Navracsics szerint a Fidesz nem tart igényt közvetítésére a Néppárttal, de talán már a személyére sem

  • CD
  • 2019.03.22 14:39

Fekete Lyuk

Partvonalra került (már rég), mert nem elég radikális.

Navracsics Tibor Fiala János vendége volt a Civil Rádió Keljfel Jancsi! című műsorában. Fiala mint uniós biztost, a Fidesz tagját, hazafit (nem vicc!) mutatta be Navracsicsot, mint akit be kell mutatni.

Fiala a szerdai néppárti szavazás apropóján arra volt kíváncsi, Navracsics Tibor mégis hogyan éli meg a kormánypártot érintő, az EPP-ben zajló eseményeket, és mit gondol a Fidesz-beli jelenlegi szerepéről.

Miközben Fiala jól szórakozott, eleget fitogtatta bennfentességét, és hangsúlyozta önnön fontosságát, Navracsics kissé komoran, a riporteri megszakítások miatt kevésbé összeszedetten elmondta, hogy nehezen éli meg a történteket.

Közlése szerint ő maga a Fidesz európai árnyalatait tekintve, a Néppárthoz közeli részt erősíti – ez eddig sem volt titok. Elmondása szerint próbál közvetíteni a Fidesz és Néppárt között, de míg először csak utalt rá, később ki is mondta:

a Fidesz nem tart igényt a közvetítésére. Sőt, talán már a személyére sem.

Ezzel szemben az Európai Néppárt részéről azt tapasztalja, hogy képviselhet valami olyat, ami fontos, mert igény mutatkozik arra, hogy elmondja véleményét, kikérik azt.

Navracsics szerint a Fideszben most radikális korhangulat uralkodik, ő viszont túl kevés ehhez, kommunikációban meg főleg.

De nincs megkeseredve.
Úgy fogalmaz, benne van egy konfliktushelyzetben, ami miatt morális és politikai kötelességei lennének, de nincs igény arra, hogy helyt álljon.
"Megbízás nélküli ügyvitel jellege van a dolognak."

Navracsics a Fidesz felfüggesztését a kormánykommunikációval szemben, miszerint a párt maga kérte saját felfüggesztését, kompromisszumos javaslatnak minősíti. Az EP-képviselő szerint értelmezhető győzelemként a fordulat a Fidesz részéről, mert kizárás azért mégse történt. De hangsúlyozza, ennek a meccsnek még nincs.

Navracsics szerint a politikai vita arról zajlik a Néppártban, és ez volt a Fidesz-szavazás lényegi eleme is, hogy ki képviseli a kereszténydemokrácia igazi arcát. Ez szerinte elvi vita. Úgy látja, a Fidesz Soros-Junckeres plakátkampánya csak az utolsó csepp volt abban a bizonyos pohárban.

Mert "nem elég kereszténydemokratának látszani, annak is kell lenni".

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper azt vizsgálja, meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Ekkora szakadék máshol nincs”

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?