Orbán úgy csinál, mintha maga kérte volna a felfüggesztését a Néppártban

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. március 20.

Belpol

Pedig úgy emlékszünk, inkább 13 másik párt kezdeményezte ezt.

A Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az Európai Néppártban az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig - jelentette be Orbán Viktor  szerdán Brüsszelben az EPP politikai gyűlésének ülése utáni nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Valójában a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését az EPP 13 tagpártja kezdeményezte, és a "közös megegyezés" csak azután alakult ki, hogy a Néppárt elnöksége is ezt a javaslatot terjesztette a közgyűlés elé.

A néppárt felkért három bölcs embert, akik jelentést tesznek majd le, és az alapján el lehet majd dönteni, hogy mi lesz hosszabb távon a néppárt, illetve a néppárt és a Fidesz kapcsolatának a jövője - mondta Orbán Viktor, aki a testület felállítását vállalható megoldásnak nevezte.

"Minket nem lehet kizárni és felfüggeszteni sem, négy választást nyertünk meg a magyar polgárok akaratából. A legutóbbi három európai parlamenti választáson 47, 56 és 52 százalékot kaptunk. Nyilván egy ilyen párt nem engedi meg magának, hogy felfüggesszék vagy kizárják, mert akkor inkább feláll és távozik" - fogalmazott.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország politikája változatlan, ezt világossá tette az EPP politikai közgyűlésén is.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?