Szürreális interjút tolt Fiala L. Simonnal: "Te közben pisiltél?"

  • B.P.M.
  • 2019. április 2.

Fekete Lyuk

Bizarr beszélgetést hallhattak a ma reggeli Keljfel Jancsi! iránt érdeklődők. Volt szó pimasz újságírókról, filmekről, Echo Tv-ről, sőt, egy ponton a műsorvezető arról érdeklődött, éppen pisil-e a volt kulturális államtitkár.

L. Simon László fideszes képviselő volt Fiala László vendége a Keljfel Jancsiban! kedd reggel. A műsorvezető és a politikus arról beszélgettek, ha valaki sokat foglalkozik emberekkel, akkor előbb vagy utóbb elege lesz belőlük.

Szóba került még Ujhelyi István MSZP-s politikus is, aki a napokban beengedte az újságírókat a házába, mivel kormánypárti oldalról azzal vádolták meg őt, hogy egy luxusvillája van. Az MSZP-s politikus és a kormánypárti média viszonyát Fiala hozta szóba a rá jellemző módon persze úgy, hogy magáról, a saját ügyéről kezdett el beszélni.

L. Simon és Fiala megsajnálták egymást

"Azt tudom neked mondani, hogy én a kormánypárti újságírókkal éppúgy nem tudok kezdeni semmit sem, mint az ellenzékiekkel. Cserébe ők sem tudnak velem mit kezdeni, tehát ez a viszony kölcsönös” - mondta Fiala. Mint ismeretes, nemrég kiderült, egyes budapesti önkormányzatok támogatják a műsorát, cserében a műsorvezető interjút készít polgármesterekkel. Ez akkor derült ki, amikor Fiala felszólította Karácsony Gergely zúglói polgármestert, hogy késik az utalással.

Fiala János

Fiala János

 

Erre a következőképpen reagált a volt kulturális államtitkár: „Látom nagyon mélyen érintett az a sajtóbéli támadás, hogy tulajdonképpen politikusoktól és különféle szervezetektől valamilyen szerződés keretében pénzt kaptál. Méltatlan, ami ellened ment.” (Persze az újságírói etika ebben a műsorban sem került elő - a szerk.) L. Simon - akinek furcsa vagyonosodásáról számos cikk jelent meg az utóbbi években - felhasználta az alkalmat, hogy magát mentegesse: arról értekezett, őt mennyire zavarta, hogy az újságírók a kezét nézegették: milyen, mekkora értékű órája van.

Ujhelyi ügyéről egyébként Fiala azt mondta, amikor nézte a videót, akkor öklendezett: „Ahogy ágaskodnak egymás mögött emberek, hogy kamerával benézzenek egy szobába. [...] Az, hogy én bemenjek egy vadidegen házba, mint valami konkvisztádor és körülnézzek, mint egy fehérember, hogy hogy élnek itt a feketék, nekem ehhez nincs kedvem. [...] Én nem tudom, hogy ezt a Kubatov rendeli-e el, vagy a Lázár, állítólag a Kubatov. De, ha köthető valamilyen politikai erőhöz, akkor annak a politikai erőnek a szó átvitt értelmében ott rohadjon a keze” - mondta.

Szülinap és Hír Tv

„Dehogy pozitívumokról is beszéljenek” felütéssel Fiala megemlítette, nincs még egy olyan párt, amely úgy megünnepelné a születésnapját, ahogyan azt a Fidesz tette a hétvégén. „Én a saját születésnapommal voltam elfoglalva” - válaszolta L. Simon, akiről kiderült, hogy a gyermekei főztek neki, majd elmentek megnézni a Vígszínházban a Diktátor című darabot, amelyben az ifjabbik Vidnyánszky „fergetegesen játszik”, az Eszenyi Enikő pedig nagyon izgalmas megoldásokkal él.

