Orbán szerint van igazság a Fideszt ért kritikákban

  • narancs.hu
  • 2020. január 9.

Belpol

Évente legalább egyszer nemcsak a lakájmédia, de újságírók is kérdezhetik a kormányfőt. Kérdés, mire mennek vele.

A miniszterelnök azzal kezdet sajtótájékoztatóját - amit igen ritkán szokott tartani -, hogy beszámolt arról, milyen információkat kapott a honvédelmi minisztertől az iráni ügyben. Arról beszélt, a magyar katonák biztonságban vannak, készen állnak a kontingens gyors evakuálására Irakból, ha szükséges. Azt mondta, van egy megállapodás az Irakiakkal, amíg nem mondja fel az iraki fél a szerződést, addig maradnak a katonák.

A januári sajtótájékoztató tavaly is úgy lett meghirdetve, hogy Orbán Viktor ezen az eseményen kivételesen engedi kérdezni a nem kormánypárti média újságíróit is. Éppen ezért mindig nagy várakozás előzi meg ezt az eseményt, igaz, idén azzal indított a Miniszterelnökség, hogy az egyik legnagyobb hírportált, a 24.hu-t, illetve az oknyomozó portált, a Direkt36-ot nem akarta beengedni az eseményre.

Amúgy Orbán mai Facebook-posztja sokat elárul arról, hogy mit is gondol erről az eseményről: egy órával az esemény előtt azt írta ki az oldalára: "Vessetek a mókusok elé!"

Működik a keleti nyitás

A miniszterelnök beszédében megdicsérte pénzügyminiszterét kiemelve, hogy folyamatosan nő a gazdaság és nőnek a bérek is. Azt állította, a legszegényebbek bére nőtt a legjobban. Azt hangsúlyozta, szerinte a szegénység felszámolásának nincs más útja. Orbán szerint az uniós statisztikák is azt mutatják, hogy 1,3 millió szegénnyel kevesebb van ma Magyarországon. De ez az előrelépés nem elég szerinte, ezért egyeztetett Pintér Sándor belügyminiszterrel arról, hogy a cigányok felzárkóztatása érdekében a legszegényebb településeket fejlesztő programba több települést vonjanak be.

false

 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kitért arra is, hogy szerinte a keleti nyitás mennyire sikeres. Az új munkahelyek 38 százalékban ázsia beruházáshoz kötődnek - mondta. Kína, Japán, Korea a fő befektető, az utóbbi a legnagyobb beruházó.

„Izgalmas év lesz” - mondta a gazdasági kihívásokról, ugyanis Orbán úgy számol, hogy az EU-s térség nem fog növekedni 2020-ban, és így kell Magyarországnak mégis növekedést produkálnia, hogy a kormány terveit tartani lehessen. Azt mondta, Varga Mihály már készíti az új akciótervet, aminek részleteiről majd a februári évértékelőjében szól részletesebben.

Figyelmeztette Káslert

Orbán hosszan beszélt az egészségügy tervezett átalakításáról. Többször hangsúlyozta, hogy jelezte Kásler Miklós emberminiszternek: mindent tegyen meg a következő területeken:

  • állítsa meg az ápolók, szakdolgozók elvándorlását, az ő bérüket rendezik előbb. Szerinte vigyázni kell a szakemberekre, mert Németországban nem csinálnak titkot abból, hogy a jól képzett közép-európai munkaerőt szeretnék lenyúlni,
  • állítsa meg a kórházak eladósodását, nem zárhatja úgy egyik intézmény sem legközelebb már a pénzügyi évet, hogy adósságot halmozott fel. Hozzátette, szerinte az adóság főleg a külföldi beszállítók miatt van, amelyek extraprofitra tesznek szert. Ennek szerinte Kásler véget kell vessen, minden eszközt vessen be.
  • Fejlesztési forrásoknál átcsoportosítások lesznek: minden oylan kórházi várót, kórtermet, szociális helységet felújítanak, amelyek három évvel korábban lettek felújítva.

