Orbán Woody Allen-idézettel alázza az újságírókat

  • narancs.hu
  • 2020. január 9.

Fekete Lyuk

11-re várja az újságírókat, megadta az alaphangot.

"Vessetek a mókusok elé. Ma 11 órakor. Kérdezz, felelek LIVE! Kövesd itt, a Facebookon!" - posztolta Orbán Viktor a Facebook-oldalán.

(Frissítés: végül több mint két órán keresztül válaszolt az újságíróknak, válaszait itt találja.)

Orbán szerint van igazság a Fideszt ért kritikákban

Évente legalább egyszer nemcsak a lakájmédia, de újságírók is kérdezhetik a kormányfőt. Kérdés, mire mennek vele. A miniszterelnök azzal kezdet sajtótájékoztatóját - amit igen ritkán szokott tartani -, hogy beszámolt arról, milyen információkat kapott a honvédelmi minisztertől az iráni ügyben. Arról beszélt, a magyar katonák biztonságban vannak, készen állnak a kontingens gyors evakuálására Irakból, ha szükséges.

A miniszterelnök az Annie Hall emlékezetes aranyköpésével szólította meg a sajtó képviselőit, akiket alighanem egy hangulatos sajtótájékoztatóra vár a karmelita kolostor épületébe.

Egyébként a miniszterelnök egy több csavarral bíró poént vetett be. Az eredeti idézet ugyanis így hangzott: Chistianos ad leones! ("a keresztényeket vessétek az oroszlánok elé!) és a Római Birodalomban hangzott el a keresztényüldözések korában. Ha picit is visszafejtjük a gondolatsort, akkor nem nehéz felfedezni benne Orbánék egyik kulcsgondolatát, hogy ők a kereszténység védelmezői. Ebben a kontextusban pedig ő "mártírként" áll most ki az újságírók elé, akik persze legfeljebb mókusok, nem oroszlánok. Ez azért is érdekes, mert ez az egyetlen olyan sajtótájékoztató, ahol nemcsak a kormánypárti médiát engedik (alá)kérdezni.

Persze ne gondoljuk túl, az is lehet, hogy Orbán tényleg csak szereti Woody Allen remekművét. Ebben a filmben akkor hangzik el ez a mondat, amikor a főszereplő ironizál egy hősködő színészen.

Egyébként nagy a várakozás, hiszen ilyen alkalomra egy évben csak egyszer szokott sor kerülni.

Ha az eredeti aranyköpésre kíváncsi, akkor nézze meg itt, 2:32-nél találja.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?