chili&vanília

A világ legfinomabb zserbója

Gasztro

Az eredeti receptet névadója, a svájci származású Gerbeaud Emil cukrász álmodta meg, aki – bejárva Angliát, Franciaországot, Németországot – Kugler Henrik hívására 1884-ben Budapesten telepedett le, hogy az előkelő belvárosi Gerbeaud cukrászda vezetését átvegye. Nyilván mindenkinek megvan az évek óta bevált, családi receptje, de bizton állítom: az alábbi arányokkal a világ legfinomabb zserbóját fogják sütni az ünnepekre! Rendkívül munkaigényes sütemény, viszont nagy mennyiség lesz belőle, és sokáig eláll, sőt minél többet pihen, annál finomabb és omlósabb lesz.

Kellemes ünnepeket, jó sütés-főzést, boldog új évet, jövőre ugyanitt találkozunk!

 

Klasszikus zserbószelet

Hozzávalók (1 nagy tepsihez vagy 60 szelethez)

 

Tészta:

2 dl tej

1 teáskanál cukor

2,5 dkg élesztő

70 dkg liszt

3 teáskanál só

10 dkg porcukor

40 dkg puha vaj

1 tojás

1 tojás a tetejére

 

Töltelék:

1,2 kg házi sárgabaracklekvár

60 dkg darált dió

30 dkg porcukor

1 citrom reszelt héja

 

Csokoládémáz:

25 dkg porcukor

5 dkg keserűkakaó-por

3 dl forró víz

20 dkg étcsokoládé

10 dkg vaj

 

A langyos tejhez adjuk a cukrot, elkeverjük, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt, és felfuttatjuk. Közben egy keverőtálba tesszük a tészta többi hozzávalóját, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt (a tejjel együtt), majd robotgép dagasztókarjával összekeverjük. Amikor nagyjából összeállt, kézzel folytatjuk, összegyúrjuk. Bucit formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és hűtőben egy órán át pihentetjük. Előkészítjük a tepsit – ebből a mennyiségből egy nagy, 46×38 cm-es tepsis adag lesz. A tésztát négy egyforma bucira vágjuk. Gyúródeszkán kiterítünk egy akkora sütőpapírt, amekkora a tepsi, ezen nyújtjuk ki az első tésztaalapot. Ezt sütőpapírostul áthelyezzük a tepsibe.

A tölteléket három részre osztjuk (a diót összekeverjük a porcukorral, a sóval és a reszelt citromhéjjal). Az első réteg tésztát megkenjük a sárgabaracklekvár egyharmadával, majd megszórjuk a cukros dió egyharmadával. Ezt követően megismételjük ugyanezt mindegyik réteggel. Összesen négy tésztarétegünk és három töltelékrétegünk lesz. Minden réteget megkenünk lekvárral és megszórunk dióval. Az utolsó rétegre nem kerül töltelék – erre majd a csokoládémáz jön. A tetejét megkenjük egy felvert tojással, és villával megszurkáljuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és 70-75 percig sütjük a zserbót, amíg a teteje aranybarnára pirul. Hagyjuk teljesen lehűlni. A csokoládémázhoz egy kis lábasban összeforraljuk a cukrot, a vizet és a kakaóport. A csokoládét felaprítjuk, majd ráöntjük a forró, kakaós szirupot. Elkeverjük, hogy a csokoládé felolvadjon, majd hozzáadjuk a vajat is. A mázat kissé lehűtjük, hogy egy picit besűrűsödjön. Mielőtt rákenjük a mázat, a tetejét vékonyan (ecsettel) megkenjük egy-két evőkanál baracklekvárral, így jobban tapad hozzá. Ráöntjük a csokoládémázat, és el­egyengetjük. Teljesen lehűtjük, ezalatt a máz is megszilárdul.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Megint vinnének egy múzeumot

Három évvel ezelőtt a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa, az ICOM hosszas viták után olyan új múzeumi definíciót alkotott, amelyről úgy vélték, hogy minden tekintetben megfelel a kor követelményeinek. Szerintük a társadalom szolgálatában álló, nem profitorientált, állandó intézmények nevezhetők múzeumnak, amelyek egyebek közt nyitottak és befogadók, etikusak és szakszerűek…

A vezér gyermekkora

Eddig csak a kerek évfordulókon – először 1999-ben, a rejtélyes okból jócskán túlértékelt első Orbán-kormány idején – emlékeztek meg szerényen arról, hogy Orbán Viktor egy nem egész hét (7) perces beszéddel 1989-ben kizavarta a szovjet hadsereget Magyarországról.

Kaland a Botondok házában

Amikor megláttuk szegény doktor Szabót Szentkirályi Alexandra csomagtartójába gyömöszölve, kifacsart végtagokkal, az első reakciónk, mint minden rendes embernek, a segíteni akarás volt. Szabadítsuk ki doktor Szabót menten! – buzgott fel mindannyiónkban a tettvágy. Igen ám, de hogyan?

Netanjahu háborúja

Izrael, vagy inkább az országot önmagával azonosító Benjamin Netanjahu miniszterelnök háborút indított Iránnal. Az akció deklarált célja az Izraelt létében fenyegető iráni atomprojekt felszámolása.

Az új Közel-Kelet

A Hamász és a Hezbollah után Izrael utolsó nagy ellenfelét is katonai eszközökkel kényszerítené térdre. Az iráni nukleáris ambíciók jövőjén túl immár a teheráni rendszer fennmaradása is kérdéses.