Toroczkai László: Novák Előd meg Toroczkai László a demokrácia őrei

  • narancs.hu
  • 2023. december 11.

Fekete Lyuk

A Mi Hazánk elnöke szerint a Fidesz szívatja őket azzal, hogy rendkívüli ülésen tárgyalja a párt két törvényjavaslatát.

Toroczkai László a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője a Telexnek adott interjújában elmondta, hogy 2018-as megalakulásuk óta rajtuk van a Fidesz-bélyeg, de ő maga azt állítja, épp a Fidesz szemezget az ő programjukból.

„Mi iszonyúan távol vagyunk a Fidesztől. Amióta a parlamentbe kerültünk, több száz alkalommal szavaztunk együtt a balliberális pártokkal. Ez nem téma. Ha egyszer együtt szavazunk a Fidesszel, Fidesz-bérencek vagyunk”

– mondta a pártelnök.

A lap kérdezősködött a Mi Hazánk törvénymódosítójáról, ami alapján fél évvel az önkormányzati választás előtt átírnák a szabályokat és visszaállítanák a listás rendszert Budapesten, illetve szavazatarányos mandátumelosztást vezeténnek be az országgyűlési választáson. A parlament rendkívüli ülésen tárgyalt erről, kedden pedig már szavazni is fognak. 

„Hol a Fidesznek, hol a balliberális DK-nak, aki az alfahím az összefogásban. A Mi Hazánk Mozgalomnak, és a főváros esetében például a Kétfarkú Kutya Pártnak nyilván ez a választási rendszer nem kedvez” – magyarázta Toroczkai, hozzátéve, hogy „az a Karácsony Gergely, aki 2014-ben alaptörvény-ellenesnek, alkotmányellenesnek és borzasztóan antidemokratikusnak ítélte meg ezt a választási rendszert, most ő ágál ennek a választási rendszernek a megváltoztatása ellen.

Kedden a parlamentben a Mi Hazánk két javaslatról egymás után fognak szavazni: előbb az országgyűlésre vonatkozó határozati javaslatról, aztán meg az önkormányzatiról, ez pedig Toroczkai értelmezésében azt jelenti, hogy a Fidesz szívatja őket:

„Külön napokon is lehetett volna szavazni ezekről. Ezt már úgy alakítja a Fidesz, ahogy ő akarja. A országgyűlési határozati javaslat még nem köti meg a Fidesz kezét, hiszen az nem egy törvényjavaslat, azzal még akármit játszhatnak. De ha annyi gesztust sem gyakorolnak, hogy azt megszavazzák, akkor mi abba a nagyon nehéz helyzetbe kerülünk, hogy át kell gondolni, hogyan fogunk szavazni a fővárosiról. Mert nyilván, ha nem szavazzuk meg, akkor meg egy totál amatőr hülyének nézünk ki. Akkor meg balekok vagyunk.”

A pártelnök elmondta, hajlandók lennének nemmel szavazni a fővárosi javaslatra, ha a Fidesz az országgyűlésesi módosítást nem szavazza meg, ám ezt nem tartja a legvalószínűbb kimenetelnek.

Toroczkai szerint a Mi Hazánk feladata most a Fidesz és a „baloldal” valódi arcának megmutatása is. „Novák Előd is többször elmondta a parlamenti felszólalásaiban, hogy azért gondolkodjanak el mindannyian azon, hogy hova jutott a magyar politika. Hogy Novák Előd meg Toroczkai László a demokrácia őrei. Ez van. Demokratábbak vagyunk náluk” – tette hozzá.

Toroczkai azt is elmondta, hogy valószínűleg ő fogja vezetni a párt EP-listáját, de ennek ellenére nem akar kimenni Brüsszelbe. A pártelnök az egykori jobbikos EP-képviselőt, Morvai Krisztinát szerette volna a lista élére tenni, ám nem sikerült visszahoznia a közéletbe, annak viszont örül, hogy Vona Gábor pártot alapított, mert így végre versenyezhetnek egymással.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk