Mindeközben egy párhuzamos univerzumban: a Jog és Igazságosság EP-képviselője nagyon hálás az Orbántól kapott díjért

  • narancs.hu
  • 2024. április 6.

Fekete Lyuk

Az őt díjazó magyar alapítvány pedig külön nyilatkozatot adott ki erről.

Az MTI tette közzé a Polgári Magyarországért Alapítvány nyilatkozatát arról, hogy Ryszard Legutko, a választásokon nemrég elbukott korábbi lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselője nagyon szépen megköszönte a Polgári Magyarországért Alapítvány Hunyadi János-díját. Az úgynevezett elismerést Legutko március 20-án személyesen Orbán Viktortól vette át.

Ezzel kapcsolatban nyilatkozta azt a Hungary Today hírportálnak, hogy „lengyel konzervatív körökben rokonszenves reakciót váltott ki”, hogy átvette a díjat.

Legutko azt is elmondta: „saját pártja tévedett, amikor azt hitte, hogy az EU érdekelt kompromisszumokban, mivel országaink nem sok sikert értek el az unió »gőzhengerével« szemben”. Valamint hozzátette: „a Donald Tusk vezette jelenlegi lengyel kormány viszont teljes mértékben függ Brüsszeltől és Berlintől, ami halálos veszélyt jelent a lengyel szuverenitásra”.

A politikus kifejtette, a helyreállítási alap 137 milliárd eurónyi uniós forrása „csapda volt”, amelybe a Mateusz Morawiecki vezette korábbi lengyel kormány belesétált. Azt, hogy a jelenlegi, Donald Tusk vezette kormány számára feloldották a forrásokat, alamizsnának titulálta Legutko, és még hozzátette: „a baloldali kormány e nélkül is következetesen Lengyelország szuverenitása ellenében cselekedne”.

Nyilatkozata végén a magyar kormány ukrajna-politikájának is tett egy gesztust, úgy fogalmazott ugyanis: „a lengyelek sokat segítettek az ukránoknak valamiféle megbékélés reményében, ez viszont nem történt meg.” Legutko megjegyezte: „Összességében pesszimista vagyok a lengyel-ukrán kapcsolatokat illetően”.

Magyar nézőpontból biztosan elmondható, a legjobb helyen landolt Hunyadi János szobrocskája.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk