tévésmaci

Kakasok egymás közt

  • tévésmaci
  • 2022. május 11.

Film

Amikor Sztupa és Troché konkolyt próbáltak hinteni a szurikáták közé, a legnagyobb probléma a beilleszkedés volt, az álca.

De megoldották valahogy. S amikor már vígan lebzseltek a szurikátáknál, nem lett annyira sürgetős a konkoly sem. Szokjunk meg, aztán majd hintünk, mondta Sztupa. Ha lesz hozzá kedvünk, hagyta helyben Troché. A szurikáták amúgy olyan semmilyen népség, elvoltak a dolgaikkal, szerettek táplálkozni, aludni és a párzás sem volt idegen tőlük, de nagy terveket nem dédelgettek. Sztupa és Troché küldetésük korai szakaszában a tudomány segítségét is igénybe vették, tegyük hozzá, az elmélyülés különösebb szándéka nélkül. Sztupa előfizetett az Élet és Tudományra, de semmi több. Így csak annyit sikerült kideríteniük, hogy a szurikáták alapvetően kicsikék (ez sok gondot is okozott a beépülésnél), és szeretik a tömegrendezvényeket (ezzel még csak együtt lehet mozogni, legalábbis egy darabon). Tulajdonképpen az egész napjuk egy tömegrendezvény, bár csak ahhoz képest vannak nagyon sokan, hogy olyan kicsik. Kicsiből a kevés is többnek látszik, feltehetően. Mondjuk, tizenkét flamingót legfeljebb egy illegális sejtnek nevezhetünk, de egy tucat szurikáta már egy nagyzenekart is kiad, ráadásul Sztupa és Troché érkezésével is többen lettek.

A napi tömegrendezvényeiket általában figyeléssel töltötték – na, még ezt is kinyomozták a népszerű tudományos cikkekből Sztupáék előre! Bár Ómafa vallomása szerint egy alkalommal, amikor felkereste őket a közeli világvárosban nyitott székházukban, az egyik teremben egy rakás felvágatlan példányt talált a lapból. Egy kávézóasztalon voltak elhelyezve, mint valami ktsz. üzemeltette fodrászati szalonban a Nők Lapják, de ez inkább a kor nyomdaipari fejlettségéről árul el sokat, semmint Sztupa és Troché stúdiumairól, hisz’ az Élet és Tudomány távolról sem mindegyik száma foglalkozott a szurikáták viselt dolgaival. Troché megnézte a tartalomjegyzéket, s ha volt benne szurikáta, felvágta, ha nem volt, ledobta az asztalra, s arra gondolt, hogy érdemes lenne felvenni egy fodrásznőt, ha már ennyi érdekes olvasnivaló akad itt. Vagy egy fogorvost, esetleg két fodrásznőt és egy fogorvost, s a páciensek és kuncsaftok a kezelés és a várakozás után nem csak szépek lennének, de okosak is. De nem lett a dologból semmi, mert menni kellett a szurikáták közé.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.