Németh Szilárd bejelentette, hogy Magyarország a térség legerősebb hadseregével akar rendelkezni

  • narancs.hu
  • 2018.06.18 08:10

Fekete Lyuk

De ugye haditengerészetünk is lesz?

A Magyar Hírlapnak adott interjút az államtitkár, aki nemrég azt mondta, hogy a 21. században szükség lesz a haditengerészet hagyományaira, korábban pedig úgy beszélt a honvédelemről, hogy úgy tűnt, egy kicsit sem ért hozzá. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára most megint katonai kérdésekről beszélt, és olyan terveket vázolt fel, amelyektől még a Call of Duty-szereplők is megnyalnák a szájuk szélét.

A volt rezsibiztos szerint nagyon sok pénzt fordítanak a honvédelemre:

„A 2019-es költségvetésben pedig hetvennyolcmilliárd forinttal több, összesen ötszáztizenhárommilliárd forint jut a honvédelemre. Ez példaértékű, ennyit még soha nem fordítottunk a katonáinkra.”

Németh Szilárd akár a GDP három százalékát is honvédelemre fordítaná, ami egészen meglepő, mert az Egyesült Államokon kívül senki nem költ ennél többet GDP-arányosan a katonságra:

„A szövetség azt is elvárja a tagállamoktól, hogy a GDP két százalékát fordítsák védelmi kiadásokra, ami helyes is. Ugyanakkor a mi célunk nem csupán ennyi, hanem az, hogy a térség legerősebb hadseregével rendelkezzünk erkölcsi, szellemi, fizikai felkészültséget tekintve egyaránt. Ehhez viszont, ha kell, akár a GDP három százalékát is biztosítjuk. Nemzeti érdek, hogy erős, honvédő hadseregünk legyen hazaszerető, fiatal tisztekkel, tábornokokkal.”

false

 

Fotó: YouTube/Echo Televízió


Németh Szilárd szerint nem lesz kötelező sorkatonaság:

„Magyarországon biztosan nem lesz kötelező sorkatonaság. A honvédség társadalmi elfogadottságának fontos mutatója, hogy hányan akarnak katonának állni. A mi álláspontunk az, hogy ha valaki fegyveresen szeretné a hazáját szolgálni, akkor arra legyen lehetősége.”

Németh Szilárd egy totál mellébeszélős választ ad a kérdésre, hogy milyen konkrét lépések várhatók a kibertámadások kivédése érdekében:

„Manapság nem kell harckocsikat vezényelni egy ország határára egy esetleges támadáshoz, hanem elég megbénítani pél­dául az áramszolgáltatást vagy a kormányzati irányítást, hiszen ma már az energiaellátás, a közigazgatás is informatikai rendszereken keresztül történik. Ez teljesen új biztonsági kockázatokat jelent, s így új feladatokat ír elő a honvédség számára is.”

A haditengerészetről most sajnos nem beszélt az államtitkár:

false

 

Fotó: MTINeked ajánljuk