Klímaügy:

Orbán Viktor most már nem atagdta, hogy van klímaváltozás és ez komoly kihívást jelent Magyarországra nézve is. Ugyanakkor azt mondta, a kormányülésen egyetértettek abban, hogy a gazdasági fejlesztést, az energiaszektor átalakítását és a klímaváltozást együtt kell tárgyalni.

Szerinte Magyarország a klímabajnokság élharcosa, mert azok közé az országok közé tartozik, amelyek úgy tudtak növekedni, hogy a széndioxid kibocsátásuk csökkent. Azt ígérte, 2030-ra a villamosenergia termelés 90 százalékát karbonsemlegessé fogják tenni. Ennek két fő oszlopa lesz: Paks és a napenergia.

Magyarországot 2050-re klímasemlegessé lehet tenni, de ehhez 50 000 milliárd forintra van szükség - jelentette ki. „Lehetséges és megéri, de az összeget elő kell teremteni”. Azt mondta, ebben 4 szempontja van a kormánynak:

  • klímarongálókkal kell megfizettetni (nagy országok, vállaltok) a klímaváltozást
  • nem emelgedhet az élelmiszerek árak
  • nem a szegény országoktól kell elvenni a pénzt: a következő uniós költségvetésből nem lehet elvenni a kohéziós alapoktól a pénzt
  • nyíltan ki kell mondani, hogy az atomenergia nélkül nem lehetséges klímasemleges gazdaságot létrehozni.

Azt ígérte, hogy a következő években:

  • kivezetik a műanyag csomagolóanyagokat
  • 2022-re felszámolják az illegális szemétlerakókat
  • 2022-re lehetőleg át kell állítani a városi buszközlekedést elektromos járművekre.

Továbbá szerinte a nagy megapoliszokban nem lehet majd élni, így garantálni kell a falusi élet fenntartását, ezért kellenek utak, internetelérés stb.

Bevándorlás, Soros:

A köztévé szokásos kérdésére - mire számít a migrációval kapcsolatban - azt válaszolta: két teljesen különböző felfogású országcsoport létezik Európában. Egyes országok azt szeretnék, ha az ő világuk teljesen átalakulna. Ezért akarnak embereket befogadni. "Ezek országok átlépnek a posztkeresztény és posztnemzeti világba. Ez az ő döntésük, szerintük ez jó." Van egy másik országcsoport Orbán szerint, amely nem akarja ezt a választást. "Magyarországon magyar gyerekekre van szükség."

Majd hosszan beszélt arról, hogy Soros György neki nem fixációja, hanem az a valóság, hogy ezek a szervezetek nagy befolyással bírnak, amelyek a fenti ügyben az első álláspontot képviselik, így muszáj harcolni velük szemben, és az idei évben ez lesz az egyik fő terület kormánya számára. Leszögezte, Sorost magyarnak tartja, aki mivel magyar, nagyon tehetséges is. "Jobb lenne barátnak, mint ellenségnek, de történetileg így alakult" - fejtegette.

Önkormányzati választások

A Reuters kérdésére - hogy miként ítéli meg a tavalyi önkormányzati választást - azt válaszolta: javítani kell a Fideszen, s mint pártelnök ezen dolgozik. Szerinte az októberi választás épp azt igazolja, hogy Magyarországon demokrácia van, ha jobb jelöltje van az ellenzéknek, akkor nyerni fognak.

"A mi győzelmünk nem végleges, az ellenzék győzelme nem végletes" - hangsúlyozta, hogy a Fidesznek mindig is meg kellett küzdenie a győzelemért, az ellenfél továbbra is a pályán van, verseny van.

false

 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezt követően az Origo keményen alákérdezve azt "feszegette", mit szól ahhoz, hogy a szélsőjobb és a baloldal összefog az egyes önkormányzatokban. Erre meglepő módon Orbán megvédte az ellenzéket, azt mondta, ő politikai értelemben az Origónál mérsékletebb.

Arról beszélt, mindenkinek jár a 100 nap türelem, ráadásul most következik a legnehezebb feladat: össze kell állítaniuk a településük költségvetését. Igaz, hozzátette: az ellenzék egy sor kérdésben (szuperkórház, stadionok, Liget) össze-vissza beszélnek. Szerinte egyébként nem az elitnek, hanem a választóknak kell eldönteniük, hogy kik szélsőségesek, kik nem.

