Schmidt Mária: Ideje visszafogadnunk Attilát és büszkének lenni rá

  • narancs.hu
  • 2023. december 14.

Fekete Lyuk

A nemzet ideológusa ezúttal amellett érvel, hogy magunkévá kéne tenni a hun identitást.

„Attila: a miénk! – Türk idők” címmel írt cikket a NER egyik fontos ideológusaként és a Terror Háza Múzeum főigazgatójaként ismert Schmidt Mária a Mandinerbe. Az írást a Telex szemlézte, a címéből kikövetkeztethető módon fontos javaslatot tesz:

„Ideje visszafogadnunk Attilát és büszkének lenni rá!”

A cikkben azt írja, ostoba nemtörődömség, hogy Attila, a hun nem része a magyar közbeszédnek és törtelmi emlékezetnek, „nincsenek Attila-szobraink a fővárosban, nem készülnek róla filmek, tévésorozatok, kurtán-furcsán említik tankönyveink”.

Hozzátette, hogy Magyarországon kívül az egész világ Attila leszámrazottainak tekint minket, márpedig „Attiláról a dicső győzelmek, a merészség, a vitézség, a hatalmas küzdeni tudás, a férfias erő, a bátorság, a szervezési és vezetési zsenialitás jut mindenkinek az eszébe”.

Az kérdéses, mennyire tekint minket a világ Attila, a hun leszármazottjainak, de a magyar tudományos élet alapvetően azért nem, mert nincs sok közünk Attilához és a hunokhoz, akármennyire is próbálta már ezt átvinni Kásler Miklós is és többé-kevésbé turanista elődjei.

Az természetesen nem lenne példátlan, hogy a nemzeti öntudat részévé fogad egy ország olyan történelmi figurákat, akikhez semmi köze: Üzbegisztán Timur Lenk-kultuszt tudott építeni az évek során, de kicsit közelebb Észak-Macedónia is magáévá tette jó sok szobor segítségével Nagy Sándor örökségét. A két példában az a közös, hogy a legtöbben fanyarul nevetnek rajta.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk