Tartalom

(2012-07-26)

Kis-Magyarország

A gödi golfklub tündöklése és bukása

Kis-Magyarország

Hol golf, hol nem golf

A kétezres évek közepének sztárvállalkozója nagy üzletet hozott össze: 2005-re luxusgolfszállót épített Göd határában. Ma a résztvevők - az önkormányzat, a CIB és a Magyar Fejlesztési Bank - a pénzük után futnak. A válság a hibás, vagy a semmivel alá nem támasztott üzleti és politikai ambíciók okozták a milliárdos buktát? Netán egyszerű szélhámozás zajlott?

Olvasói levelek

Olvasói levél

Olvasói levelek

Férfias játékok

Magyar Narancs, 2012. július 5.

Élvezettel olvastam Kassai Zsigmond a szélsőjobb, a homofóbia, a sport és az államban való csalódás komplex összefüggéseiről szóló publicisztikáját, mert kifejezetten üdítő volt egy magyar közéleti lap hasábjain olyan cikket olvasni, amely a gender studies (társadalmi nemek tanulmánya) itthon még kevéssé ismert területével (masculinity/men's studies) foglalkozik. Mint a téma egyik hazai szociológus kutatója, néhány apró megjegyzéssel szeretném Kassai cikkét kiegészíteni.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Kisdoktor a nagyvilágban

Magyar Narancs, július 5. Magyar Narancs, 2012. július 12., 19. Túlságosan könnyű kézzel meggurított cikkem a túlzás, a karikírozás stíluseszközeivel élő szubjektív, szórakoztató nyári élménybeszámoló akart lenni egy háromnapos villámlátogatás ürügyén - semmiképp sem történelmi és nyelvtörténeti tényeken nyugvó országismereti dolgozat tehát. A fölényes, nyegle tónus ettől még természetesen nem lesz megengedett, így a jogos észrevételeket megköszönve elnézést kérek az Avason iskolázott humorom érzékenységeket sértő, bárdolatlan vadhajtásaiért. Mentségem nincs, jó hír viszont, hogy belátható időn belül nem készülök elutazni sehova. Keresztury Tibor

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az a csodálatos elszámoltatás

Az ügyészség bizonyítottság hiányában megszüntette az eljárást Gyurcsány Ferenc ellen. Az ügyészség nem is vádat akart, hanem kádat, és nem emelni, hanem tisztítani, és nem is bizonyítékai voltak, csak arra járt, ráért, szaglászott egy kicsit, de mostanra megunta.

Publicisztika

Horvát Marcella

Publicisztika

Szikla a szakadék fenekén

Az alkotmánybíráskodás vége

Az Alkotmánybíróság (AB) múlt heti, a bírák kényszernyugdíjazását alkotmányellenesnek ítélő határozata mind alkotmányjogi, mind politikai szempontból sorsfordító, történelmi jelentőségű.

Keller Judit

Publicisztika

A Fidesz házhoz jön

Az önkormányzatiság elsorvasztásának végső lépései

"Ha a fejlesztéspolitikában jártas szakemberek eddig arra panaszkodtak, hogy az ezredforduló óta a helyiek mozgástere a fejlesztési források felhasználásában egyre csökken, akkor ezt az intézkedést bízvást nevezhetjük a civil és a helyi, önkormányzati autonómiára mért végső csapásnak."

Egotrip

Ádám Zoltán: Kritikai iskola

Egotrip

A jó és a rossz kormányzás

Ambrogio Lorenzetti A jó és a rossz kormányzás című freskóciklusa a sienai Palazzo Pubblicóban a kora reneszánsz festészet allegorikus nyelvén ábrázolja a különbséget. A jó kormányzás eredménye béke, igazságosság és jólét, a rosszé zsarnokság és nyomorúság.

Belpol

Interjú

Belpol

Mit akar a közvélemény?

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke

Nem politikus, hiszen - mint mondja - a bírósági szervezet átalakításánál szempont volt, hogy a legfőbb vezető ne legyen az. Szerinte nincs probléma azzal, ha a miniszterelnök egy bírósági ítéletet kritizál, és nincs teendője az alkotmánysértő módon felmentett bírók visszahelyezésének ügyében. Hogyan néz ki a bírósági szervezet igazgatása és a bírói függetlenség Handó Tünde szemszögéből?

Igazgatómizéria a szigetszentmiklósi gimnáziumban

Belpol

"Nagyon jól állt a történelemhez"

A tüntetéseivel országos hírre vergődő iskola jó ideje küzd a helyi politika ellenszelében - lapzártánkkor (24-én) még mindig nem lehet tudni, hogy ki lesz augusztus elsejétől a Batthyány Kázmér Gimnázium vezetője.

Köztársasági ösztöndíj

Belpol

A Minótaurosz elejtése

A Köztársasági Ösztöndíjra a pályázatot minden tanévben az Emberi Erőforrások Minisztériuma hirdeti meg, és az oktatásért felelős államtitkár adományozza a kimagasló teljesítményt nyújtó hallgatóknak. A feltételek alig áttekinthetők.

