Szijjártó szerint dimenziót váltott(!) a magyar gazdaság

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. szeptember 25.

Fekete Lyuk

Ráadásul sikeresen.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az amerikai beruházókkal folytatott tárgyalásai alapján egyértelműen beigazolódott, hogy a magyar gazdaság dimenzióváltása megtörtént.

Az országot nem kizárólag mint ideális termelési helyszínt jellemzik a vállalatok, hanem olyan beruházási helyszínként tekintenek rá, ahol magas hozzáadott értékű tevékenységet, komoly szakképzettséget igénylő kutatást és fejlesztést, illetve erre épülő tevékenységet is érdemes végezni - mondta Szijjártó Péter az MTI-nek az ENSZ-közgyűlés jelenleg zajló ülésszakának helyszínén, New Yorkban.

A miniszter több amerikai - gyógyszerészeti, elektronikai és pénzügyi - vállalat vezetőivel folytatott kétoldalú megbeszélést. Átadta emellett az elmúlt év legjelentősebb amerikai befektetőjének járó Chain Bridge Budapest Award elismerést, amelyet ezúttal az alumíniumiparban érintett Arconic amerikai vállalat (a korábbi Alcoa) kapott meg.

Szijjártó Péter elmondta, hogy az IBM amerikai informatikai óriáscég most közölte mértékadó ranglistáját a tavalyi év fejleményeiről. A ranglistán Magyarország az egymillió lakosra jutó új munkahelyek létrehozásának szempontjából az ötödik helyre került világszinten. A legkeresettebb befektetési célpontok között az ország a járműiparban a negyedik, a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó beruházások tekintetében pedig a kilencedik helyet foglalja el.

Mindez azt jelenti a miniszter szerint, hogy a magyar gazdaság dimenzióváltása sikeres, az ország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik.

Ez a magyar munkaerő képzettségének, az oktatási rendszer fejlettségének és annak köszönhető, hogy a kifejezetten magas anyagi ráfordítást igénylő kutatás-fejlesztési beruházásoknak kedvez az az adópolitika, amely a lehető legtöbb fejlesztési forrást hagyja a vállalatoknál - mondta.

Neked ajánljuk

Hol lehet ma tankolni?

  • narancs.hu

Listát készített egy autós portál arról, hogy az országban hol lehet és hol nem lehet 95-ös benzint tankolni.