Novák Katalin szerint ne vállaljanak gyereket egyedülálló nők

  • narancs.hu
  • 2018. november 27.

Fekete Lyuk

Mert úgy sérül a gyerekek anyához és apához való joga. A törvény mást mond.

„Az, hogy azt gondolja valaki, hogy neki egyedülállóként joga van ahhoz, hogy neki egyedülállóként, anélkül, hogy lenne párja, enélkül neki joga van ahhoz, hogy neki gyereke legyen, és ezt a jogot vívja ki magának, az a gyermek oldaláról közelítve, megfosztja őt attól, hogy neki édesanyja és édesapja legyen.”

Ezt Novák Katalin család és ifjúságügyért felelős államtitkár mondta az RTL Klubon pénteken este.

Miről beszél az államtitkár? Arról, hogy egyedülló, „pár nélküli“ nők ne vállaljanak gyereket, az államnak ilyenkor a gyermek apához és anyához fűződő jogát kell védenie.

Meg feltehetően arról, hogy azonos nemű élettársi kapcsolatban élők se fogadhassanak örökbe és értelemszerűen leszbikusként élettársi kapcsolatban élők se vállaljanak gyereket és vegyenek részt lombikeljárásban, de erről konkrétan nem esett szó. Egyébként ezek körzül egyikre sem adnak lehetőséget a magyar törvények.

Az apropót a Nemzeti Konzultáció egyik kérdése adta: Egyetért-e Ön azzal az alapelvvel, miszerint egy gyermeknek joga van anyához és apához?

false

Novák szerint a kérdés azért fontos, mert manapság nem nem az az első, hogy "tisztességgel és felelősséggel édesapa és édesanya nevelje fel a gyereket", hanem inkább onnan közelítenek, hogy a felnőtteknek joga van ahhoz, hogy gyerekük legyen. Novák azt nem nevezte meg, kik azok, akik innen közelítenek, vagyis kik vitatják a gyerek szóban forgó jogait.

A riporter kérdésére azért hozzátette, hogy akik közösen vállaltak gyereket, de aztán mégis egyedül maradtak, más kategóriába tartoznak. Mellettük mint "egyszülős családok" mellett, ki kell állni.

Nem mellesleg Magyarországon különféle asszisztált reproduciós eljárásokban a törvények szerint egyedülálló nök is részt vehetnek.

Figyelmébe ajánljuk