-kert egy nagy egységbe szervezett, összefüggővé komponált, páratlan táji, történeti együttest alkot. „Ez az egész tájjal összhangban megjelenő együttes és a történeti település összefonódása olyan kimagasló európai kultúrtörténeti érték, ami méltán hozott hírnevet és elismerést városának.”

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága „a helytől és környezetétől elütő tömegű és formavilágú tóparti szállodai beruházás előkészítésének, tervezésének azonnali leállítására” és „a káros építés megakadályozására” szólította fel a döntéshozókat.

Neked ajánljuk