Nem kell több saller – Nem megy vacsorázni Orbánnal a neves professzor

  • narancs.hu
  • 2015. augusztus 24.

Fekete Lyuk

Ne vegyenek részt Orbán díszvacsoráján, bojkottra fel! – szól a Széchenyi-díjas Fehér Márta oktatókhoz és tudósokhoz, mert elege lett a miniszterelnöki bájolgásból.

Nem kér a tudományos szférának szánt „sallerból és kokiból” Fehér Márta Széchenyi-díjas professzor, aki a Széchenyi-díjjal kitüntetettek számára szeptemberben, a Vigadóban megrendezendő miniszterelnöki fogadás meghívójának kézhezvétele után bojkottra szólította fel a tudóstársadalmat. Megelégelte ugyanis az oktatás és a tudományos élet arcpirító lerohasztását, az egyetemi oktatás autonómiájának megsértését, a kutatás és az oktatás szabadságának korlátozását, valamint a valódi teljesítmények semmibevételét.

Tavalyi díszvacsora a Corvin-lánc Testületnek

Tavalyi díszvacsora a Corvin-lánc Testületnek

Fotó: MTI

„Úgy vélem, nem helyes elfogadni olyan politikus vacsorameghívását, akinek rendelkezései újra meg újra megsértik az egyetemi autonómiát, adminisztratív eszközökkel korlátozzák a kutatás (és oktatás) szabadságát, csökkentik anyagi forrásait. Sőt, a miniszterelnök nemrég a tudomány meritumát is degradálta azzal, hogy a testületi tiltakozással mit sem törődve elérte, hogy tiszteletbeli doktori címet kapjon egy olyan személy, akinek ehhez nincsen megfelelő tudományos teljesítménye. Lejáratva ezzel nemcsak az így sajnos magát is méltatlan helyzetbe hozó címadományozó hazai egyetemet, de magát a kitüntető díszdoktori címet is. (A nem tudományos területeken szerzett érdemek honorálására más módot lehet és kell találni. De álruhában parádézni csak a megtévesztést szolgálja. S ez a tudomány lényegétől idegen. És elfogadhatatlan.)”

Az idei fogadás legmegfelelőbb helyének (véletlenül) a Fekete György-féle Művészeti Akadémia épületét, a Vigadót szemelték ki a szervezők, amely hely a bojkottáló professzor szerint „riasztó szimbólumává vált annak, ahogyan a mai hatalom bánik a művészekkel” – olvasható a Vasárnapi Hírek oldalán.

Fehér Márta szerint „intellektuális káoszt teremt a kormány azzal, hogy rátelepszik mindenre”, ezért a díszvacsora ignorálására szólítja fel a Széchenyi-díjjal kitüntetett kutatókat és oktatókat, akiket meghívtak. „Ne adjuk el egy tál kaviáros lencséért a kutatók és oktatók becsületét. Ne fogadjunk el több »sallert és kokit«!” – zárja nyílt levelét a professzor asszony.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.