Egyházi közlemény a felszámolt Ódry Színpadról: a Református Egyház nem tulajdonos

  • narancs.hu
  • 2021.02.11 09:40

Fekete Lyuk

 Vidnyánszkyék pedig nagyon visszaadnák az épületet.

Mint arról mi is beszámoltunk,  vasárnap piros és fehér színű virágokkal búcsúztatták az SZFE hallgatói az Ódry Színpadot.

"Normális esetben február 19-én ünnepelték volna az Ódry fennállásának több mint 60 éves működését, az első bemutató ugyanis 1959. február 19-én volt Szinetár Miklós rendezésében. Mivel az egyetem új vezetése már le is szedte a Vas utcában lévő intézményről a feliratot, ez már nem ünneplés, hanem megemlékezés és búcsú" - írtuk.

A Magyar Nemzet januárban írta meg, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vidnyánszky-féle vezetése "visszaszolgáltatná" a Magyarországi Református Egyháznak a Vas utcai épületegyüttes egyik részét, a Vas utca 2/C alatt található épületrészt, amely jelenleg az Ódry Színpadot is magában foglalja. A lap azt írta,  a kuratórium és az egyházvezetés között már előrehaladott állapotban vannak a tárgyalások.

A szomorú történet új fejleménye, hogy a Magyarországi Református Egyház állásfoglalást tett közzé a Vas utca 2/c épület ügyében - szúrta ki a Színház.online.

"A Keresztyén Ifjúsági Egyesület egykori székházát az 1950-es években a Színművészeti Főiskola kapta meg átmeneti használatra. A Magyarországi Református Egyház 1993-ban visszaigényelte az ingatlant, majd 2015-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetem akkori rektora fel is ajánlotta, végül pedig a 2020. évi LXXII. törvény alapján a Vas utcai épület a Színház- és Filmművészeti Egyetem részére átadásra kerülő ingatlanok között található" - áll a Magyarországi Református Egyház állásfoglalásában.

 Mint azt az épület történetét felelevenítő cikkükben írják:

"2015-ben, amikor a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SzFE) rektora, M. Tóth Géza megismerte az épület történetét és az egyházat ért jogsértést, az ingatlant felajánlotta a református egyháznak. Amint azt a korábban közzétett dokumentum is mutatja, az SzFE akkori rektora fontosnak tartotta, hogy a Vas utcában található épület visszakerüljön a református egyházhoz, „figyelemmel arra a tényre, hogy az eredeti építtető is az egyház volt”.

Végül a Magyar Közlönyben megjelent 2020. évi LXXII. törvény alapján 2020. szeptember elsejével az épület a Színház- és Filmművészeti Egyetem tulajdonába került. Ez azt jelenti, hogy az ingatlan tulajdonosa a Színház- és Filmművészeti Egyetem lesz, amely így saját hatáskörben dönt az épület későbbi sorsáról. Az épületnek nem tulajdonosa a Magyarországi Református Egyház, sem annak bármely belső egyházi jogi személye. Az egyháznak nincsen tudomása olyan hivatalos döntésről, mely az ingatlant a jogszabályban meghatározott tulajdonoson kívül másnak juttatná."

 

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Iskolajáték

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.

„Mint egy Molotov-koktél”

Nemrég magyarul is megjelent harmadik regénye, Az iskola Topekában lelkes fogadtatásra talált Amerikában. A New Yorkban élő íróval a város jövőjéről, a Trump-korszak gyökereiről és a költőket érő kínos kérdésekről is beszélgettünk.