A zsidótemető-biznisz másodvirágzása

Belpol

Porból vesznek

A zsidó sírkőpiacot súlyosan torzító betéti társaság, "feketetemetések", tízmilliós nagyságrendű, valós teljesítés nélküli számlák a temetőgondozásért, családi és egyéb összefonódások - ezekre derült fény tavaly év végén a Kozma utcai temető körül kirobbant botrányban. A hitközség vezetői ekkor megújulást ígértek. Ám az üzlet, úgy tűnik, folytatódik.

Egyre növekvő elvándorlás Magyarországról

Belpol

Merni vagy meghalni

Az utóbbi években felgyorsult a magyarok külföldre áramlása, és ez még csak a kezdet, a felmérések szerint rengetegen tervezik, hogy hosszabb-rövidebb időre vagy akár örökre elhagyják az országot. Vajon a nemzetközi mobilitási trendekhez való felzárkózás, vagy inkább a fejvesztett menekülés szándéka áll a jelenség hátterében?

Film

Film

Film

Harmadnaposok

Legénybúcsú a moziban, most ausztrál módra. S ahogy a Másnaposok hőseitől megszoktuk, a Harmadnaposok sem fogják vissza magukat, ha lagziról van szó.

Bezár az Odeon, döglődik a művészmozi-hálózat

Film

Temet, nem sirat

Átalakulóban a budapesti art mozis paletta: két évtizede még nyitni, ma már zárni divat a művészfilmeket vetítő helyeket. A bezárási láz legfrissebb áldozata az Odeon Lloyd: hiába a patina, a Budapest Film Zrt. nem kér a fizetésképtelenné vált intézményből.

tévésmaci

Film

Légy a kertkapunál

Amikor Sztupa és Troché megjelentek az elefántpiacon, támadt némi megütközés az ágazat hagyományos szereplői közt, de nem lett belőle különösebb balhé, úgy értem, nem tört ki a maffiaháború a piac újrafelosztásáért. Az elefántbiznisz morogva bár, de megtűrte az alkalminak hitt jövevényeket, különösen, hogy kisjátékosoknak tűntek.

Zene

mi a kotta?

Zene

Fülbe harap

"Io sono il prologo", azaz "én a prológ vagyok" - lát hozzá Ruggiero Leoncavallo ars poeticájának ismertetéséhez a bohócmezbe öltözött Tonio, s jószerint valami ilyesféle szerepet tölt be e sorok írója is, amikor hétről hétre előharangozza az elkövetkező napok koncertprogramját, "egy darab életet", hogy egy fordulat erejéig még az operalibrettó tenorjában (baritonjában) maradjon soros zenei ajánlónk.

Interjú

Zene

"Már elműködne nélkülem is"

Gerendai Károly, a Sziget Kft. tulajdonos-ügyvezetője

Ez lesz a huszadik Sziget Fesztivál. Az alapító-tulajdonos-ügyvezetőt a múltról és a jövőről kérdeztük. Meg persze politikáról és pénzről.

Színház

rés a présen

Színház

Szóval úton vagyok

Szalontay Tünde színész

rés a présen: A Pintér Béla Társulat tagjaként ismerünk, mikor csatlakoztál hozzájuk? Szalontay Tünde: Tizenegy éve jöttem haza hatéves külföldi tartózkodás után. Dániában és Olaszországban dolgoztam a Teatro Rio Rose csapatban. A sehova kapujába hívott Béla. Az első időszakban nagyon erős közösségi lét volt jellemző a társaságra, nemcsak a próbákon, hanem egyébként is együtt élt a csapat. Aztán lassan-lassan eltávolodtunk, de ez talán természetes ennyi idő után.

Esszé

Színház

Öngondolkodás

Fodor Géza levelei Petrovics Emilhez

A Holmi júliusi számában három rendkívüli jelentőségű, 2003-2004-ben írt levelet olvashatunk, melyeket a 2008-ban meghalt operakritikus Petrovics Emilnek, az operaház akkori fő-zeneigazgatójának küldött, és amelyeket most hagyatékából publikálnak szerkesztőtársai.

Opera

Színház

Ha esik

Donizetti: Don Pasquale

Egy öregember azt hiszi, lehet még számára tavasz a szerelemben - ez Don Pasquale tévedése. Július derekán derült és nyárias időjárás várható - ez meg az idei Veszprémfest szervezőié és közönségéé. Két megcáfolt vélelem, melyek közül az utóbbi megdőlte múlt szombaton a szabadtérről a Veszprém Aréna küzdőterére kényszerítette Donizetti 1843-as víg klasszikusát a hetvenes hetvenkedő megleckéztetéséről.