Keményebb kérdések

Kérdezhetett az Index is. A legnagyobb hírportál felvetette: mit szól ahhoz, hogy három volt kancelláriaminisztere (Stumpf István, Lázár János, Navracsics Tibor) is kritikákat fogalmazott meg a Fidesszel kapcsolatban. Felvetette az újságíró, hogy Bencsik Gábor szerint túl agresszív a Fidesz politikája, rossz a kommunikáció. Megkérdeztem elégedett-e a kormánymédiával, tervezz-e kormányátalakítást.

Orbán azt mondta, mind a három politikussal szemben elfogult, mind a három személy a barátja. Hosszan fejtegette kivel milyen kapcsolata volt a múltban, Lázár esetében viszont nem tudta kihagyni azt a megjegyzést, hogy a Fidesz elveszítette Hódmezővásárhelyt, ami a volt miniszter felségterülete. Viszont semmit nem mondott arról, hogy mit gondol a kritikáikról.

Ugyanakkor Bencsik kritikáiról megjegyzete: van benne igazság, de ez azért volt, mert két éve kampányüzemmódban van a Fidesz. Szerinte vissza kell térni a normális kormányzati működéshez, kormányozni kell, nyugalmasabb időszak következik politikai szempontból. "A kormányrudat nem lehet össze-vissza rángatni, nix ugribugri" - mondta arról, hogy miért nem lesz személycsere a kormányban.

A fideszes média ügyében azt fejtegette, neki nincs köze a fenntartó alapítványhoz. "Szeretném eltolni magamtól ezt a kérdést" - állította, hogy ő távol tartja magár a sajtó tevékenységétől, nem fogja minősíteni a munkáját. Ugyanakkor azt fejtegette, hogy a kormánypárti-nem kormánypárti média arányát tekintve ő tapasztalatból azt mondja, a kritikus média még mindig erősebb. A sajtótájékoztató termében például biztosan 80:20 arányban elveszítené a választást, ha titkos szavazás lenne. Majd azt fejtegette, hogy nincs független újságírás, de ő ezt nem is szeretné megkövetelni senkitől, elfogadja, hogy az újságíróknak van véleménye.

Szerinte ő még mindig ellenszélben dolgozik, de ez nem csak az ő esetében igaz, hanem például Trump vagy Boris Johnson esetében is.

Elhagyja-e a Néppártot?

Arra a kérdésre, hogy mikor hagyja el az Európai Néppártot, úgy válaszolt, hogy hosszanasan elemezte a nyugati pártmodell átalakulását. Szerinte a jobboldali centrum teret veszít, s egyre liberálisabb, baloldalibb lesz, ami nem jó folyamat. Szerinte az a kérdés, van-e elég befolyása a Fidesznek a Néppártban, hogy ezt a folyamatot visszafordítsa.

Ez szerinte a következő időszakban ki fog derülni, ha nem sikerül, akkor a Fidesz jobbra fog tartani, új kezdeményezésre lesz szükség. De szerinte nem az a legfőbb kérdés, hogy maradnak-e vagy mennek, hanem az, hogy merre fordul a Néppárt. Egy másik kérdésre válaszolva azt mondta: a három néppárti bölcs jelentését nem látta, nincs még időpontja Donald Tusk-féle találkozóra, ő úgy manőverezik majd, hogy minél szélesebb legyen a pártja mozgástere. Szerinte ki kell várni, hogyan alakul az Európa jövőjéről szóló, francia elnök, Emmanuel Macron által indított vita. S ha ez úgy alakul, hogy Salvinihoz állnak közelebb, akkor le kell vonni a következtetéseket.

A Pesti Srácok kérdésére, igaz-e, hogy Orbán Viktor kezdeményezésére alakul majd egy új pártcsoport az EU-ban, amelyhez a lengyel PiS és Salvini pártja is csatlakozni fog, a miniszterelnök nem adott érdemleges választ, megint az uniós pártszerkezet átalakítását értelmezte. Azt mondta, még van három fontos találkozója: Tuskkal, a német CDU elnökével és az osztrák kancellárral.

