Tartalom

(2012-02-09)

Kis-Magyarország

Miért éppen Mátyásdomb?

Kis-Magyarország

A király Rákosi ellen

A fellelhető források döntő többsége szerint Rákosi Mátyás nevét 60 éve őrzi egy kis Fejér megyei falu, Mátyásdomb, ám az ott lakók nem tudnak erről. Sőt, egy eddig ismeretlen dokumentum szerint nem is igaz, és mégis Mátyás király lehet a névadó.

A siklósi fürdőprojekt kudarca

Kis-Magyarország

Végvári légvár

Nincs pénz a törlesztésre, ezért eladó a másfél éve megnyitott, uniós és hazai támogatás nélkül, kizárólag az önkormányzat által felvett 3 milliárdos hitelből megépült siklósi termálfürdő.

Publicisztika

Hann András

Publicisztika

Jó díj, rossz díj

Miért fizethetnének az autósok?

A múlt héten Budapesten az útdíj bevezetésének lehetősége borzolta a kedélyeket. A - helytelenül - dugódíjként is emlegetett elképzelés szerint havi tízezer forintos, matricaalapú útdíjat szedne be a főváros mindenkitől, aki egy hónapban akár csak egyszer is átlépi autóval a főváros határát.

Berlinger Edina

Publicisztika

Felsőoktatás életre-halálra

Először is figyelmeztetni szeretném a gyanútlan olvasót, hogy ebben az írásban a megszokottnál (sőt talán az elviselhetőnél is) jóval több szám fog szerepelni. Az új korszak követelményeihez alkalmazkodván a társadalomtudományos taknyolás, nyavalygás és relativizálás helyett szemléletmódom precíz és műszakias lesz.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Az avasi látványpékség (Kritikai iskola)

Magyar Narancs, 2012. február 2.

Tisztelt Szerkesztőség! Ádám Zoltán szövege tetszett, de van egy rész, amellyel nagyon nem értek egyet. "Egy képviseleti demokráciában azért emelünk valakit közhatalmi pozícióba, mert számunkra rokonszenves álláspontot képvisel a közjó mibenlétéről folytatott, soha véget nem érő vitában." A tankönyvet ismerem, de a valóság más.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

"Nincs mindenféle hókuszpókusz"

Magyar Narancs, 2012. február 2.

Február 2-i számukban érdeklődéssel olvastam a CBA elnökének hitvallását. Érdekelne az elnök úr véleménye egyetlen napom tapasztalatairól.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Felolvas

A Terrorelhárítási Központ már hétfő éjfélkor lezárta a környéket, azt hittük, azért, mert szerfelett aggódnak a miniszterelnök biztonságáért, amikor az a Millenárison megtartja "immár hagyományos" évértékelő beszédét. Valami ilyesmire is hivatkoztak, sok a fokozottan védett személy, nagy a gépkocsimozgás. Apropó, védett személy, Schmitt Pál a lezárás ellenére sem jött el, bátran a feleségét küldte maga helyett.

A szerk.

A szerk.

Lehanyatlik

A Malévnak vége. Nem csődbe ment, hanem fizetésképtelenné vált, felszámolják, megszűnik. Megtörtént, aminek már huszonkét évvel ezelőtt meg kellett volna történnie.

Egotrip

Takács Ferenc: Kapirgáló

Egotrip

Valahol Európában

Valahol Európában - gondolom, sokan emlékeznek még Radványi Géza 1947-es filmjére és a film szállóigévé vált címére. Kissé talányos cím ez persze, hiszen amit a vetítővásznon látunk, a sümegi várromot, a csendőruniformisát gondosan naftalinba tevő s egyelőre magát demokratikus hatósági tisztviselőnek álcázó szado-fasisztát etc., abból eléggé nyilvánvaló, hogy a történet nem "valahol", hanem Magyarországon játszódik.

Mélyi József: Pálya a magasban

Egotrip

Ekézés

Néhány nappal azután, hogy a HVG-ben fény derült a Schmitt Pál doktori disszertációját és Nyikolaj Georgijev bolgár sporttörténész tanulmányát - mostantól végérvényesen - összefűző kísérteties hasonlóságra, egy furcsa hír járta be a világot.

