Kitart még a birsszezon, ne felejtsük el felidézni a legjobb ételeket, amelyek a konyhánkban megszülethetnek belőle, azonkívül, hogy bódító, gyümölcsös illatfelhőbe burkolják az egész lakást. Kezdjük is a hajdúsági birsalmás libalevessel (az ízes húslevesbe kockázott birs, majd tejfölös habarás kerül). Készülhet belőle ecetes, édeskés savanyúság (hurka vagy libasült mellé parádés), remekül áll a párolt káposztának, tormával ízesítve pedig kitűnő mártása lesz húslevesben főtt húsoknak. Aztán jöhetnek a keleti ihletésű, fűszeres, húsos fogások – pazar báránnyal, vagy éppen az alább ajánlott, csirkés változatban. A birsalma a létező egyik legszebb gyümölcs, a legenda szerint a Parisz által Aphroditének átnyújtott aranyalma valójában birsalma volt. Perzsiából származik, és számos vallásban és kultúrában a boldogság, a szerelem és a termékenység szimbóluma.
Az alábbi recept irányadó, de bátran lehet variálni más hússal, más fűszerezéssel (pl. curry), kiválóan működik a vega/vegán változata húsmentesen (hús helyett pl. csicseriborsóval, plusz krumplival magában a raguban is), a burgonyával való lefedés pedig gyakorlatilag bármilyen, hasonló, szaftos ragu esetén bevethető. Dekoratív, látványos és praktikus is, hiszen kettő az egyben készül a ragu és a körete. A burgonyafedőhöz érdemes nem szétfővő fajtát választani, ha van zöldséggyalunk/mandolinunk, azon szeletelni, leitatni róla a nedvességet, hogy minél szárazabb legyen.
A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!


