Tartalom

(2012-08-02)

Publicisztika

Balázs Péter

Publicisztika

Szervi bajok

A pszichológia magyarországi helyzetéről

Az ország pszichológiai kultúrája pedig olyan, amilyenné tesszük. Az amúgy is hiányos ismeretek, a terapeutához fordulás alacsony gyakorisága, a terápiát vállaló kliensek korai lemorzsolódása tovább rontja a depressziós, öngyilkossági, drog- és alkoholfüggőséggel kapcsolatos statisztikákat.

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

A futball ábécéje (P mint pálya)

A talaja. Ez a legfontosabb, persze. Fű, természetesen. Természetes fű. Ha foci, akkor fű. Műfű, műfoci. Ám a fű kiég, kopik, sártenger nyeli el. Locsolni, nyírni, óvni kell. Nem is engednek rá, ha esett.

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Egotrip

Zsargon által világosan 1.

A "zsargon"-nak valamiért nagyon rossz sajtója van: beteges nyelvi jelenségnek tartják, pedig zsargont használni szép és jó dolog. Az igazságosság érdekében ezért a zsargon belső értékéről fog szólni ez és a következő írásom.

Olvasói levelek

Olvasói levél

Olvasói levelek

Bloomozzék száz Bloom!

Elolvastam Bozai Ágota vitaindítóját (ami zárlatnak is megfelel) és a folytatást, Barkóczi András válaszát (ami zárlatnak is megfelel), két elfogultság; mindkettőt szépnek találom.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A nyugdíjblöff vége

Orbán Viktor 2010 nyarán egyetlen lapra tett föl mindent: az egyébként teljességgel átgondolatlan és irreális "a válságot majd jól kinövekedjük" gazdaságpolitika sikerére. Mivel e kalandorságot Brüsszel nem volt hajlandó finanszírozni a magyar hiánycél fölpuhításának engedélyezésével, Orbánnak mindenáron pénzt kellett szereznie.

Belpol

Lázár János politikai pályaképe

Belpol

Mindig magasabbra

Helyben inkább kedvelt polgármester, országosan inkább nem kedvelt parlamenti frakcióvezető volt, a kormánykoalíció tragikomikus jogalkotási ténykedésének a motorja. Karrierjében a miniszterelnökségi államtitkárságnál jár, de többfelől hallani, hogy ambíciói ennél is nagyobbak.

Törvény a kötelező agrárkamaráról

Belpol

Összejöhet

A parlament rendkívüli ülésszakának utolsó napján elfogadta a Magyar Agrár-, Élelmiszer-gazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló törvényjavaslatot. A január 1-jétől kötelező tagsággal, tagdíjfizetéssel és kötelező egyeztetéssel kialakított rendszer rendet is szülhet - még akkor is, ha az új gigaszervezettel a Fidesz részben a hatalomból kiszoruló szövetségest, a Magoszt kárpótolja.

Mi lesz a Népszabadsággal?

Belpol

Vissza a feladóhoz

Június végén váratlan fordulatot vettek a tárgyalások a Népszabadság Zrt. 70,4 százalékával rendelkező svájci Ringier AG és az MSZP érdekeltségébe tartozó kisebbségi tulajdonos Szabad Sajtó Alapítvány között. A svájciak másfél éve készítik elő az alapítványi részesedés (27,3 százalék) felvásárlását, ám most a saját üzletrészüktől is szabadulnának.

Külpol

Harcok Szíriában

Külpol

Hosszú agónia

Hetek óta listavezető a "végjáték" és az "utóvédharc" kifejezés a szíriai harcokról szóló beszámolók, elemzések szóhasználatában. Szinte napi rendszerességgel olvashatunk az Aszad-rezsimmel szakító diplomatákról, Nyugatra távozó üzletemberekről, többnyire Törökországba menekülő magas rangú tisztekről, akik azonmód csatlakoznak a Szabad Szír Hadsereg (SZSZH) vezérkarához.

Film

tévésmaci

Film

Az elveszett majom

Nem ismertem nála vidámabb fickót, pimaszabbat sem, kedvesebbet sem. Ha bármi felhőzte is össze az ember kedélyét, hozzá nyugodtan lehetett fordulni - míg világos volt, fogadott. Bárkit.

Zene

mi a kotta?

Zene

Az anyaistenit!

"Íme, itt vagyok én, a természet anyja, minden elemek úrasszonya, időtlen idők legősibb gyermeke, istenségek legnagyobbika, szellemek királynője, égi lakók legkülönbike, akinek alakjában minden isten és istennő egybeolvad, aki a menny ragyogó magasságait, a tenger gyógyító szellőit, az alvilág könnyes némaságát parancsaimmal igazgatom, akinek egyetlen istenségét sokféle alakban, százféle szertartással, ezernyi néven imádja a földkerekség.

Interjú

Zene

"A hiánypótlás a célom"

Kokas Katalin hegedűművész

Különleges hangszerekről, a kvartettjáték változásáról és az általa alapított Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválról beszélgettünk vele.

Világzene

Zene

Lázadók vándorcirkusza

Az idei felhozatalban a szokásosnál kevesebb az egzotikum, az új íz, a szokatlan hangzás - lüktetésben, lendületben azonban most sem lesz hiány.

Metal

Zene

Lottyadt bőrnadrágok

Közkeletű tény, hogy régen minden jobb volt, így a Sziget is évről évre egyre rosszabb, idén viszont tényleg könnyes szemmel lapoztam végig a tavalyi metálajánlót, és sírtam vissza azt a felhozatalt, aminek láttán 2011-ben még majdnem köpnöm kellett.

