Schmidt Mária: Ideje visszafogadnunk Attilát és büszkének lenni rá

  • narancs.hu
  • 2023. december 14.

Fekete Lyuk

A nemzet ideológusa ezúttal amellett érvel, hogy magunkévá kéne tenni a hun identitást.

„Attila: a miénk! – Türk idők” címmel írt cikket a NER egyik fontos ideológusaként és a Terror Háza Múzeum főigazgatójaként ismert Schmidt Mária a Mandinerbe. Az írást a Telex szemlézte, a címéből kikövetkeztethető módon fontos javaslatot tesz:

„Ideje visszafogadnunk Attilát és büszkének lenni rá!”

A cikkben azt írja, ostoba nemtörődömség, hogy Attila, a hun nem része a magyar közbeszédnek és törtelmi emlékezetnek, „nincsenek Attila-szobraink a fővárosban, nem készülnek róla filmek, tévésorozatok, kurtán-furcsán említik tankönyveink”.

Hozzátette, hogy Magyarországon kívül az egész világ Attila leszámrazottainak tekint minket, márpedig „Attiláról a dicső győzelmek, a merészség, a vitézség, a hatalmas küzdeni tudás, a férfias erő, a bátorság, a szervezési és vezetési zsenialitás jut mindenkinek az eszébe”.

Az kérdéses, mennyire tekint minket a világ Attila, a hun leszármazottjainak, de a magyar tudományos élet alapvetően azért nem, mert nincs sok közünk Attilához és a hunokhoz, akármennyire is próbálta már ezt átvinni Kásler Miklós is és többé-kevésbé turanista elődjei.

Az természetesen nem lenne példátlan, hogy a nemzeti öntudat részévé fogad egy ország olyan történelmi figurákat, akikhez semmi köze: Üzbegisztán Timur Lenk-kultuszt tudott építeni az évek során, de kicsit közelebb Észak-Macedónia is magáévá tette jó sok szobor segítségével Nagy Sándor örökségét. A két példában az a közös, hogy a legtöbben fanyarul nevetnek rajta.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.