Hogy a vak is lássa: Orbán egy geci

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 24.

Fekete Lyuk

Braille-írással fújták fel a Margit híd lábára a legendás mondatot.

Simicska Lajos híres kijelentése az utóbbi években számos közterületet megjárt már: többször festették fel a Széll Kálmán téren található alagút falára, de lakóházak oldalán is találkozhattuk vele. Az alacsony dunai vízállásnak köszönhetően három évvel ezelőtt valaki a Margit híd középső pillérjére fújta fel, hogy Orbán egy geci, azonban akkor példás gyorsasággal intézkedtek az illetékesek, és hamar eltávolították Simicska szavait.

Akadt viszont valaki, aki nem adta fel, és mindenképpen gondoskodni akart róla, hogy a felirat a híd lábán maradjon, ezért rovásírással írta fel azt. Ezt már nehezebben szúrták ki, de idővel a rovásírás is lemosás áldozatává vált, ugyan nem lett tökéletes, hiszen a nyoma még valamennyire látszik. De itt az újabb ötlet: a rovásírás romjain megjelent ugyanaz a mondat, csak most Braille-írással – szúrta ki a 444.

Kíváncsian várjuk, meddig marad a kitapogatható szidalmazás.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.