Pop + rock

Zene

Visszatérők és elsőáldozók

Valamiért az utóbbi időben mintha a páratlan években sikerül nívósabbra a Sziget felhozatala, de azért az idei menüben is találunk izgalmas zenekarokat és énekeseket, sok visszatérőt és a magyar közönség számára új arcokat is. A huszadik alkalommal megrendezendő fesztivál fellépői közül mi most közel húszat ajánlunk megtekintésre - mindegyiket a Pop-Rock Nagyszínpadon vagy az A38 sátorban kell keresni.

Csík János - Csík Zenekar

Zene

"Sokféle helyzetben sokféle feladat"

Az 1988-ban Kecskeméten alakult Csík Zenekar az elmúlt évtized folyamán vált igazán ismertté, amikor kilépve a hagyományos népzene keretei közül rockzenei darabokat kezdett feldolgozni, és vendég előadókat hívott meg ebből a közegből. A sikeres együttműködés eredményét a Sziget -1. napján, augusztus 6-án, a Nagyszínpadon lehet meghallgatni.

Opera

Zene

Megölték Turridut!

Mascagni: Parasztbecsület; Leoncavallo: Bajazzók

Egy "élményopera" után két "vágyopera" - a suta blikkfangok szintjén mindössze ennyi változott azzal, hogy a Carmen kétévnyi sikerét követően Kerényi Miklós Gábor most a verista opera örök párosát telepítette a szegedi Dóm tér nyári színpadára.

Színház

Interjú

Színház

Jó közönség, rossz szokások

Oh Tae Suk rendező

Harminc éve megalapította és vezeti a dél-koreai Mokwha Repertory Companyt. Drámaíró, rendező és színművészettanár, korábban a dél-koreai Nemzeti Színház művészeti vezetője volt.

Könyv

Könyv

Könyv

Véresen komoly

Szeghalmi Lőrincz: Levelek az árnyékvilágból

A regényt félreértelmező, de önmagában is félresikerült, egyszerűen gagyi borító bármit sugalljon, a szöveg kerül mindenféle iróniát. A valójában Alt Krisztián által jegyzett írás műfaját tekintve misztikus thriller, de a vérben tocsogós horror szubzsáner, a "gore" sem idegen tőle.

Könyv

Könyv

Szétszedett világ

Sopotnik Zoltán: Saját perzsa

"Kamu az ember" - állítja Sopotnik Zoltán negyedik kötetében. A "kamuság" azonban itt korántsem a szerzőt vagy szövegeit terheli, inkább arról van szó, hogy valami hibádzik: a grammatika, a keretek éppen csak látszólag, a látható világ viszont tényszerűen, felkavaróan esik szét előttünk, hazudja el önmagát.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Nők a fonóban

Politechnika

Egy kiállítás kurátora sokféle módon értelmezheti a szerepét. Lehet alkotó, aki a művészeket/műveket mintegy illusztrációként alárendeli a koncepciónak, felveheti a válogató/rendező pozícióját, de tehet úgy is, mint Iski Kocsis Tibor (maga is képzőművész), aki a cím megtalálása és a művészek kiválasztása után magukra hagyta őket.

Interaktív
Lokál

rés a présen

Lokál

Első lépcsőfok

Pintér Gábor szervező

rés a présen: Mikor alakult a Body Moving táncnépszerűsítő programsorozat? Pintér Gábor: 2009-ben indítottuk Erdődi Katalinnal és Kőhegyi Loncival. Mindhárman rendszeresen járunk táncórákra mint szervezők. Akik nem táncolnak, nem is tudják, mennyire sokat adhat egy-egy tréning. Azon túl, hogy átmozgat, fejleszti a testtudatot, tágítja a fizikai határokat, helyrerakja a pszichét is.

Sport

Interjú Csipes Ferenc kajakedzővel

Sport

"Összejöhet a négy arany is"

Versenyzőként nyolcszoros világbajnok, olimpiai aranyérmes 1000 méteren, a kajak négyes tagjaként. A Budapesti Honvéd edzője, versenyzői közül Kozák Danuta és Kovács Katalin két-két, Szabó Gabriella egy számban indul az olimpián.

Tudomány

Kiállítás

Tudomány

A régészek segítsége

Megmentett örökség - Kincsek Európa szívéből

Vasárnapig látható a Budapesti Történeti Múzeumban az a régészeti válogatás, amit az elmúlt tizenöt év autópálya-építéseit és egyéb nagyberuházásait megelőző ásatások során előkerült leletekből állítottak össze. Vajon tizenöt év múlva is rendezhetnek hasonlót?

Gasztro

étel, hordó

Gasztro

Befőtt bisztró

"Nincs önök között véletlenül egy belsőépítész?" - kérdeztük három évvel ezelőtt (lásd: Étel, hordó, Magyar Narancs, 2009. június 27.), a Vígszínház mögötti Művész étterem kapcsán. A koszttal nem volt különösebb bajunk, de a berendezéssel, a dekorációval (és az elnevezéssel) komoly fenntartásaink akadtak.

chili&vanília

Gasztro

Bint Al-Sahn

A jemeni konyháról igen keveset tudunk, ráadásul igen nagy eltérések mutatkoznak Dél- és Észak-Jemen konyhája között. A világ számára ismertebb fogások nagy része, pl. a görögszénamag-krémmel tálalt sűrű leves, az ország nemzeti étele, a salta inkább az ország északi részéről származik. Az étkezési szokásokat elsősorban a klíma határozza meg, a déli részen a sivatag, ahol a csípős, fűszeres rizs a jellemző napi fogás.