Arra a kérdésre, hogy egyszer összefogna-e a zöldekkel idehaza, azt válaszolta, szerinte a hazai pártok görögdinnyék: kívül zöld, belül piros. Így kizártnak tartja, hogy ő ilyen kompromisszumot kössön valaha.

Bátor-e a kormány?

Az ATV riportere arról kérdezte, betartja-e a Tarlós Istvánnal kötött Budapest-megállapodást. Orbán azt mondta, nem azért adtak Tarlósnak kevesebbet korábban, mert bántani akarták Budapestet, hanem, hogy ennyi volt, ennyi van. Szerinte az nincs rendjén, hogy a Liget esetében felajánlották a pénzt, de Karácsonyak nem kell, majd arra panaszkodnak, hogy nem ad a kormány.

false

 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az RTL Klub újságírója egyedüliként kiállt a 24.hu mellett. Megkérdezte, miért nem engedték be a hírportált, miért nem lehet kérdezni év közben Orbánt, miért nem engedik be az ellenzéki sajtót a miniszterek sajtótájékoztatóira. "Ez bátorság ön szerint?" - kérdezte Vorák Anita. Erre Kovács Zoltán államtitkár közbevágott: a 24.hu nem jött időben, azért nem engedték be (ezt ugyanakkor a 24.hu hazugságnak nevezte). Vorák megkérdezte a miniszterelnököt a veje, Tiborcz István üzleti ügyeiről, illetve arról, hogy Rogán Antal marad-e miniszter?

"Részben van igazság abban, amit mond" - mondta Orbán. Azzal magyarázta, hogy a miniszterek nem állnak az újságírók rendelkezésére, hogy a kampányidőszakban óvatosabbak voltak, ám szeretné, ha a jövőben ez változna. A Tiborcz-ügyben azt mondta, általános gyakorlat, hogy bizonyos ügyekben a kormány átcsoportosít, nem akar vitatkozni az EU-val a pénzek felhasználásáról, nem akar forrásvesztést, ezért döntöttek úgy, hogy Tiborcz projektjét (közvilágítás felújítása) nem EU-s, hanem állami pénzből finanszírozzák. De szerinte ez a döntés nem a veje miatt született.

Ő egyébként nem támogatásokként tekint az uniós pénzekre, szerinte ez a magyarok pénze is, mert sok külföldi cég kiviszi a profitját. Azt állította, fejlettség szempontjából tekintve Magyarország többet fizet be az EU kasszájába, mint Svédország vagy Hollandia.

A hvg.hu pedig megkérdezte, miért szorították karámba az újságírókat a parlamentben. Orbán erről azt mondta, őt csak annyiban terheli felelősség ebben, hogy ő is igen gombot nyomott az új szabályokra a Házban.

Nix kártérítés

Arra a kérdésre, miért nem indul a Fidesz Dunaújvárosban, azt mondta, a független jelölt jobb, mint a szóba került fideszesek, ezért inkább őt támogatják. Rogán Antal esetleges távozásáról vonatkozó kérdésre sem az Indexnek, sem az RTL Klubnak nem válaszolt.

A Hír Tv kérdéseire válaszolva megereszettt egy egészen furcsa gondolatmenetet is. Szerinte a bíróság hibázott, amikor úgy döntött, hogy Gyöngyöspatán szegregáltak a cigány tanulókat. Arról beszélt, megérti a helyi magyarokat, ha úgy érzik, az érintettek hatalmas kárpótlást kapnak úgy, hogy nem dolgoztak meg érte. De arról is beszélt, hogy az is igazságtalan, ha egy bűnöző az EU bíróságának döntése értelmében milliós kártérítést kap, mert rosszak a börtönökben a körülmények.

