chili&vanília

A világ legfinomabb zserbója

  • chili&vanília
  • 2016. január 17.

Gasztro

Az eredeti receptet névadója, a svájci származású Gerbeaud Emil cukrász álmodta meg, aki – bejárva Angliát, Franciaországot, Németországot – Kugler Henrik hívására 1884-ben Budapesten telepedett le, hogy az előkelő belvárosi Gerbeaud cukrászda vezetését átvegye. Nyilván mindenkinek megvan az évek óta bevált, családi receptje, de bizton állítom: az alábbi arányokkal a világ legfinomabb zserbóját fogják sütni az ünnepekre! Rendkívül munkaigényes sütemény, viszont nagy mennyiség lesz belőle, és sokáig eláll, sőt minél többet pihen, annál finomabb és omlósabb lesz.

Kellemes ünnepeket, jó sütés-főzést, boldog új évet, jövőre ugyanitt találkozunk!

 

Klasszikus zserbószelet

Hozzávalók (1 nagy tepsihez vagy 60 szelethez)

 

Tészta:

2 dl tej

1 teáskanál cukor

2,5 dkg élesztő

70 dkg liszt

3 teáskanál só

10 dkg porcukor

40 dkg puha vaj

1 tojás

1 tojás a tetejére

 

Töltelék:

1,2 kg házi sárgabaracklekvár

60 dkg darált dió

30 dkg porcukor

1 citrom reszelt héja

 

Csokoládémáz:

25 dkg porcukor

5 dkg keserűkakaó-por

3 dl forró víz

20 dkg étcsokoládé

10 dkg vaj

 

A langyos tejhez adjuk a cukrot, elkeverjük, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt, és felfuttatjuk. Közben egy keverőtálba tesszük a tészta többi hozzávalóját, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt (a tejjel együtt), majd robotgép dagasztókarjával összekeverjük. Amikor nagyjából összeállt, kézzel folytatjuk, összegyúrjuk. Bucit formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és hűtőben egy órán át pihentetjük. Előkészítjük a tepsit – ebből a mennyiségből egy nagy, 46×38 cm-es tepsis adag lesz. A tésztát négy egyforma bucira vágjuk. Gyúródeszkán kiterítünk egy akkora sütőpapírt, amekkora a tepsi, ezen nyújtjuk ki az első tésztaalapot. Ezt sütőpapírostul áthelyezzük a tepsibe.

A tölteléket három részre osztjuk (a diót összekeverjük a porcukorral, a sóval és a reszelt citromhéjjal). Az első réteg tésztát megkenjük a sárgabaracklekvár egyharmadával, majd megszórjuk a cukros dió egyharmadával. Ezt követően megismételjük ugyanezt mindegyik réteggel. Összesen négy tésztarétegünk és három töltelékrétegünk lesz. Minden réteget megkenünk lekvárral és megszórunk dióval. Az utolsó rétegre nem kerül töltelék – erre majd a csokoládémáz jön. A tetejét megkenjük egy felvert tojással, és villával megszurkáljuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és 70-75 percig sütjük a zserbót, amíg a teteje aranybarnára pirul. Hagyjuk teljesen lehűlni. A csokoládémázhoz egy kis lábasban összeforraljuk a cukrot, a vizet és a kakaóport. A csokoládét felaprítjuk, majd ráöntjük a forró, kakaós szirupot. Elkeverjük, hogy a csokoládé felolvadjon, majd hozzáadjuk a vajat is. A mázat kissé lehűtjük, hogy egy picit besűrűsödjön. Mielőtt rákenjük a mázat, a tetejét vékonyan (ecsettel) megkenjük egy-két evőkanál baracklekvárral, így jobban tapad hozzá. Ráöntjük a csokoládémázat, és el­egyengetjük. Teljesen lehűtjük, ezalatt a máz is megszilárdul.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Neked ajánljuk