Szijjártó szerint az a baj az EU-val, hogy nincs lehetőség valódi, demokratikus vitákra

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 7.

Fekete Lyuk

És a partvonalra szorítják azokat, akiknek eltér a véleménye a fősodortól.

Az Európai Unióban nincs lehetőség valódi, kölcsönös tiszteleten alapuló, demokratikus vitákra, ahogy nagy kihívást jelent a folyamatosan megnyilvánuló kettős mérce is - ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta kedden a dél-lengyelországi Karpaczban.

Szijjártó azt nehezményezte, hogy az EU-ban

rendre Európa-ellenesnek nevezik és a partvonalra szorítják azokat, akiknek eltér a véleménye a fősodortól,

pedig szerinte fontos lenne őszinte vitát folytatni a kontinens előtt álló kihívások leküzdéséről. Minderről a lengyel parlament alsóháza (szejm) által szervezett, Kárpátok Európája nevű nemzetközi konferencia egyik panelbeszélgetésén beszélt.

Azt is hozzátette, hogy Magyarország erős Európai Unióban érdekelt, amely az örökségüket, nemzeti identitásukat, kultúrájukat megőrizni képes, erős tagállamokon alapul, és teljességgel elutasítja azt a "szélsőséges" föderalista álláspontot, amely egyfajta Európai Egyesült Államok létrehozását célozza, nem akar további jogköröket átadni Brüsszelnek.

Szijjártó arról is beszélt, hogy Szerbiát haladéktalanul fel kell venni az EU-ba, ez ugyanis óriási stabilizációs tényező lenne az egész Nyugat-Balkán szempontjából. Ráadásul - mint mondta - azt is fontos látni, hogy "a politikában nincs légüres tér", amennyiben a blokk nem cselekszik, más hatalom fogja kiterjeszteni a befolyását a térségre.

A külügyminiszter szerint a magyar külpolitika lelke a visegrádi együttműködés: szerinte a négy ország olyan fontos európai ügyekben ért el eredményeket, amelyekben egyedül nem lett volna esélyük.

Ha mi nem vagyunk elkötelezettek, akkor ma kötelező letelepítési kvóták szerint osztanák szét a migránsokat az EU-ban, de nem engedtünk a kívülről jövő, elképesztő erejű nyomásnak, mindvégig kitartottunk az álláspontunk mellett.

Majd azt is elmondta, hogy Németországnak 70 százalékkal nagyobb a kereskedelmi forgalma a visegrádi négyekkel, mint Franciaországgal. Amiből szerinte az következik, hogy Közép-Európa adja a német gazdaság "hátországát", és az észszerű gazdaság- és biztonságpolitikának köszönhetően a világ egyik legversenyképesebb térségévé vált.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?