A Bloomberg újságírója megkérdezte, amikor az állam megvette Mészáros Lőrinctől a Mátrai Erőművet, akkor miért nem volt szempont az, amit Orbán korábban említett, hogy a szennyező fizet. Hiszen a környezetvédelmi károkat most majd az államnak kell állnia. Erre a miniszterelnök úgy védekezett, hogy korábban külföldi tulajdonban volt, amelyik be akarta zárni, nem akarta felújítani, felajánlotta megvételre. A kormány nem akarta, hogy 10 ezer ember elveszítse a munkáját. Ugyanakkor érthető, hogy üzletileg a zöldítés nem éri meg, de ezért avatkozott közbe a politika, a kormány. Szerinte nagyon sok pénzért majd az állam zöldíteni fog. Azt ígérte, nyilvánossá teszik majd az adásvétel részleteit.

A lombikprogram államosítása

Orbán beszélt arról is, miért államosították a lombikklinikákat, terveznek-e újabb államosítást. Szerinte nem kisajátítás történt, hanem megvették a tulajdonosoktól. Azt mondta, két okból döntöttek így:

  • bioetikai szempont: a fő kérdés szerinte az, mi történik a megtermékenyített petesejtekkel? Mivel a magyar kormány "életvédő",
  • ingyenesé akarják tenni az egész beavatkozást, állami szolgáltatás lesz.

Azt mondta, szerdán döntöttek arról, hogy már feburár 1-től ingyenesek lesznek a gyógyszerek, nem júliustól. Ugyanakor a jövőben már nem adnak ki magáncégeknek engedélyeket.

Arról is beszélt, hogy lesz újabb családvédelmi akcióterv is, amint azt a költségvetés lehetővé teszi. "Nagy harcban vagyok a pénzügyminiszterrel" - mondta. Az a cél, hogy a háromgyerekeseknek se kelljen a jövőben adót fizetnie.

Mit gondol a Brexitről?

A Financial Times megkérdezte arról is, hogy szerinte az euroszkeptikusokat erősíti e Boris Johnson győzelme és hogyan áll a Brexithez? Erre Orbán azt mondta, az EU szerinte félreérti a helyzetet. Johnson leszögezte, nincs tovább, ki fog lépni mindenáron.

Ugyanakkor kizártnak tartja, hogy a világ 5. legnagyobb gazdasága, egy atomhatalom nem tudja, hogy legyen sikeres. Bár a távozásuk rossz, nem zárható ki, hogy sikertörténet van készülődőben. Az euszkepticizmusról azt mondta: azok az országok, amelyeket így hívnak a médiában, többnyire a legnagyobb hívei az EU-nak.

Mit gondol Borkairól?

Megkérdezték Borkai ügyéről is. "Nem vagyok egy peepshow rajongó" - kezdte a válaszát. Azt mondta, valamilyen hatást gyakorolt a választásra, de nem lehet igazán felmérni ennek mértékét. Így szerinte semmi másról nincs szó, mint hogy az ellenzék jobb jelölteket állított, jobb volt a kampányuk, "nem szabad felmenteni magunkat a Borkai-üggyel".

Ugyanakkor elismerte, Borkai ügyében trükközött, ő döntött úgy, hogy ne lépjen vissza: nem akarta, hogy a baloldali polgármester-jelölt nyerjen, csak egy jelölt legyen. Azt mondta, neki is volt izgulnivalója, hiszen ha az önkormányzatok többségében veszítettek volna, akkor nehéz helyzetben lenne pártelnökként. Azt mondta, várni kell még legalább egy hónapot, hogy lehiggadjon mindenki, és részletesebben be tudjon számolni arról, miről indít a kormány újabb nemzeti konzultációt.

A sajtótájékoztató végén kitért arra, mi a helyzet a "polgári Magyarországgal". Azt mondta, a nagy vita van a kormányban arról, hogy mikor jön el az a pillanat, 2022-ben vagy 2023-ban, hogy a költségvetés ne legyen deficites, mert szerinte a polgár az, aki a saját lábán áll, és nem adósodik el. Mert ő ebben az értelemben polgári Magyarországot akar.

Ugyanakkor egy kérdésre válaszolva azt állította, kacsa, hogy át akarnák írni a választási szabályokat. Arról is beszélt, hogy ő készen áll arra, hogy a következő években, így 2022-ben is folytassa miniszterelnökként, "amíg a választók ezt akarják".

Figyelmébe ajánljuk