L. Simon László

L. Simon László

Fotó: Sióréti Gábor

Fiala kitért arra, hogy a HírTV-től az EchoTV-vel való összeolvadás után hatalmas elbocsátások következtek be, hozzátette, ő alapítót tag volt az utóbbi csatornánál, ezért neki fáj a szíve. „A HírTV már mindenképpen ráncfelvallásra szorult” - mondta L Simon. Fiala azt válaszolta, hogy amikor az EchoTV beköltözött a régi NapTV épületébe, akkor a Pesti Srácok munkatársai olyan örömmel verték le a televízió logóját, mintha egy vörös csillag lett volna, „pedig a Gyárfás nem egyenlő a kommunizmussal.”

Pisi, kézmosás és a Trump-sapka

Eddig is bizarr volt a beszélgetés, de a legfurcsább kérdez-felelek csak ez után következett. L. Simon nem volt a stúdióban, telefonon jelentkezett be. Miközben Fiala az Echo TV-ről elmélkedett, valami csobogást lehetett hallani a háttérben. Mire a műsorvezető nekiszegezte L. Simonnak a kérdést:

  • Te közben pisiltél?
  • Nem, kezet mostam!

Aztán újabb váltás következett, szóba került, hogy Bajkai István a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) egyik kurátora a napokban meglátogatta a FocusFox stúdiót, majd Szász János filmrendező egy nappal utána bejelentette, otthagyja a Hunyadi-filmet. „Azon gondolkodtam, hogy a két hír összekapcsolható-e” - kérdezte. „Vajna minden érdeme mellett, ráncfelvarrásra szorul ez a támogatási fórum is” - válaszolta L. Simon.

Végül kitértek, arra, hogy a politikus a közelmúltban az Egyesült Államokban járt, ahol csinált egy „érdekes kísérletet”: „első nap vettem magamnak egy baseball sapkát, amin az a felirat van, hogy 'Make America Great Again', tehát a választásnak a jelmondata. Napokig metróztam, ebben ültem a metrón. Hát hallod... Ebben voltam, amikor mentem a Trump-torony elé.”

  • Megjegyzéseket tettek rád?
  • Nem, hogy megjegyzéseket, ennél sokkal durvább. Volt, aki a legdurvább káromkodással küldött el a jó büdös francba.
  • Te ezt szánt szándékkal akartad kiváltani, vagy megtetszett a sapka? Ez egy kísérlet volt?
  • Nem szánt szándékkal, de nagyjából egy óra után szembesültem azzal, hogy ennek ilyen következményei vannak, és utána már szándékosan nem vettem le, pedig volt kifejezetten kellemetlen része is. [...] Legalább annyian bámultak meg, mint amikor otthon felszállok a budapesti metróra. Segített a beilleszkedésben.
  • Furcsa módon illeszkedsz be.
  • Nemcsak, hogy segített a beilleszkedésben, de nagyon gyorsan és nagyon markánsan szembesültem azzal, hogy milyen hihetetlenül megosztottak az amerikaiak a politikában és Trump-megítélésében. Ebben a szempontból is otthon éreztem magam. Az egyik lányom mondta, hogy vegyem már le, mert egyrészt ciki, másrészt mindenki bámul és beszólnak. Mondtam neki, hogy kislányom, ez egy szabad ország. [...] A véleménynyilvánításnak az is egy formája, hogy az ember fölvesz egy ilyet.
  • Te egy trumpista vagy?
  • Nem, de a véleménynyilvánításnak egy formája, másoknak is el kell viselnie ezt...
  • De, most a történet arról szól, hogy itthon is kellene valami Orbán Viktoros idézettel csinálni egy sapkát és itthon is ezzel közlekednél?
  • Ha olyan brandet lehetne belőle csinálni, mint a Trumpból, hogy az összes ajándékboltba trumpos baseball-labdáktól, a trumpos pólókig mindent lehet venni és...
  • Figyelj, hogy Orbán Viktornak legyen egy merchandise üzlete, egyáltalán nem kizárt. Hajrá!
  • Én nem csak negatív megnyilvánulásokat tapasztaltam, hanem pozitívakat is. [...] Olyan is volt, hogy az Empire State Building bejáratánál egy - egyébként fekete - portás odajön és kezet nyújt nekem.

A bizzar beszélgetést itt tudja visszahallgatni.

Figyelmébe ajánljuk