Belpol

Csurka István élete és műve

Belpol

A szavak embere

Volt kormányzó párt alelnöke, saját képére formált parlamenti párt elnöke, kormánypárti és ellenzéki országgyűlési képviselő, de politikus soha nem volt. Pusztán publicisztikája és - kisebb részben - szónoklatai révén vált olykor "tényezővé".

Változnak a cafeteria szabályai

Belpol

Kártyacsata

Idéntől várhatóan két meghatározó elemük lesz a béren kívüli juttatásoknak. Üdítő módon a SZÉP kártya mellett racionális érvek szólnak, ezért a kormány kénytelen volt az Erzsébet utalvány bevezetésével kiélni fékezhetetlen mutyizhatnékját.

Az operaház külső szerződései

Belpol

Kettős szereposztások

Augusztusi kinevezése óta négy külső tanácsadói szerződést kötött Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa. Mára - hosszú harc és a törvényes határidő sokszoros túllépése után - sikerült azt is megtudnunk, hogy mennyiért.

Csurka István az állambiztonsági aktákban

Belpol

Bűnhődés a bűn előtt

Sokan úgy emlékeznek, hogy a nemrég elhunyt író-politikus hajdani fedőnevét Raszputyin, az orosz kultúrkör rejtélyes, ördögi figurája ihlette. Tévedés: valójában Raszkolnyikov, a regénybeli diák nevét vette magára 1957-ben, főiskolás korában.

Külpol

Terrorizmus Nigériában

Külpol

Útakadály

Afrika legnépesebb országa távolról nézve a fejlődés ígéretes jegyeit mutatja a maga 7 százalékos évi GDP-növekedésével, sőt felvetődött már az is, hogy 2015 körül akár a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20 szervezethez is csatlakozhat - ha minden jól megy. De sajnos nem megy jól minden.

Könyv

Könyv

Márai Sándor: A nagyság átka

Az elsősorban regény- és naplóíróként ismertté vált Márai publicisztikai tevékenységéről kapunk egyre átfogóbb képet abban a sorozatban, amely a szerző újságcikkeit gyűjti össze.

Könyv

Fényes jövő várt rá

200 éve született Charles Dickens

Amikor 1812. február 7-én - állítólag egy átbálozott éjszaka után - a huszonhárom éves Mrs. Dickensnek megszületett Charles nevű kisfia, bizonyára nem gondolta volna, hogy kétszáz év múlva egy egész esztendőn át fogja ünnepelni a világ ezt a számára oly örvendetes eseményt.

Színház

Riport

Színház

"Mint a német–magyar 54-ben"

Színházigazgató-választás Miskolcon

Az igazgatói székre a nyíltan jobboldali elkötelezettségű Koltay Gábor és a jobboldal számára sem ellenszenves író-rendező, Kiss Csaba pályázott. A társulati szimpátiaszavazás, a szakmai bírálótestület döntése és a megyei fideszesek lobbija ellenére Kiss Csabát választották meg, aki állítja: a látszat ellenére az utóbbi évek legbékésebb igazgatóválasztása zajlott le.

Film

Film

Aztán mindennek vége

Szép, literátus film. Gondosan tervezett díszletek, jelmezek, akkurátusan megírt forgatókönyv szolgálja a "nagy ember esendő élete" kategóriás elmélkedés kulturált kivitelezését.

Nekrológ

Film

Az utolsó férj

Ben Gazzara (1930-2012)

Van, aki katonaruhában látja maga előtt Ben Gazzarát, másnak maffiózóöltönyben jelenik meg, de ha van igazság legalább az égben, akkor egy borzasztó zsabós ingben kell elénk lépnie a hatvanas éveket búcsúztató Londonban.

Film

Film

A szingli fejvadász

Az ember, ha hamburgerre vetemedik, szemet huny a gyanús eredetű húsnemű, a felfújt tészta és az adalék anyagok sokasága felett, és a hozzá dukáló, pofátlanul egészségtelen barna italtól sem várja el egy nemes bor bukéját.

