tévésmaci

Az elveszett majom

  • tévésmaci
  • 2012. szeptember 3.

Film

Nem ismertem nála vidámabb fickót, pimaszabbat sem, kedvesebbet sem. Ha bármi felhőzte is össze az ember kedélyét, hozzá nyugodtan lehetett fordulni - míg világos volt, fogadott. Bárkit.

Mladá Fronta Dnes című cseh napilap működtet négy webkamerát a prágai állatkert gorilláinak nappali szállásán, így gyakorlatilag a honlapjukon egy-két kattintás után azt látjuk, amit a látogatók. Most hagyjuk, hogy ott így működnek az újságok. Az a lényeg, hogy a gorillák - úgy általában - szerfelett szórakoztató népség, szívesen produkálják magukat, és eszméletlenül sok emberi vonásuk van; iszonyú jó arcok a pestiek is, csak itt nincs kamera. Tatu, az ötéves hím gorilla - mint afféle égetnivaló kisgyerek - a prágai gorillapopuláció üdvöskéje volt, imádta a közönség és a csapatban is komoly privilégiumai voltak, ő volt gyakorlatilag az egyetlen, akit közel engedett magához a falkavezér, Richárd, az ezüsthátú. S mindennek a szeretetnek csupán egyetlen indoka volt, az pedig, hogy Tatu csak játszott. Játszott, játszott, hol erőszakosan, hol kedvesen, de mindig vidáman, s a játékával mindenkinek elcsavarta a fejét. Végül a sajátját is, még gyerekként. Péntek reggel a gorillák hálóhelyiségében felfüggesztett kötélzetet valahogy megoldotta, állítólag régi mutatványa volt ez neki, de most a nyakára tekeredett, és megfojtotta. Szabályosan felakasztotta magát a szerencsétlen. Az amúgy is tragikus sorsú prágai állatkert gondozói nem vettek észre semmit, épp a kifutót takarították. Amikor visszatértek, azt látták, hogy Kamba, a család negyvenéves matrónája kétségbeesve tartja a levegőben élettelen kis társát. Berohantak, szívmasszázs, szájon át lélegeztetés, de már késő volt, a majomgyerek elpusztult. A többieket csak vízágyúval tudták kiterelni a teremből. Hétfőn a Nemzeti Múzeum jelentkezett a tetemért, kitömnék, kiállítanák. Ha így lesz is, játszani már nem fog: Tatu találkozik Gastonnal. Aki akar, tévézzen.

Pénteken (3-án) este fél tizenegy előtt adja a ViaSat6 a Dühöngő majom című filmet. Egy horror.

Szombaton Alfred Hitchcock tán utolsó filmje, a Családi összeesküvés lesz a Dunán délután négykor, nos, kevéssé emlékezetes darab a hetvenes évek végéről. Az HBO-n fél kilenckor lesz a Tamara Drewe, Stephen Frears újabb kísérlete vígjátéki regiszterekben, fogadjuk nagymesternek kijáró tisztelettel és sűrű fenntartásokkal.

Vasárnap a heti tévés nap, nyilván amennyire az olimpia engedi. Gene Wilder és Richard Pryor komikus duójának futottak még szériájából került az RTL Klub déli sávjába a Száguldás gyilkosságokkal. Vacsorára pedig befut Marilyn Monroe, nem is akárki, hanem egyenesen Sir Laurence Olivier kíséretében: A herceg és a színésznő héttől a Universalon, amiről az a vicc jut eszembe, hogy az egér és az elefánt mennek át a hídon, s megszólal az egér: Hallod, hogy dübörgünk? A Duna este tíztől nyom egy török filmet, Vakációs könyv a címe, hátha nem olyan, mint az amerikaiak, bár azon sem lennék meglepve, láttam én Mekit Isztambulban. A nap kétségtelen szépségeihez bízvást sorolható az a szikár tény, mely szerint a tv2 Összeesküvés, a ViaSat6 pedig Az esemény címmel zúzza este ugyanazt a sorozatot. Jaj, Larry Flyntet, a provokátort majd' elfelejtettem, negyed egykor kezd, érthető okokból a FEM3-on.

Hétfőn fogadom a felszabadító komcsikat.

Kedden Gyilkosság fejben az m1-en, fél tizenkettő után, éjjel. Kilenc után volt Közönséges bűnözők, fusson, aki nem látta ezerszer, meg az is, akinek nincs bora. Woody Allen európai hangversenykörútja római állomására érkezik lassan a pesti mozikban is, így a jó nemzeti Duna Tv tisztán promóciós okokból leadja a barcelonai fellépést. Este fél tíz után: Vicky Christina Barcelona, de várom. Éjjel egy után A vágy villamosa a Film Manián, álmomban csenget egy kicsit, vaz.

Szerdán sincs semmi.

Csütörtökön ellenben Micsoda nő! és Csinibaba szinte egyszerre az RTL Klubon és a Dunán, no meg - ezt kapják ki - egy jugoszláv partizánfilm kilenctől a Hálózaton: Az ötödik támadás. Önök tévéznek, nem én.

Figyelmébe ajánljuk