Hollik bevallotta: van, amiben nem kíváncsiak az emberek átfogó véleményére

  • narancs.hu
  • 2019. november 25.

Fekete Lyuk

Uniós kötelezettség miatt van az egész.

A klímahelyzetről folytatott társadalmi konzultáció célja nem az, hogy az emberek átfogó véleményét megtudja az ügyben, ez egy kötelezettség, amit Brüsszel előír – így kontrázott Hollik István kormányszóvivő az Inforádióban az Innovációs és Technológiai Minisztérium vasárnapi közleményére, amelyből már kiderült, nem ám a kormány törekvései miatt van szükség a klímastratégiáról szóló társadalmi párbeszédre.

A kormánynak esze ágában sincs klímavédelemről konzultálni, Brüsszel miatt van az egész

Mint arról lapunk is beszámolt, a kormany.hu weboldalára múlt héten került ki az úgynevezett Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiával kapcsolatos kérdőív, amely valójában egy konzultáció.

A stratégia elkészítését a párizsi klímaegyezmény írja elő az unió tagországainak, így azt is, hogy a kormányoknak nyilvános konzultációt kell folytatnia a klímahelyzet kezeléséről.

A magyar kormány semmilyen módon nem hirdette a konzultálási lehetőséget. A kérdőív kitöltésére is csupán egyetlen hetet hagyott, ez az egy hét november 25-én, azaz ma, hétfőn délben le is járt.

Palkovics minisztériuma, az ITM vasárnap tagadta, hogy nemzeti konzultációt indítottak volna. Hangsúlyozták, ha konzultálni akarnának a magyar emberekkel, azt már a megszokott módon tennék... Tudják, plakátok, személyes levél stb.

Figyelmébe ajánljuk