Szász János kiszáll a Hunyadi-filmből

  • CD
  • 2019. március 29.

Mikrofilm

Leküzdhetetlen bizalmi válság alakult ki közte és a film producere között.

Nem rendezi meg az eddig az ő nevével fémjelzett, Hunyadi Jánosról szóló filmet, Az utolsó bástyát Szász János – tudta meg az Index a rendező által eljuttatott közleményből.

"Nehéz és keserű volt meghoznom a döntést" – írta Szász az indoklásában.

A rendező közlése szerint „leküzdhetetlen bizalmi válság alakult ki” közte és Ferenczy Gábor producer között.

Szász nagyvonalúan minden eddigi munkáját, amit a filmbe fektetett (pl. a forgatókönyvet is), felajánlja a produkciónak.

A Magyar Nemzeti Filmalap a lapnak szűkszavúan úgy kommentálta a történteket, hogy

"Az, hogy egy producer és egy rendező a gyártáselőkészítés során nem tud közös nevezőre jutni a felmerülő viták során, nem szokatlan a filmszakmában. Döntéseiket tiszteletben tartjuk” – mondta Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója.

Korábban rendes lejárató kampány indult a kormánypropaganda lapjaiban. Előbb egy „kiszivárgott”, korai variációjú forgatókönyvről tartották úgy a kormány ítészei, hogy nem megfelelően szolgálják a hazaszeretet erősítését. Majd később ennek apropóján indult el karaktergyilkossági kísérlet Andy Vajna és a Filmalap ellen.

Egy nappal korábban Orbán Viktor ügyvédje, a Fidesz-alapító Bajkai István ellátogatott megtekinteni a film előkészületeit, és kedélyes hangulatban fotózkodott Ferenczy Gábor producerrel.

Figyelmébe ajánljuk