Színház

Színház

Nyár van, nyár

Carlo Goldoni: Chioggiai csetepaté

...de egyáltalán nem a röpke lepke száll, hanem esőfelhők gyülekeznek a nyári színház ege felett, ezúttal nem(csak) átvitt értelemben, hanem egészen konkrétan is. Mivel a kritikus ebből a szempontból (is) együtt sír/nevet a közönséggel, az elmaradt előadás nem, de a félbeszakadt bízvást lehet kritika tárgya.

Színház

Színház

Törvényhozói Színház

A Bánkitó Fesztivál utolsó napja az oktatáspolitikával foglalkozó, workshop alapú előadással zárta színházi kínálatát. Augusto Boal Fórum Színházának aktív részvételre biztató formáját használta fel Szabó Veronika, aki a speciális dramaturgia elemei segítségével teremtett színházi keretek között valódi közösségi párbeszédet.

Interaktív
Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Együtt mozogtak

Mozdulat - A magyar mozdulatművészet története és kapcsolatai 1902-1950 között; Elmozdulás. Munkáskultúra és életmódreform a Madzsar-iskolában

A magyarországi mozdulatművészet történetével két kiállítás foglalkozik egyszerre: egy átfogó, történeti jellegű az Iparművészetiben és egy munkástörténeti fókuszú a Kassák Múzeumban. A látogató érdeke azt kívánná, hogy az intézmények kölcsönösen felhívják egymásra a figyelmet, mert az Iparművészeti Múzeum alapos dokumentációja kontextuális hátteret nyújt a Kassák kisebb léptékű, elegáns minimalizmusához.

Könyv

Vita

Könyv

Egy Bloom mind fölött

Válasz Bozai Ágota Bloomozzék száz Bloom! című írására

Száz Bloom, az csak száz olvasót jelent, ha úgy vesszük (én úgy veszem), hogy ahány olvasó, annyi Bloom. "Córesz" ide, "kultuszkönyv" oda, "modern és poszt" amoda, ennél azért biztosan sokkal több olvasója van máris, és pláne lesz majd még az új magyar Ulyssesnek. De nem a száz virág - ezer virág kérdéskörben vitatkoznék.

Könyv

Könyv

Vendégségben Bajor Gizinél

Vendégek az olvasók, míg jóhiszemű, jogcímmel rendelkező lakáshasználók a kötet szerzői, hisz a budai Bajor-villa régóta a színháztörténet kutatóinak egyik legfőbb hadiszállása. Ács Piroska, Gajdó Tamás és kollégáik most e kötettel tisztelegnek a színésznő előtt, aki sikerrel és méltán emelte önmagát a huszadik század Dérynéjének kultikus magaslatára.

Tudomány

Interjú

Tudomány

Ösztönös boncolgatás

Kőváry Zoltán zenész, pszichológus

A The Trousers nevű indie-zenekar klinikai szakpszichológus frontembere Kreativitás és személyiség címmel megjelent könyvében az alkotási folyamat pszichológiai hátterét vizsgálja.

A csótány

Tudomány

Bottal ütjük a nyomát

Évezredek óta osztjuk meg velük hajlékunkat - és mégsem tudtuk megszeretni őket. A csótányok különös és kivételes helyzetet foglalnak el az állatvilágban - már ami a hozzánk, emberekhez való viszonyukat illeti. Az egyoldalú, viszonzatlan szerelem tipikus példája ez: e kedves rovarok ugyanis valósággal csüggnek rajtunk, míg mi leginkább szabadulnánk - még jelenlétük tudatától is.

Sport

Kezdődik a londoni olimpia

Sport

Mit nem adnék?

Úgy néz ki, mintha megint vége lenne a kapitalizmusnak. Legalábbis ez dereng fel, ha az ember mostanában Magyarországon a dinnyepiaci híreket vagy a sportközvetítésekhez kapcsolódó reklámokat nézi. A futballcsapatok az Országos Kéktúrát reklámozzák (a túrára régóta rímel a "jó levegőt garantáló" proletárdiktatúra), a stadionokban pedig különböző útépítő nagyberuházók versenyeznek az őket csak a hírekből ismerő közönség kegyeiért.

Gasztro

kertész lesek

Gasztro

Trendl ház

"A Lakókörnyezet közterei kategóriájának nyertese Nagykovácsi főterének megújítása. A tradicionális, inkább utcás jellegű falusi térszerkezet eredetileg nem törekedett főtér kialakítására, és eredeti állapotában Nagykovácsi főtere sem volt sokkal több egy útelágazás és egy buszforduló spontán kialakult együttesénél.

chili&vanília

Gasztro

Rózsa a rizsben

Rózsát már az ókori Rómában is fogyasztottak, rendkívül nagy népszerűségnek örvendett. Ma leginkább a közel-keleti, arab, török, valamint az indiai konyhaművészetben és hétköznapi gasztronómiában játszik fontos szerepet. Indiában magukat a rózsaszirmokat is megeszik, csak úgy, ahogy vannak, a leggyakrabban azonban rózsavíz vagy rózsakivonat formájában használják főzéshez.