tévésmaci

Jönnek a majmok

  • tévésmaci
  • 2012. március 11.

Film

Amikor Sztupa és Troché irodát nyitottak a közeli világvárosban, a fogadó- és kiszolgálóhelyiség és a hivatali szoba mellett egy termet fenntartottak könyvtárnak is, olyan volt az, mint egy londoni klub. Mélységes mély fotelok, s gyanúsan szép kötésű könyvek a plafonig. Most is itt időztek mind a ketten, elmerülve egyik kedvenc témájukban, az Arthus-mondakörben.

A királynak nehéz gyerekkora volt - mondotta Troché, de a Sztupa homlokán hirtelen fölszaladó ráncokra tekintettel így folytatta: atyját Uthernak hívták, az anyját Muternak. Sajnos Sztupa válaszát nem tudjuk továbbítani, mert mielőtt a hang kijött volna a torkán, az új titkárnő halk, de határozott kopogása megakasztotta, s csak az arcát hirtelen befutó pír engedett sejteni némi megdöbbenést. És igen, új titkárnőjük volt; végül csak sikerült megtalálniuk a megfelelő személyt, Sztupa nagynénikéjének unokahúga megszökött egy katonatiszttel, s így nem kellett alkalmazni. Pontosabban az úgy volt, hogy amikor még csak ott tartottak, hogy Sztupa próbálta rábeszélni Trochét a felvételére, mutatott róla képet Trochénak, kábé ezekkel a szavakkal: na, ugye, hogy nem is olyan szörnyű. Troché jól emlékezetébe véste a kisasszony összes vonását, s amikor jött a szökés híre, gyors cselekvésre szánta el magát, azonmód sürgönyözvén a suttoni illetőségű Holmes, Irvin, Holmes & Smithnek, hogy promt szükség van egy sokoldalú munkavállalóra, aki a világnyelvek mellett a magyart is beszéli, minimum gyorsírási szinten. Ne szépítsük, Troché attól tartott, hogy Sztupa bájos kuzinjának a szökése nem nyúlik túl hosszúra, s pár nap remény után ott állnak majd leforrázva. Ám mielőtt az ifjú hölgy ráunt volna az édes életre, nekünk be kellett jönni, tévézni.

Pénteken (10-én) indul a kétszázadik Megasztár, de utána rögtön jön a pár lappal beljebb híven megfestett Grimm is (22.35; tv2). Akik viszont tinihorror-napot tartanak a ViaSat3-on, már kilenctől a Sikolyt nézik, s alig várják, hogy rájuk köszöntsön a 0 h 40', mert akkor meg a Még mindig tudom, mit tettél tavaly nyáron című remekhez lehet szerencséjük, mondom ezt némi iróniával. Mármost, akinek két tévéje van (ez majdnem olyan, mint két anyja), az kilenctől az AXN-en nézheti az Ébredéseket is - de az sem jobb semmivel.

Szombaton délután (14.35) egy százszor látott klasszikus (a Sugarlandi hajtóvadászat) megy Steven Spielbergtől a Cinemaxon, leginkább azért, mert a maestro épp most bizonyítja a moziban, hogy ő sem a régi. Este tízkor magyarok a nemzeti főadón: A zöld sárkány gyermekei.

Vasárnap, ha valakinek bejött ez a délutáni cinemaxos projekt, lezúzhatja a Hátsó ablakot is - amiben ugye az a jó, hogy a főhős a legvisszataszítóbb figura benne (14.35). Ellenben vagy születésnapja van Terry Gilliamnek, vagy valami mása, mert az m1 23.20-kor a 12 majmot adja, az RTL Klub 22.50-kor pedig az őGrimmjével csap vissza a konkurenciának. Smaci barátotok viszont mindezekkel szemben a tv2-n éjfélkor kezdődő - és mindeddig méltatlanul alulértékelt - Stephen Frears-opust, A gonosz csábítását nézi, melyben John Malkovich adja dr. Jekyllt és Julia Roberts az ő szolgálólánya, Mary Reilly szerepében tündököl, úgy is mint főszereplő.

Hétfőn a délutáni (ezúttal 15.40-es) cinemaxoláson az Arcokat csíphetjük ki (vö. cvikipuszi). Amúgy viszont prevalentinnap, ilyenekkel, mint a Love Story vagy aSztárom a párom. Az sem véletlen, hogy Az Ezeregyéjszaka virága a Filmmúzeumon már holnapra esik (0.55).

Kedden érjük be az HBO-n 23.10-kor nyomott Gettómilliomossal, mert igen jó film az.

Szerdán viszont dalolunk, édes komácskáim: Across 110th Street, / Pimps trying to catch a woman that's weak / Across 110th Street, / Pushers won't let the junkie go free. A kérdés: azért énekeljük-e, amit 23.50-kor vetít az MGM, vagy másért?

Csütörtökön klasszikusok diszkóritmusban: Pat Garrett és Billy, a kölyökAz utolsó tangó PárizsbanEgy gyilkosság anatómiájaMissouri fejvadász és a szovjet Lebegés, 1982-ből. Keressétek ki hozzájuk a csatornákat, vagy inkább ne.

Figyelmébe ajánljuk