Kamionokkal szállítottak havat Alaszkába

  • narancs.hu
  • 2019. március 3.

Fekete Lyuk

Mert nem volt elég hó a kutyaszánverseny megtartásához.

Kamionokkal szállítottak a havat az alaszkai Anchorage-ba, hogy vasárnap elrajtolhasson a világ legkeményebb kutyaszánversenye, a 47. alkalommal megrendezett Iditarod – írja az MTI a BBC nyomán.

Az Alaszkát átszelő 1600 kilométeres vágtára az Anchorage közelében fekvő Willow-ból rajtol vasárnap 14 hajtó és falkája, útjuk két hegyvonulaton, a befagyott Yukon-folyón és a Bering-tenger parti jegén át vezet Nome-ba, Alaszka nyugati partjára.

A városban idén nem volt elég a hó, ezért teherautókkal kellett oda szállítani.

Az Iditarod az egyik legkeményebb kutyaszánverseny mind a hajtók, mind az állatok számára. Az 1973-ban először megrendezett futamon a győztes több mint 20 nap alatt kelt át az alaszkai vadonon.

A kutyákat 1994 óta vizsgálják, hogy adtak-e nekik tiltott szereket, valamennyi résztvevő kutyáját szúrópróbaszerűen a verseny kezdete előtt és a táv megtétele alatt tesztelik, és az első húsz helyen végzettet a célba érés után.

Az Iditarodot egy 1925-ös mentőakció emlékére rendezik meg: annak idején váltott kutyaszánokkal juttattak el diftéria elleni oltóanyagot Nome-ba, hogy megmentsék az őslakosok gyerekeit.

Neked ajánljuk