Film

Harmadnaposok

  • Horváth Andrea
  • 2012. augusztus 27.

Film

Legénybúcsú a moziban, most ausztrál módra. S ahogy a Másnaposok hőseitől megszoktuk, a Harmadnaposok sem fogják vissza magukat, ha lagziról van szó.

Dean Craig forgatókönyvíró - a temetések után (Halálos temetés, Haláli temetés) az élet menyegzői örömei felé fordulván - a mesés Tuvalu valamelyik szigetére kalauzol bennünket, ahol az árva brit fiú és milliárdos ausztrál arája készül házasságra lépni. Csakhogy komoly szándékaiknak komoly szakadékok állják útját, melyek végletes elmélyítéséhez egy buggyant anyós, pár csík kokó, egy kabalaállat és a helyi maffiafőnök igyekszik hevesen hozzátenni a magáét. A tét most sem csekély: sikerül-e a legénybúcsú mámorából nehezen józanodó szereplőknek az előző este romjai közt, a másnap gyötrelmeitől sújtva haptákba vágni magukat a szenátori beosztású örömapa előtt? Nos, nem annyira. S valahogy így vannak ezzel az alkotók is, ők sem nagyon állnak meg a néző előtt. Már eleve az is kérdéses, hogy az elmúlt évek "másnapjai" után valóban szükség volt-e egy "harmadikra" is.

Mert hiába csillan meg itt-ott a legendásnak mondott angol humor, az önmagában kevés egy jó filmhez. Ráadásul annyira kínos a vicceskedés mellé húzott romantikus szál, hogy az agyoncsap mindent. Pár pillanatig remélheti ugyan a néző, hogy nem gondolhatják komolyan, de sajnos ez hótt komoly. Pedig ha a film elironizált volna kicsit azon, hogy a keresett alkalmak mennyire teszik szerencsétlenné résztvevőiket, akkor - az alkalmat megragadva - a szórakoztató filmes előzményekre is születhetett volna érvényes reflexió.

Forgalmazza a Fórum Hungary


Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.