Magyarország nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, de Polt Péter azért ír róla egy könyvet

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 14.

Fekete Lyuk

A lehető legilletékesebb ember mutatna rá a témával kapcsolatos félreértésekre.

Polt Péter legfőbb ügyész monográfiát ír az Európai Ügyészségről - írja a 444 egy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honlapján megjelent interjúra hivatkozva.

"A célom az volt, hogy tudományos alapossággal járjam körbe azt a témát, amely nemcsak hogy alig ismert a magyar szakmai életben, hanem sok félreértés és téves információ is kering róla" - mondja vállalkozásáról Polt.

Az Európai Ügyészség 2020-ban kezdheti meg a működését, a lényege, hogy EU-s támogatásokhoz kapcsolódó illetve határokon átívelő bűnügyekben vádemelési joga is lesz. Az intézmény azonban úgynevezett" megerősített együttműködésként" jött létre, ahhoz nem kötelező minden EU-s tagállamnak csatlakoznia.

Nyomozás kizárva

Az eredeti elképzeléshez képest szerényebb hatáskörökkel állhat fel az Európai Ügyészség, de Magyarország így is kivonná magát a hatálya alól. Brüsszelből az uniós támogatások megvonásával fenyegetik a kormányt. Az Európai Bizottság tagjai csak a legritkább esetben alkalmaznak nyílt fenyegetést a tagállamokkal szemben.

A magyar kormány kimaradna belőle, annak ellenére, hogy Hadházy Ákos független képviselő több mint 600 ezer aláírást gyűjtött a csatlakozás mellett.

Figyelmébe ajánljuk