Interjú + Kritika

Film

A kuss-klauzula

Lionel Shriver író, Tilda Swinton színész

Túl egymillió eladott példányon, irodalmi elismeréseken és egy Cannes-ban bemutatott filmváltozaton, a Beszélnünk kell Kevinről hosszú utat tett meg azóta, hogy egyetlen kiadó sem akarta megjelentetni Lionel Shriver regényét. Egy anya történetét, akinek fia hét iskolatársát, egy menzai dolgozót és egy tanárt gyilkol meg két nappal a tizenhatodik születésnapja előtt. Az immár magyarul is olvasható regény szerzője a filmváltozat hazai premierje alkalmából válaszolt a kérdéseinkre.

tévésmaci

Film

Jönnek a majmok

Amikor Sztupa és Troché irodát nyitottak a közeli világvárosban, a fogadó- és kiszolgálóhelyiség és a hivatali szoba mellett egy termet fenntartottak könyvtárnak is, olyan volt az, mint egy londoni klub. Mélységes mély fotelok, s gyanúsan szép kötésű könyvek a plafonig. Most is itt időztek mind a ketten, elmerülve egyik kedvenc témájukban, az Arthus-mondakörben.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Esztétikus jelek

Bernar Venet kiállítása

A kiállítást végigjárva voltaképpen érthetetlen, hogy munkái miként képesek bárkit is provokálni. Az efféle, tudományos alapokon nyugvó, analitikus konceptualizmust nem könnyű befogadni, az átlagos néző számára pedig egyenesen érthetetlen.

Interjú

Képzőművészet

"Nem értem, mit teszek"

Bernar Venet képzőművész

A 71 éves francia művész megszállottan keresi az új utakat, a minél tökéletesebb absztrakciót. Budapesti kiállításán ő maga vezette végig az újságírókat kátrányfestményei, vászonra vitt matematikai formulái, fémidomai és egy halom szén között.

Zene

Interjú

Zene

"Mindent feláldoztunk"

Felix Rodriguez - The Sounds

Február 16-án a Dürer kertben adja első magyarországi koncertjét a Helsingborgban és Los Angelesben egyként népszerű The Sounds. A színpadon gyakran nekivaduló, nyíltan biszexuális énekesnő, Maja Ivarsson nevével fémjelzett, elektronikus rockzenét játszó svéd zenekar gitárosát, a képünk bal oldalán látható Felix Rodriguezt ennek apropóján faggattuk telefonon.

mi a kotta?

Zene

Rontom-bontom

"A hosszú, keskeny utcát, melyen rengeteg ember hullámzik ide-oda, nem lehet áttekinteni; alig lehet kivenni valamit a tülekvésben, amit a szem megragadhat. A mozgás egyforma, a lárma fülsiketítő, a nap vége nem elégít ki.

rés a présen

Zene

Toljuk a kontentot

Hó Márton dalszerző

rés a présen: Valamiféle korszellem hívta létre két éve a Jégkorszakot? Hó Márton: Nyilván benne volt a névválasztásban a kétezres évek globalizációs paráztatása, de nem volt annyira tudatos névválasztás, csak ez a név passzolt hozzám. Régebben újságíróként dolgoztam ezen a néven, többek között a Narancsnak is.

Interaktív

Rádió

Interaktív

A délelőtt csodái

Tarsoly

Nem egyszerű dolog a nemzeti összehülyülésről szőtt előfeltevéseinket félretolva nekikezdeni egy olyan kulturális műsor hallgatásának, aminek Tarsoly a címe, logója pedig egy szépen kidolgozott tarsolylemez. A szombat délelőtti kétórás adás ráadásul akár egy hullámvasút: néha egészen jól érzi magát közben az ember, aztán hirtelen mégis felkavarodik a gyomra.

Tudomány

Sózás helyett

Tudomány

Két marokkal

Az ország legnagyobb részén manapság is a mázsaszám kiszórt sóval próbálnak harcolni a jég és a hó ellen. Honfitársainkat cseppet sem zavarja, hogy a módszer tiltott, ráadásul -10 fokon szinte hatástalan.

Gasztro

étel, hordó

Gasztro

Bazsalikom

Kelenvölgy egészen különös része a XI. kerületnek. Szinte falusi környezet, ám e romantikába jócskán bekavar, hogy határában nem a végtelen, hanem változó minőségű iparvidék, sűrű szövésű vasútvonal, lakótelep terül el - csodáljuk is, hogy ezt a kellemes környezetet néhány évtizeddel ezelőtt nem sodorta el a modernizáció.

chili&vanília

Gasztro

Fagyálló levesek

Mi, magyarok az év minden időszakában levesesek vagyunk, egy tisztességes hús- vagy gulyáslevestől a legforróbb kánikula sem riasztja el a többséget. A nagy hideg azonban különösen felerősíti mindenkiben a jó levesek iránti vágyat.